Żmudny proces zdobywania siły i masy mięśniowej w głównej mierze uzależniony jest od odpowiednio dobranej intensywności i objętości treningu jak i od prawidłowego odżywiania. Aby wytrzymać trudy wielogodzinnego wysiłku fizycznego i mieć ze stanu tego efekty w postaci przyrostów mięśniowych należy dostarczyć pracującym mięśniom określoną ilość [...]
[...] wykorzystywane jest do celów budulcowych w 93%, przyswajalność minerałów wynosi 76%. Białko jaja składa się w 88% z wody, 11% to proteiny, 1% witaminy, sole mineralne oraz glukoza. Optymalni dobrze wiedzą, że żadne białko nie może równać się z białkiem pochodzącym z żółtek. To w żółtku znajdują się najwartościowsze białka, białka złożone [...]
[...] pokarm. Do ich trawienia organizm zużywa najmniej energii, a one dają mu w zamian najwięcej korzyści. Jedyną substancją, dzięki której może pracować nasz mózg, jest glukoza. Najwięcej fruktozy (łatwo przetwarzanej w glukozę) zawierają owoce; poza nią znajduje się w nich 90-95 procent wody. A zatem owoce zarówno oczyszczają, jak i [...]
DLACZEGO STERYDY I CO JEST MOŻLIWE?? Ciało znajduje się w nieustannym stanie "obrotu białkiem". Są dwa terminy, z którymi czytelnik powinien być zaznajomiony: kataboliczny (katabolizm) i anaboliczny (anabolizm). Katabolizm to stan, w którym niszczona jest tkanka, a anabolizm to stan jej odbudowy tudzież wzrostu. ‘Obrót białkiem’ jest stanem [...]
[...] tlenu i wodoru. Są one przekształcane w glukozę będącą dla organizmu istotnym źródłem energii, którą można szybko uruchomić. Węglowodany jednocząsteczkowe (cukry proste): — glukoza; można ją znaleźć w miodzie i owocach, — fruktoza; znajduje się również w miodzie i owocach, — galaktoza; znajduje się w mleku. Węglowodany dwucząsteczkowe [...]
1. Kreatyna : jest ergogenikiem sportowym gdyż poprawia zarówno wydolność tlenową jak i beztlenową oraz poprawia wytrzymałość, siłę i masę mięśniową. Szerokie działanie kreatyny związane jest z jej funkcją transportową i magazynową rodników fosforanowych - najważniejszych molekuł energetycznych i regulatorowych komórek. Wiele osób zażywających [...]
[...] ile? to juz zalezy indywidualnie tak samo zalezy od celu od typu budowy itd. ale srednio powinno sie spozywac zaraz po treningu ok.0,8-1,2g/kgmc prostych weglowodanów (np.glukoza) Tak - 1,2g/kgmc - co daje np. mi 100kilogramowemu osobnikowi 120g cukrów prostych. Oczywiscie to jest najbardziej optymalna ilosc - ale dla wielu extremalna. Duzo [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] po treningu zazwyczaj oscyluje w granicach 30/50 gram np. carbo. Na runku znajdziecie wiele produktów takich jak Waxy Mize (skrobia kukurydziana)/Vitargo/carbo/dextroza (glukoza). W mojej ocenie stosowanie jakiejkolwiek z nich nie ma wielkiego sensu przy odpowiedniej diecie (tak tak podstawą wszystkiego jest jadłospis). ODŻYWKI [...]
Poniżej przedstawiam najważniejsze suplementy stosowane w treningu siłowym. 1. Kreatyna : jest ergogenikiem sportowym gdyż poprawia zarówno wydolność tlenową jak i beztlenową oraz poprawia wytrzymałość, siłę i masę mięśniową. Szerokie działanie kreatyny związane jest z jej funkcją transportową i magazynową rodników fosforanowych - najważniejszych [...]
[...] dla człowieka podstawowym materiałem energetycznym. Swoją nazwę zawdzięczają temu, że w ich budowie węgiel, tlen oraz wodór są w takim składzie jak w wodzie. Na przykład glukoza - C6H12O6, zapisana inaczej, to C6( H2O )6. Przy spalaniu węglowodanów powstaje z nich dwutlenek węgla (węgiel) i para wodna (woda). Chemicznie węglowodany to [...]
[...] • efekt analegtyczny- oparty na poprawie krążenia oraz na rozluźnieniu tkanek. Masaż powoduje szybsze dostarczenie substancji odżywczych masowanym tkankom ( takich jak glukoza, aminokwasy, kwasy tłuszczowe, tlen ), a odbywa to się na drodze dyfuzji i filtracji przez ściany naczyń włosowatych. Wskazania do wykonywania masażu: - obrzęki [...]
[...] pod względem jakościowym i ilościowym systematyczne dostarczanie energii w czasie długotrwałego wysiłku fizycznego. Nie zawiera sacharozy. Wśród węglowodanów znajduje się glukoza. Glukoza jest monocukrem wchłanianym bardzo szybko i dostarcza energii bezpośrednio po spożyciu. Natomiast maltodekstryny (polisacharydy), dostarczają energię [...]
Tematu raczej większości osób nie trzeba przedstawiać, bo głośno o tej metodzie odżywiania już od bardzo dawna. Niemniej, formalnie należałoby przedstawić bardzo krótko o co chodzi, dla tych którzy jakimś cudem nie mają pojęcia o co kaman. █─ O czym ty do mnie rozmawiasz? ( vide kilka słów wyjaśnienia ) ─█ Intermittent Fasting , Alternate Day [...]
Współczesne badania na temat wpływu fruktozy i cukru na zdrowie Amerykański uczony twierdzi, że poza ilością spożywanych kalorii oraz brakiem ruchu są też inne powody wzrostu otyłosci; są nimi środki dodawane do przez producentów do żywności Niniejszy dokument jest wywiadem jaki przeprowadził dr Norman Swan - australijski lekarz prowadzący [...]
Już po kilku dniach stosowania kreatyny, mięśnie stają się większe i bardziej "napompowane" jest to efekt zwiększenia ilości kreatyny w mięśniu o około 50%. Dochodzi wtedy do szeregu reakcji, które powodują, iż komórki mięśniowe wchłaniają więcej wody. Zwiększona objętość komórki wywołuje napięcie wewnątrzkomórkowe, a organizm odbiera to jako [...]
[...] źródło energii dla Twoich mięśni, bowiem z cząsteczki glukozy pochodzącej z glikogenu, w czasie glikolizy beztlenowej zyskasz 3 mole ATP, a gdy substratem jest wolna glukoza zyskasz 2 mole tego bogatoenergetycznego związku. Dlatego: NAPEŁNIJ SWÓJ GLIKOGEN MIEŚNIOWY. WĘGLOWODANY W TRAKCIE TRENINGU, ZAWODÓW Uzupełnianie zasobów glikogenu, [...]
[...] roślin), jeden z podstawowych składników występujących w pokarmach zwierząt i obok tłuszczów podstawowe źródło energi. Węglowodany dzieli się na proste (monosacharydy, m.in. glukoza, fruktoza, galaktoza) i złożone, które można rozłożyć do monosacharydów. Zależnie od liczby podjednostek monosacharydowych rozróżnia się oligosacharydy, m.in. [...]
[...] w obrębie tkanki mięśniowej i powoduje utrudnione przenikanie glukozy z surowicy krwi do wnętrza komórek. Ale wzrost uwalnianej insuliny może rozwiązać ten problem - wtedy glukoza dostanie się do środka. Kolejnym powodem mogą być zaburzenia w czynności lub strukturze receptora insulinowego. Insulina łączy się ze swoim receptorem, który znajduje [...]
Kreatyna -------------------------------------------------------------------------------- Już po kilku dniach stosowania kreatyny, mięśnie stają się większe i bardziej "napompowane" jest to efekt zwiększenia ilości kreatyny w mięśniu o około 50%. Dochodzi wtedy do szeregu reakcji, które powodują, iż komórki mięśniowe wchłaniają więcej wody. [...]