[...] zarówno dla mięśni i komórek tłuszczowych do wykorzystania aminokwasów i glukozy – zwłaszcza glukozy. Idealnie, komórki mięśni wrażliwych na insulinę łatwo absorbują glukoza i aminokwasy, gdy insulinę daję "sygnał". Wraz ze wzrostem poziomu tkanki tłuszczowej, chociaż przy podwyższonych poziomach insuliny - to może zmniejszać czułość [...]
CZYM SĄ PROHORMONY ? JAKA JEST ANATOMIA ICH DZIAŁANIA ? CZY WARTO JE STOSOWAĆ ? - CYBERPAKER - moje stanowisko Otóż prohormony są metabolitami sterydów! to znaczy że np. 19 - norandrostendion jest wykrywalny w moczu osób które stosują Deca-Durobolin. Czym więc prohormony różnią się od sterydów? Prohormony w porównaniu ze sterydami mają wiele [...]
[...] się, gdy w ciągu tego samego posiłku konsumowane są węglowodany. Są one w procesie trawienia rozkładane na glukozę, która jest formą cukru znajdującego się zwykle we krwi glukoza jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania tkanki nerwowej i jest źródłem energii dla mózgu. W normalnej diecie głównym źródłem węglowodanów są ziarna, jarzyny [...]
[...] energię) będzie zużyte na „przerobienie" białek do formy energii użytecznej dla organizmu - glukozy. Węglowodany pełnostrawne: TEF „pełno strawnych" węglowodanów (skrobia, glukoza, fruktoza, sacharoza…) wynosi około 7-10% Tłuszcze: TEF tłuszczy jest wyjątkowo niski, wynosi zaledwie 2-3% czyli spozywaqjac 6x30g bialka dostarcze 720kcal - TEF = [...]
Słodka trucizna Przeczytac cale a dopiero pozniej mowic ze bylo Ilość cukru jaką spożywamy ma wpływ na każdy organ naszego ciała. Nasza wątroba magazynuje cukier w formie glukozy (glikogenu). Dzienny pobór cukru rafinowanego (powyżej wymaganej ilości naturalnego cukru) wypełnia ją i powiększa do maksymalnej objętości, a nadmiar glikogenu powraca [...]
[...] tzn. ich receptory nie reagują na obecność hormonu. Mechanizm umożliwiający transport glukozy do wnętrza komórki jest tym samym zablokowany. W efekcie nie wchłonięta glukoza gromadzi się w coraz większej ilości "na zewnątrz", we krwi. - Stało się dla mnie jasne - wspomina Hoyer - że pewne przypadki Alzhei-mera i cukrzycy mają jedną cechę [...]
[...] nacisk na „glukozę". Czy kiedykolwiek ktoś zadał sobie trud, żeby sprawdzić poziom fruktozy czy laktozy? Przecież to też cukry i wywołują taką samą odpowiedź hormonalną jak glukoza lub jej izomer-dekstroza. Czy więc nie ma żądnego naturalnego słodzika, którego nie musielibyśmy się obawiać? Zdaje się, że jednak jest- ksylitol. Jeżeli wierzyć [...]
[...] skąd odparowuje i w ten sposób obniża ciepłotę ciała. Wszystkie reakcje życiowe przebiegają w środowisku wodnym naszego organizmu. W fazie wodnej krwi rozwożony jest tlen, glukoza (najważniejszy składnik energetyczny), aminokwasy (najważniejsze składniki mięśni), większość witamin oraz składników mineralnych. Kiedy zaczyna brakować wody, której [...]
Irena Szarska-Martyn biolog-fizjolog, dr nauk przyrodniczych Sterydy (nazywane często steroidami) to dla SM-owca coś zwykłego. Nazwa znana wszystkim - ale nie wszyscy wiedzą, o co tu chodzi. Jedni boją się sterydów „na zapas", inni bo sami boleśnie odczuli ich skutki albo zobaczyli u innych... Boją się huśtawki nastrojów, kłopotów ze spaniem [...]
[...] Posiłek przed treningiem powinien być wysokowęglowodanowy i niskotłuszczowy, pozwalający na łatwą i szybka przemianę materii. Należy odczekać wystarczająco długo aby glukoza we krwi uległa strawieniu i normalizacji: Cztery godziny w przypadku dużego posiłku (podczas którego spożywasz 4 g węglowodanów na 1 kg wagi ciała, czyli 1.400 [...]
[...] w ten sposób energii przemieniają się w tzw. aminoacyloadenylany. Dopiero aminokwasy w formie aminoacyloadenylanów łączą ze sobą i budują duże cząsteczki białek. Wiemy, że glukoza z pokarmów węglowodanowych jest magazynowana w wątrobie i tkance mięśniowej również pod postacią dużych cząsteczek - glikogenu. Aby cząsteczki glukozy mogły wiązać [...]
[...] pod względem jakościowym i ilościowym systematyczne dostarczanie energii w czasie długotrwałego wysiłku fizycznego. Nie zawiera sacharozy. Wśród węglowodanów znajduje się glukoza. Glukoza jest monocukrem wchłanianym bardzo szybko i dostarcza energii bezpośrednio po spożyciu. Natomiast maltodekstryny (polisacharydy), dostarczają energię [...]
[...] rzeczywistości jest ich pięć, ale opiszę tylko te, które odgrywają dla nas istotną rolę i mają znaczenie w żywieniu sportowców: A. Cukry proste (monocukry = monosacharydy): glukoza, fruktoza - cukier owocowy. B. Cukry złożone: a. Dwucukry (disacharydy): sacharoza - cukier spożywczy, laktoza - cukier mleczny, maltoza. b. Wielocukry [...]
[...] dekstrozy. Połączenie dekstrozy z tauryną oraz jabłczanem zdecydowanie lepiej i skuteczniej działa jako transporter kreatyny (lub innych aminokwasów) niż dekstroza / glukoza . Istotną zaletą preparatu jest głęboki pomarańczowy, orzeźwiający smak . - BX Monster Mass zaawansowana formuła uzupełniająca białko i aminokwasy z koncentratu [...]
[...] ma bardzo długą tradycję w produkcji miodu pitnego. Skład chemiczny miodu Najliczniejsza grupę związków w miodzie stanowią węglowodany. W największej ilości monosacharydy: glukoza (~34%) i fruktoza (~39%). Istotnym czynnikiem wpływającym na smak miodu są kwasy organiczne. W największej ilości występują kwasy: glukonowy, jabłkowy i cytrynowy. [...]
[...] glikogen odbudowujący mięśnie i wątrobę. Fruktoza jest używana głównie po to, aby odbudowywać wątrobę i glikogen. Jednak nie dostarcza glikogenu mięśniom. Z drugiej strony glukoza przechodzi przez wątrobę i transportowana jest wraz z krwią bezpośrednio do mięśni, które ćwiczysz i gdzie rozpoczyna się proces produkcji glikogenu. Każdy mięsień [...]
Czym uzupełniać niedobory witamin w diecie autor: Elżbieta L. Anuszewska W produktach codziennej diety zawarte są związki, które w znaczący sposób wpływają na zdrowie, przyczyniają się do długości i jakości naszego życia. Nazwane przez Funka witaminami (vitae amina - amina życia) do tej pory określane są tą nazwą. Dostarczane z pożywieniem w [...]
[...] do każdej porcji kreatyny. Jedna z największych bzdur jakie słyszałem i najczęściej przewija się na forum sfd.pl. Pogląd ten panował mniej więcej do 2006r. Dextroza, czyli glukoza nie wpływa na transport kreatyny. W badaniach dokładnie wyszło, ze odpowiedź insulinowa jest albo za mała, albo występuje nie w tym momencie co trzeba, aby przyczynić [...]
[...] obronne umożliwiające rozkład białek ustrojowych w celu wytworzenia węglowodanów. Formą zapasową węglowodanów w organizmie jest glikogen. Najprostszą formą węglowodanów jest glukoza. Glikogen występuje w mięśniach i wątrobie. Ilość glikogenu w organizmie jest ograniczona. Stwierdzono, że wyczerpanie glikogenu z pracujących mięśni prowadzi do [...]