[...] czy glukozy. Przy prawidłowym utlenowaniu krwi podstawowym źródłem energii dla komórki mięśnia sercowego są kwasy tłuszczowe, które dostarczają 60-90% energii, oraz glukoza i kwas mlekowy zapewniające 10-40% energii. Dla spalania tkanki tłuszczowej kluczowe znaczenie odgrywa adrenalina, a konkretnie chodzi o lipolizę. Rozpad [...]
[...] w ziarniakach zbóż, ziemniakach, warzywach okopowych. Jak jest rozkładana skrobia? W trakcie hydrolizy powstają amylodekstryny, erytrodekstryny, ochrodekstryny, maltoza i glukoza. Pod wpływem β-amylazy od końca rozgałęzionych łańcuchów odczepiane są cząsteczki maltozy, z kolei α-amylaza atakuje cząsteczki skrobi centralnie, w wyniku czego [...]
[...] regulację stężenia cukru we krwi. O ironio, fruktoza bywa polecana diabetykom jako alternatywa dla glukozy czy sacharozy, mimo iż wywołuje większe spustoszenie, niż czysta glukoza (która normalnie występuje w ustroju). Organizm radzi sobie dobrze z niewielkimi dawkami fruktozy (10-20 g dziennie), ale nie z zalewem wywołanym masowym spożyciem [...]
„Diety detoksykacyjne” są ostatecznym przejawem obsesji na punkcie „czystego jedzenia”. Ustalmy na początku, iż „detoksykacja” zdaniem osób, które mają o tym pojęcie (np. lekarzy) polega głównie na niedostarczaniu do organizmu kolejnych toksyn. Niestety, jesteśmy otoczeni wieloma szkodliwymi związkami, wiele z nich akumuluje się w ustroju. Ile [...]
[...] pierwszej kolejności należy zadbać o dietę. Szczególnie słabe efekty pod względem redukcji tkanki tłuszczowej odnotowują osoby po 50 roku życia, mające problemy z glikemią (glukoza oraz stężenie insuliny mierzone na czczo) oraz posiadające znaczną ilość tkanki tłuszczowej (> 30%). W diecie podaż protein może wynosić nawet 2.5-3 g na kilogram [...]
Cukrzyca dziesiątkuje ludzkość i staje się jednym z najpoważniejszych zagrożeń XXI wieku obok nowotworów i chorób układu krążenia. Ludzie chorują na cukrzycę typu II na własne życzenie - źle się odżywiając, przekarmiając swoje ciała i prowadząc mało aktywne fizycznie życie. Rozkwit cukrzycy jest skorelowany z wydłużeniem długości życia w [...]
[...] też chudnąć, od czasu do czasu jedząc pizzę czy hamburgery. Nie zmienia to faktu, że zmiany w diecie powinny się zacząć od maksymalnego ograniczenia podaży cukrów prostych (glukoza, fruktoza), bardziej złożonych cukrów, jednak o szybkiej kinetyce (np. sacharoza, laktoza), tłuszczów nasyconych i trans. Ogólnie rzecz ujmując - wysokoprzetworzonej [...]
Diety, w których radykalnie obniża się ilość węglowodanów, są jednymi z chętniej stosowanych diet wśród zawodników, ale także amatorów sportów siłowych. Wielu ludzi rekomenduje ten system żywieniowy, jakby węglowodany były sprawcami otyłości, a także utrudniały redukowanie tkanki tłuszczowej. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]
[...] gdyż zasoby glikogenu mięśniowego wcale nie są duże (maksymalnie 400-500 g, przeciętnie mniej). Po drugie, częściowo uzupełniają się same, nawet gdy nie jemy niczego (ta glukoza służy jako awaryjne paliwo do reakcji walka lub ucieczka). Po trzecie, przeciętny trening powoduje małe lub co najwyżej średnie zużycie glikogenu mięśniowego. W [...]
Można powiedzieć, iż tak jak oczy są zwierciadłem duszy, tak skóra może być odzwierciedleniem tego, co dzieje się w środku organizmu. Niezaprzeczalne piętno na skórze mogą odciskać np. nadużywanie alkoholu etylowego i palenie tytoniu, m.in. przez indukowanie stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego. W licznych przeprowadzonych badaniach naukowych [...]
Na początku warto wyjaśnić, iż kryterium czy dany związek ma pochodzenie naturalne, czy syntetyczne, ma drugorzędne znaczenie. W ostatnich kilkudziesięciu latach poznaliśmy setki naturalnych trucizn, niektóre są równie skuteczne, jak opracowana przez człowieka broń masowego rażenia (np. chemiczna). Wspomniany termin jest eufemizmem. Podsumowanie [...]
Węglowodany w klasycznych dietach kulturystycznych pełniły i nadal pełnią niezwykle ważną rolę. Dla wielu zawodników stanowią one nawet do 60% dobowej podaży energii. Co prawda podejście do węglowodanów się zmienia, modne stały się diety bogate w tłuszcze zawierające mniej, niż 100 g węglowodanów dziennie lub diety ketogeniczne (dostarcza się tam [...]
Temat najlepszej diety odchudzającej jest wyjątkowo nużący. Autorzy książek, blogów, artykułów, twórcy filmów, poczuli, iż jest to żyła złota. Wszyscy prześcigają się w dostarczaniu „najlepszych diet”. Nawet dziennikarki, które nie mają zbyt wiele wspólnego z treningiem, dietetyką, zaczęły wydawać książki poświęcone „idealnej diecie”. Istnieje [...]
W pierwszej części tekstu omówiłem podstawowe kwestie dotyczące niestosowania diety oraz nadmiernej pracy ukierunkowanej na izolowanie mięśni. Co jeszcze może mieć wpływ na hipertrofię? Prawie wszystko, ale nie ma tu miejsca na kilkudziesięciostronicowe wywody. W największym skrócie kolejne przyczyny hamujące wzrost mięśni. W jednym z badań Skein [...]
[...] szczególnie widać to w badaniach nad słodzonymi napojami. 12. Jeżeli masz problem z otłuszczeniem ciała, winy szukaj właśnie w węglowodanach, szczególnie prostych (glukoza, fruktoza) oraz spożyciu cukru stołowego czy syropu glukozowo-fruktozowego, w pierwszej kolejności wyeliminuj z diety napoje słodzone. 13. Wyrzut insuliny po spożyciu [...]
To jedno z najczęściej zadawanych mi pytań. Badania lekarskie mogą być dość ogólne, okresowe (jakie przechodzi się raz na kilka lat – w zależności od stanowiska, jakie się zajmuje, szkodliwości pracy itd.) albo bardzo szczegółowe – jak w przypadku badań do wojska. Najbardziej szczegółowe badania były kiedyś prowadzone w ramach rekrutacji do szkoły [...]
Cukrzyca, nowotwory, otyłość i choroby sercowo-naczyniowe są współczesną epidemią. Otyłość sprzyja powstawaniu cukrzycy i rozwojowi wielu rodzajów nowotworów. Od dawna wiemy, iż jest też powiązana z chorobami sercowo-naczyniowymi, nadciśnieniem czy zespołem metabolicznym. Cukrzyca dotyka ponad 400 milionów ludzi na całym świecie, w tym około [...]
[...] wysiłku 74% tętna maksymalnego: 25% energii zapewniały wolne kwasy tłuszczowe, 24% energii inne źródła tłuszczu, 13% pochodziło z glukozy we krwi, 38% zapewniała glukoza zmagazynowana, jako glikogen mięśniowy. Czyli w naszym przykładzie 418 kcal dostarczały węglowodany z mięśni, a to stanowi ok. 100 g. Zakładając, iż sportowcy mają [...]
[...] przemiany glukozy -> mleczany (są transportowane poprzez krew do wątroby, gdzie posłużą, jako źródło energii; mleczany -> krew -> wątroba -> pirogronian -> glukoza; powstała glukoza jest paliwem dla mózgu, jak i pracujących mięśni). Po części „pompa” jest związana także z ograniczaniem odpływu krwi z mięśni poprzez żyły. Zane [...]