Nagrałem kilka filmików na treningu dziś, jak będą sensowne i nie będę za bardzo kaleczył techniki to wrzucę wieczorem. Na teraz jeden, który juz obadałem i tragedii nie ma: https://www.youtube.com/watch?v=oGrpguf9w2k&feature=youtu.be Dodatkowo zachęcam do lektury: http://potreningu.pl/articles/4752/gluten--trucizna-xxi-wieku
[...] IgG to może to oznaczać występowanie przewlekłego stanu zapalnego, spowodowanego "reakcją alergiczną typu III". Kiedy pobierano mi krew obstawiałem, że na pewno wyjdą: - gluten, - nabiał, - jaja, - jakieś orzechy lub nasiona No i dużo się nie pomyliłem %-) Wyszły: - produkty glutenowe - jaja (tutaj mega reakcja organizmu wynik ponad 100...). [...]
Dremor - dziękuję :-) a chyyba jednak niechęc niektórych przynajmniej specjalistów do glutenu wynika z tego, że zakładają iż sam gluten źle wpływa na nasz organizm, a nie składniki mu towarzyszące ;-) filmik nagram https://youtu.be/aUH9La0gP6I Apropos glutenu, poglądy bardziej podobne do Ciebie a w dodatku bardzo fajnie uargumentowane. Jakbyś [...]
faftaq - czyli jednak za krótko słuchałeś %-) w dalszej częsci mówi o tym, że najpierw trzeba mieć genetycznie wady (pisze z pamięci) które gluten może nasilić ale nie jest w sam sobie winien, tym bardziej, że nie jest jedyna lektyną. PS Fajnie jakbyś nadrobił zaległości ;) Zmieniony przez - __Logan__ w dniu 2016-09-08 12:04:35
Tadziu zakotwiczył ze swoją wiedzą w czasopiśmie u Kuby M. ;-) Ktoś kupował, zastanawiam się nad prenumeratą? Cenię Kubę, ale nie chciałbym czytać w każdym artykule, że gluten szkodzi na wszystko :P ;-) https://www.facebook.com/CzasopismoBodyChallenge/photos/a.1502949476687927.1073741828.1502902410025967/1715069582142581/?type=3
Tadziu zakotwiczył ze swoją wiedzą w czasopiśmie u Kuby M. ;-) Ktoś kupował, zastanawiam się nad prenumeratą? Cenię Kubę, ale nie chciałbym czytać w każdym artykule, że gluten szkodzi na wszystko :P ;-) https://www.facebook.com/CzasopismoBodyChallenge/photos/a.1502949476687927.1073741828.1502902410025967/1715069582142581/?type=3 Przeczytałejk [...]
Candida to pasożyt. celiakia to choroba układu trawiennego, czyli po prostu nietolerancja białka(glutenu) który jest w zbożach. Owoce mogą dawać takie objawy właśnie z powodu zaniku kosmków. Proponuję Ci całkowicie odstawić wszystko co ma gluten(pszenica, żyto,jęczmień, (polski)owies itd) i czytać ulotki produktów. Gluten czai się nawet tam gdzie [...]
[...] bo jedzenia malo (na masie pewnie byłby korek w dupie już) a jednak zjazdów żadnych nie bylo. Więc też to może być ten błonnik. Zobaczę jutro :P zaszkodzić nie zaszkodzi, uczulenia na gluten raczej nie mam więc makaron może lecieć sobie w 2 lub 3 posiłkach. a jak coś to jeszcze jest kasza gryczana ktorą też lubię nawet więc ona może jeszcz
Czyli można czy nie można gluten w moim przypadku? Szczerze powiedziawszy już się pogubiłam. Starałam się go wykluczyć z miski. Co prawda raz pojawiły się płatki owsiane, ale to dlatego że jeszcze wtedy nie wiedziałam, że też zawierają gluten
Anraz - raczje nie podejmę się opisania artykułu o glutenie, bo kończyłby się znakami zapytania (a tego często czytelnicy nie widzą lub nie lubią - chcą odpowiadzi: zabija czy nie). Ale pomysł sam w sobie jest dobry tylko trochę ponad moje siły. ŁukaszK fajny art o tym napisał ;-) JAsne że najbardziej wartosciowe sa przeglądy badań, ale w tej [...]
[...] gotowania słucham wykładów na yt, m.in. Ajwen i Mauricza, znasz na pewno oboje. Zadzwia mnie, że dietetycy mogą mieć tak skrajnie różne zdania na te same tematy. Oni widzą gluten jako wroga numer jeden, do tego cały czas wałkowany temat szczelności jelit no i jaka to dieta paleo jest super. Po posłuchaniu tego jak obejrzałem: [...]
[...] łyka je jak szczerze złoto... Dla mnie to niestety. Ja też mam za sobą etap w którym, zbyt mocno ufałem temu co mi się wydaje że widzę ;-) Przecież prez 2 lata nie jadłem glutenu BO MI SZKODZIŁ, tak mi się przynajmniej wydawało gdy miałem probnlemy np. po płatkach owsianych, chlebie żytnim razowym czy makaronie pełnoziarnistym. Musiały minąc [...]
[...] mówiłeś nadal aktualne i z tym co mówisz (tak mi się wydaje) i z obecnymi trendami (powiedzmy), a jedyna większa odskocznia to to, że tam mówisz, że nie jesteś zwolennikiem glutenu, ale to już wspominałeś, że kiedyś go unikałeś, a sumarycznie wyszło, że to nie gluten był problemem, a inne elementy odstawione razem z nim ;p Dzięki, pozdrawiam :)
Kvrwa, i za to cenie faftaqa. Zawsze w chvj racjonalne podejście do tematów - widać że opinia o Mauriczu to nie efekt zasłyszenia, że jest on wielkim wrogiem glutenu i ma na jego punkcie obsesje, ale całościowej analizy jego podejścia dietetycznego - gdzie owszem, gluten ma swój duży wkład ale koniec końców jest w tym podejściu mnóstwo innych, [...]
Na potreningu.pl był artykuł - gluten szkodzi osobom nań uczulonym. Jeśli ktoś nie jest uczulony, to organizm sobie z nim radzi. Bardzo często produkty bezglutenowe są gorsze, bo mają jakieś tam inne rzeczy. Osoby odchudzające się, po odstawieniu glutenu, nie zauważyły różnicy. Art. można sobie odszukać, bo mogłem coś przeinaczyć. Może gluten [...]
j/w masa idzie, waga idzie, zapotrzebowanie idzie, im większy jesteś tym więcej jesz. Teraz ja ponawiam: Czy powinienem omijać gluten, bo kupiłem rybę w puszce na smak i tam gluten?
Czesc Saida!!! Jak sie stesknilam to nawet nie wiesz :) Wykluczlam gluten bo mi tak kiedys szefowa kazala, gluten i nabial. Ale tak jak pisalam w kwestii glutenu nie wiedze roznicy, a nabial goni mnie mnie do toalety :)
Są wtedy bardziej elastycznie, nie łamią się, co w przypadku mąk bezglutenowych się zdarza Dzięki za uświadomienie ! Ja robię z samej gryczanej lub mieszam jaglaną z ryzową i jest OK. Nie łamią się, chyba,że zostaną niezwiniete placki do nastepnego dnia, to czasem sie zdarza. Nie mam jeszcze za dużego doświadczenia z kuchnią bezglutenową, bo ja [...]
Widzę, że nietolerancje pokarmowe nie tylko u mnie . Ja mam wzdęcia głównie po glutenie ale zaobserwowałam, że gluten hamuje mi także redukcję. U mnie jest jeszcze nietolerancja na nabiał i kilka innych produktów . Jak się ma podejrzenia to zawsze można zrobić test na nietolerancje, wykonuje się go w niektórych laboratoriach albo można też zamówić [...]