SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Nie znaleziono "glukoza w p ynie". Wyświetlono wyniki dla:

glukoza w p nie

  • Jeśli istnieje jeden czynnik w życiu, nad którym nie mamy pełnej kontroli, to jest to z pewnością stres. Bez wątpienia stres wywiera negatywny wpływ na zdrowie. Badania wiążą stres emocjonalny z problemami zdrowotnymi, takimi jak nadciśnienie czy zespół jelita drażliwego. Istnieją również przesłanki, by uważać, że stres zwiększa ryzyko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5541 Data: 2018-10-26 12:06:12
  • Największym zagrożeniem dla współczesnego człowieka wcale nie jest epidemia koronawirusa SARS-CoV-2, bo ona nie zabiła jeszcze tylu ludzi co np. epidemia grypy hiszpanki. Tam szacuje się, iż zmarło 30-50 x więcej osób, niż podczas obecnej pandemii. Niektórzy sugerują, iż ofiar mogło być nawet ~100 milionów. Oczywiście hiszpanka trwała dłużej, więc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2748 Data: 2020-11-11 10:14:05
  • Otyłość, pracujesz na nią od dzieciństwa

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Niedawno kontrola NIK wykazała, iż dane medyczne przesyłane z placówek Podstawowej Opieki Zdrowotnej są niezgodne ze stanem faktycznym i nierzetelne. Kontrolerzy NIK przeanalizowali dokumenty medyczne 644 pacjentów w wieku od 2 do 18 lat będących pod opieką badanych placówek. Nadwagę lub otyłość stwierdzono u 140 pacjentów, czyli u 22%, z tego 91 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 753 Data: 2021-12-18 20:19:30
  • Co najlepiej regeneruje mięśnie?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] Od razu po wysiłku i 120 minut od jego zakończenia, 12 zawodników otrzymało jeden z trzech napojów o podobnej kaloryczności (285-300 kcal): tylko węglowodany 75 g (glukoza + maltodekstryny), węglowodany 45 g + proteiny 25 g + 0,5 g tłuszczów (węglowodany: glukoza + maltodekstryny; proteiny: kazeina i białko serwatkowe + leucyna), [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2162 Data: 2018-09-06 11:22:11
  • Ilekroć toczy się jakakolwiek dyskusja dotycząca odżywek i suplementów diety, wysuwane są bezpodstawne argumenty o rzekomej szkodliwości dla nerek lub wątroby tego rodzaju środków. Jednak te same osoby nie dostrzegają zagrożenia, które jest realne i jest tuż na wyciągnięcie ręki.  Podsumowanie DILI związane z ibuprofenem zwykle objawia się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 886 Data: 2023-02-27 17:55:47
  • Spinning - pogromca tłuszczu?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] sprawność fizyczną (1200 m biegu na czas, "brzuszki", siła grzbietu, zasięg ramion w siadzie, kroki boczne) i markery we krwi (cholesterol, lipoproteiny o małej gęstości, glukoza, reaktywne formy tlenu i malondialdehyd) przed i po 16 tygodniach treningu. Wyniki: w grupie spinningu - tkanka tłuszczowa przed: 22.07±1.23%; po: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6127 Data: 2018-08-31 10:28:44
  • [...] ale zmniejszył się przyrost ich wagi. Zahamowany został także proces gromadzenia się tłuszczu. Gdy naukowcy podali myszom labolatoryjnym glukozę i insulinę, okazało się, że glukoza szybciej zniknęła z krwi tych zwierząt, które wcześniej przyjęły GABA. Oznacza to, że GABA zwiększyło wrażliwość myszy na insulinę. Wniosek GABA jest bezpiecznym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1868 Data: 2018-11-24 13:33:34
  • [...] łańcuch cząsteczek fruktozy), a nie gluten! Co zapamiętać? Istnieje pewien ściśle określony próg tolerancji fruktozy (prawdopodobnie ~10-15 g w porcji). Ogólnie ani czysta glukoza, ani fruktoza, ani sacharoza, ani miód, ani HFCS (syrop glukozowo-fruktozowy), nie są potrzebne sportowcom w ciągu dnia. Mogą one znaleźć zastosowanie w trakcie i po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2588 Data: 2020-08-15 18:10:25
  • Ukryty cukier - gdzie producenci żywności upychają cukier?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Być może omijasz z daleka wszelkie ciasteczka i czekoladki i myślisz, że dzięki temu w Twojej diecie nie ma cukru. Oczywiście jest to dobry krok w stronę redukcji jego konsumpcji, ale prawdopodobnie nie zdajesz sobie sprawy, że znajduje się on w wielu różnych, często nieoczywistych produktach spożywczych. W rzeczywistości możesz zjadać dużo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 907 Data: 2023-01-16 10:00:00
  • Skąd się bierze zmęczenie po jedzeniu?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czy kiedykolwiek doświadczyłeś nieprzyjemnego uczucia wyczerpania po obfitym posiłku? To uczucie ciężkości, niekiedy nazywane potocznie śpiączką pokarmową, może zakłócić Twoją produktywność i ogólne samopoczucie. Dlaczego po jedzeniu odczuwamy senność? To pytanie prowadzi nas w głąb skomplikowanych aspektów związanych z trawieniem, metabolizmem i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 489 Data: 2023-11-30 14:29:25
  • Naukowcy postanowili zbadać wpływ treningu na tolerancję glukozy. Wybrano 26 mężczyzn w wieku około 55 lat 8 z cukrzycą, 12 z upośledzoną tolerancją glukozy, 6 z hiperinsulinemią z normalną tolerancją glukozy Przydzielono ich do grup: treningu siłowego (8), treningu aerobowego: bieżnia chodzenie lub jogging (8) grupy bez treningu - grupy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1886 Data: 2020-02-07 16:14:00
  • Nie jest prawdą, że nawyki są tak silne, iż nie jesteśmy w stanie ich zmienić. Faktycznie, głębsza ingerencja w tryb życia i stosowaną dietę może nastręczać problemów. Dlatego proponuję metodę małych kroków. Nie musisz od razu wywracać wszystkiego do góry nogami, spróbuj powoli np. wdrażać spacery po posiłku, ograniczać ulubione niezdrowe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 668 Data: 2023-11-01 20:41:48
  • Jeśli chcesz, możesz pobawić się w eksperyment. Wejdź do klubu fitness i spytaj dowolnej osoby, z czym kojarzy mu się suplement o nazwie: glukozamina. Mam nadzieję, że jestem w stanie przewidzieć wyniki tego eksperymentu. Idę o zakład, że dominującą odpowiedzią będą skojarzenia z aparatem ruchu i stawami. Faktycznie nie jest to skojarzenie wzięte [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2424 Data: 2021-09-06 19:26:49
  • Co to jest cukier dodany i jak wpływa on na nasz organizm?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Większość z nas lubi słodkie potrawy i często goszczą one na naszym stole. Niestety, choć słodzone cukrem produkty są smaczne, jedzone w zbyt dużej ilości stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Nadmierne spożycie cukru może przyczynić się do rozwoju wielu chorób. Ostatnio coraz częściej słyszymy "modną" nazwę cukier dodany - czym on [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 784 Data: 2023-05-03 09:56:39
  • [...] problem tkwi w tym, iż inaczej oddziałują węglowodany złożone (np. ryż brązowy, makaron razowy, płatki owsiane), a inaczej te o szybkiej kinetyce (soki, słodzone napoje, glukoza, owoce). Tak samo różne będzie oddziaływanie protein pochodzących z jajek, a np. białka serwatkowego czy kazeinowego. Inaczej działa mała porcja węglowodanów, inaczej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2839 Data: 2020-04-10 10:26:38
  • Nasze ciało składa się w 60-70% z wody, jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. O ile człowiek bez pożywienia jest w stanie funkcjonować wiele dni, jak i tygodni, tak bez wody przeżyje zaledwie 4 do 7 dób. Podsumowanie  Izotoniki to idealne napoje dla osób aktywnych, zaleca się je spożywać przed w trakcie, jak i po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5284 Data: 2021-01-25 19:20:28
  • Rodzaj diety, a trójglicerydy i zdrowie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] smalec, śmietana) słynie z negatywnego wpływu na zdrowie, jeśli dostarcza się ich w nadmiarze. Tak samo nie należy pisać o diecie „wysokowęglowodanowej”, bo czym innym jest glukoza, fruktoza, sacharoza, maltoza a np. źródła w postaci skrobi (makarony, kasze, ryż, płatki owsiane itd.) To, że ktoś dostarcza dużo węglowodanów, wcale nie oznacza, iż [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1503 Data: 2021-12-07 09:13:29
  • Kwas alfa-liponowy, w skrócie ALA, to bardzo silny przeciwutleniacz, który zdobywa coraz większą popularność wśród sportowców. Bierze udział w wielu procesach fizjologicznych, między innymi związanymi z wytwarzaniem energii w organizmie oraz przyspieszaniu metabolizmu. Podsumowanie Kwas alfa-liponowy to świetny antyoksydant, który wspiera nas we [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1798 Data: 2019-10-11 09:09:55
  • Obecna epidemia SARS 2, mimo iż nie przynosi "znacznych" ofiar (w porównaniu do wielu innych chorób) spowodowała, iż zamknięte są kluby, siłownie i inne miejsca, gdzie można poćwiczyć. Tak naprawdę większość ludzi, którzy utrzymują niski poziom tkanki tłuszczowej i nie mają różnorakich zespołów, chorób, ograniczy konsumpcję pokarmu automatycznie. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5093 Data: 2020-03-21 10:28:23
  • [...] Wiemy, iż duże dawki fruktozy podane dożylnie potrafią zabić człowieka. Ogólnie w badaniach wykazano, że spożycie wszystkich rodzajów cukrów, glukozy, fruktozy, sacharozy (glukoza + fruktoza), maltozy oraz cukrów wolnych występujących naturalnie o 27% zwiększało śmiertelność ze wszystkich przyczyn w badanej grupie. Podobne zależności [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1818 Data: 2022-01-13 14:46:32