Początki z treningami siłowymi i wyobrażenia o naszej sylwetce bywają różne. Zazwyczaj adepci patrzą na sylwetki mistrzów i marzą o tym, aby ich mięśnie również były szybko ogromne, a sylwetki godne pochwały. Jednak nie wszystko jest takie proste i jednoznaczne jakby się wydawało. Nie wystarczy złapać tylko za sztangę, jeść i odpoczywać, aby [...]
To fakt, że posiłki bogate w cukier sprawiają ogromną przyjemność. Kto z nas nie uwielbia czekoladek, ciastek czy innych słodyczy? Sprawiają nie tylko ogromną przyjemność dla naszego podniebienia, ale również są pomocne w chwilach gorszego samopoczucia. Wiedzą o tym w szczególności kobiety, które bardzo często nie wyobrażają sobie pewnego etapu [...]
[...] stosowanie diety niskowęglowodanowej, wysokotłuszczowej, niemniej niewiele wskazuje, by destrukcyjny. O wiele gorzej przedstawia się zalewanie ustroju cukrami prostymi (glukoza, fruktoza) lub dwucukrami (np. sacharoza), co może mieć wpływ na stężenie trójglicerydów, insulinooporność, ryzyko sercowo-naczyniowe, ryzyko pojawienia się raka i [...]
[...] dużej powierzchni terenu do wzrostu i nie zubożają gleby. Wytwarzanie produktów na bazie np. S. cerevisae odbywa się w komorach, do których dostarczane są tlen oraz glukoza. Szczep ten jest szczególnie ciekawy, gdyż przyczynił się do ważnych odkryć w historii żywienia ludzkości. Nazywany jest piekarniczym, ponieważ pierwsze w historii [...]
Dążenie do uzyskania odtłuszczonej sylwetki dla milionów ludzi staje się głównym celem. Szczególnie istotne znaczenie ma to obecnie, gdy okres pandemii zostawił swój "ślad" także na naszej wadze. Co robić, aby zmaksymalizować utratę tłuszczu? Podsumowanie Kluczem do skutecznej redukcji jest dieta, warto różnicować trening, pracując np. od czasu [...]
[...] są transportowane, a glicerol jest zużywany do ponownej estryfikacji lub do glukoneogenezy (w postaci fosforanu dihydroacetonu w wątrobie). W procesie glukoneogenezy glukoza powstaje np. z aminokwasów (biorą się np. z rozpadu mięśni), glicerolu (rozpad trójglicerydów) czy mleczanów (np. intensywna praca mięśni w warunkach beztlenowych). [...]
[...] i o 12% podczas kolejnych 15 sekund ćwiczenia. Później udział kreatyny nie występował, ponieważ organizm zaczął pozyskiwać energię z innych źródeł (np. glikogen, czyli glukoza zgromadzona w mięśniach). W drugiej konkurencji odnotowano zwiększenie czasu biegu do odmowy o 13%. Podsumowanie Wyniki pokazują, że suplementacja kreatyną pomaga [...]
Cukrzyca to choroba, która pojawia się, gdy poziom glukozy/cukru we krwi jest stale (przewlekle) zbyt wysoki. Glukoza jest głównym źródłem energii dla mózgu i komórek krwi, w normalnych okolicznościach pochodzi ona z wątroby lub jest dostarczana z pożywienia. Dociera ona do komórek w Twoim organizmie za pomocą insuliny, hormonu wytwarzanego przez [...]
Badanie Amerykańscy naukowcy, szukający rozwiązania na poprawę wchłanialności kreatyny przeprowadzili eksperyment z 47 sportowcami płci męskiej w wieku od 19 do 21 lat. Badanie trwało 8 tygodni, a uczestnicy zostali podzieleni na trzy grupy: grupa placebo przyjmowała 70g glukozy, grupa druga 70g glukozy z dodatkiem 5g kreatyny, grupa trzecia 3,5g [...]
[...] białka serwatkowego w terapii cukrzycy). Regularna podaż protein sprzyja zdrowiu Wyniki: stężenie insuliny po 12 tygodniach spadło o 11%, ale tylko w grupie WPI (glukoza powodowała pogorszenie tolerancji węglowodanów, podobnie jak kazeina) w grupie, która otrzymywała WPI zmniejszyła się insulinooporność, ale nie w innych grupach [...]
[...] opartych na dowodach zaleceń dotyczących przepisywania ćwiczeń oporowych. Wyniki stężenia glukozy i insuliny spadają po sesji siłowej, a efekty utrzymują się do 24 h (glukoza) i do 18 h (insulina), trening siłowy może przewyższać aerobowy w kontekście obniżania ciśnienia krwi, z efektami utrzymującymi się nawet do 24 godzin, ćwiczenia [...]
W licznych przeprowadzonych w ostatnich latach badaniach wykazano, że podawanie berberyny prowadzi do cofnięcia się objawów zespołu metabolicznego: zmniejszenia obwodu w pasie, spadku ciśnienia krwi, obniżenia stężenia trójglicerydów i zmniejszenia całkowitego wydzielania insuliny, przy jednoczesnym zwiększeniu wrażliwości na insulinę. Co [...]
[...] podwzgórza, co z kolei stymuluje reakcje zapalne podwzgórza i ostatecznie prowadzi do dysfunkcji neuronów. Komentarz Sięgając po produkty bogate w cukry o szybkiej kinetyce (glukoza, fruktoza, sacharoza, maltoza, laktoza, galaktoza), należy się dobrze zastanowić. Takie postępowanie nie tylko nie sprzyja zdrowiu i wywołuje liczne choroby, ale może [...]
[...] odpornościowy do produkcji białych krwinek. Jest naturalnym prebiotykiem i źródłem węglowodanów. Miód naturalny składa się z około 40% sacharydów, z czego większość stanowią glukoza i fruktoza, będące bardzo dobrym źródłem energii. Dodatkowo znajdziemy w nim olejki eteryczne, naturalne barwniki, składniki mineralne i witaminy. Warto zaznaczyć, że [...]
[...] konjac, karagen, chlorek potasu; aromat, cukier, przyprawy, koncentrat z rzodkwi, łupiny nasion babki jajowatej, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy; ekstrakty przypraw, glukoza, aromat dymu wędzarniczego. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 114 kcal Tłuszcz: 6 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g) Węglowodany: 8 g (w tym [...]
[...] przez nas składniki odżywcze i uboczne produkty przemiany materii. Właśnie dlatego jednym z charakterystycznych objawów cukrzycy jest niezwykle słodki zapach moczu – glukoza, która normalnie byłaby zamieniana w energię przez insulinę, przenika do moczu, z którym jest potem wydalana. Spożywanie zbyt dużej ilości mięsa na raz może powodować [...]
[...] wszelkiego rodzaju łakocie. Jednak niestety nie zawsze tak jest. Cukry towarzyszą nam nie tylko w słodyczach, ale również w podstawowych produktach spożywczych. Fruktoza i glukoza w owocach i sokach, laktoza w mleku i jego przetworach, czy popularny w okresie jesienno-zimowym miód to tylko niektóre źródła węglowodanów w naszym codziennym [...]
Cześć wszystkim. Mam problem.Chciałem zaczac cykl kreatyny,ale nie wiem w czym ja rozpuszczac? czy w wodzie z glukoza czy w soku winogronowym. Miałem zamiar uzyc glukozy ale słyszałem ze mozna miec po niej cukrzyce??? hmm dziwne. Teraz juz nie wiem wszyscy chwala gluzkoze a tu takie cos, no coz nie jest to takie byle co dlatego chciałem sie Was [...]