ej chlopaki to nie jest tak. n-3 czyli omega3 to jest dokladnie to samo. Pewna roznica istnieje jedynie pomiedzy zwierzecym n-3 jak tran a roslinnym jak olej lniany. Tran to C22:6 DHA i c20:5 EPA jeden i drugi to n-3. alfa linolenowy kwas to jest ALA czyli c18:3 i jest takze n-3. Skad inad jedynie wiadomo ze DHA i EPA to sa te "troche [...]
w tranie znajduja sie glownie witaminy A i D oraz przed wszystkim kwasy nienasycone omega-3 DHA i EPA wit. A jest swietnym antytoksykantem aoraz jest niezbedna w procesie widzenia D reguluje poziom wapnia w organizmie a DHA i EPA naleza do NNKT niezbednych kwasow tluszczowych, odpowiadaj za bardzo wiele rzeczy az mi sie nie che wymieniac. poziom [...]
Dzięki czyli po prostu szukać taki suplement gdzie epa+dha będzie najwięcej, od czasu do czasu zjeść rybe tłustą albo tran i w tym przypadku nie muszę obliczyć czy zjadłem wystarczająco epa+dha względem ala?
Panowie a ile omegi z testedu trzeba brac zeby ilosciowo zgadzla sie z 1 kapsulka omegi olimpa? omega 1 kaps = 550mg EPA&DHA tested 2kaps = 600mg EPA&DHA Czyli do golda omega sporo brakuje :-( tak tyle że olimp jest droższy - jednak minimalnie wychodzi na korzysc olimpa
Panowie a ile omegi z testedu trzeba brac zeby ilosciowo zgadzla sie z 1 kapsulka omegi olimpa? omega 1 kaps = 550mg EPA&DHA tested 2kaps = 600mg EPA&DHA Czyli do golda omega sporo brakuje :-( dokladnie brakuje 3g czyli roznica 6 kapsow olimpa na jego korzysc:-)
tylko tak naprawde do konca nei wiadomo ile jest w orzechach wloskich epa+dha, ile sie przyswoi z lnianego epa+dha i ile jest w makreli, albo ja nie wiem dobra, bede bral 1,7 z kapsow a reszta z pozywienia, wyjdzie kolo 3 pewnie Zmieniony przez - obelixik w dniu 2010-04-20 15:44:21
Nie 50 a 40. Cztery łyżki na dzień to nie jest jakaś potężna dawka, przy takiej chudej diecie. ...olej rzepakowy, ser żółty itd- dział odżywianie się kłania. Może powiesz, że olej rzepakowy, bądź ser jest lepszy ? Chyba według twojego tajemniczego "zaplecza", bo faktycznie zawiera nieporównywalnie mniej ALA, które jest metabolizowane przez wątrobe [...]
psonic nie wymagam szukam ulatwienia - a poglad dosc odosobniony - stad jako taki wart podparcia :D tak jak Kopernik - udowadnial dlaczego ma racje :) a nie adwersarze udowadniali dlaczego racji nie ma :D ale tez poczytam co Slawek napisze na ten temat :) Bucccek 100g tranu zawiera 20:5 n-3 (EPA) g 6.898 22:6 n-3 (DHA) g 10.968 ale tez [...]
Witam Może źle szukałeś. Pojęcie WNKT odnosi się do kilku tłuszczy z rodziny n-6 oraz n-3. Dobrym źródłem WNKT są tłuszcze ryb zawierające EPA, DHA – niezbędne kwasy tłuszczowe, które muszą być dostarczone do organizmu wraz z pożywieniem (choć przy dostatecznej podaży kwasu linolowego oraz alfa-linolenowego możliwa jest synteza DHA i [...]
Darku - ja jednak jestm zwolennikiem oleju lnianego. Nie jest bowiem aż tak ważne, ile procent kwasu alfa linolenowego ulegnie przemianie do EPA i DHA, tylko ważniejsze, w jakim stopniu zablokuje on szlak przemian kwasu linolowego (arachidonowego), bo szlaki przemian omega6 i omega3 ze sobą konkurują. Alfa linolenian jest znacznie silniejszym [...]
olej rybi bogaty jest w długołańcuchowe kwasy tłuszczowe z rodziny omega3 EPA i DHA, olej lniany wysokolinolenowy - w krótkołańcuchowy kwas o3 alfa-linolenowy (ALA), który może być "prekursorem" EPA i DHA w naszym organiźmie (ale tutaj pozostaje jeszcze problem wydajności). Niestety ALA bardzo szybko się utlenia, stad też olej lniany [...]
EPA to kwas eikozapentaenowy, zaś DHA to kwas dokozaheksaenowy; oba należą do groopy kwasoow wielonienasyconych zwanych omega-3; 2-3 g EPA/DHA to ilość, jaką powinno się przyjmować, sooplementoojąc się o-3
No ale właśnie o to pytam. Skoro ALA to też O3, a ogólnie mówi się o prozdrowotnych właściwościach O3 to dlaczego zalecamy głównie to co ma EPA i DHA, a ALA jest zawsze pomijane. Dlaczego w jednym poście faftaq pisze że ALA wlicza się do proporcji O3:O6 a potem że jest kipskim źródłem DHA sugerując wyższość tego kwasu. Czy przeciętny Kowalski jak [...]
Czyli to również przydatny kwas, czyli nie ma sensu przeliczać wyłącznie na EPA i DHA, bo można spożywać np. 3 gramy (dużo wg niektórych) EPA, DHA i ALA? Zmieniony przez - djfafa w dniu 2011-11-02 13:11:51
Tak, jest to również przydatny kwas tłuszczowy (zresztą klasyfikowany jest jako niezbędny). Ale mówiąc obrazowo jest jakby "mniej wydajny" niż EPA i DHA. Warto zwrócić uwagę, że spore ilości ALA można dostarczyć z żywności, np 100g orzechów włoskich dostarcza okolo 10g ALA, rónież w produktach pochodzenia zwierzęcego są pewne ilości tego kwasu, np [...]
Dzięki faftaq. Ja wiem jakie produkty zawierają ALA czytałem też sporo o jego pozytywnych właściwościach tylko właśnie mnie dziwi dlaczego wszyscy piszac o Omega 3 mają wyłącznie na uwadzę EPA i DHA i taki Pitt może zamiast wydawać tyle na omega 3 firmy O... może mógłby część EPA i DHA zastąpić ALA. Ja osobiście tak robię tylko że jednak mam [...]
Chyba źle wypowiedź na tamtym forum zrozumiałeś. DHA i EPA bardzo łatwo reagują z tlenem w prawie całym organizmie, nawet, gdy zostaną już wbudowane w komórki. Dlatego zawsze wskazana jest dodatkowa suplementacja witaminami E i C w celu ich ochrony, czasami też się wspomina o selenie i koenzymie Q10. Jedynym przypadkiem, kiedy można mówić o [...]
n-3 brać więcej niż jest napisane na opakowaniu, minimalnie 1g (EPA + DHA), lepiej 2-3g. Jeżeli jest to tran to nie bierz więcej niż 2g ze względu na dużą w nim ilość witaminy A i D. Same n-3 (EPA + DHA) stanowią 20% tranu.