W pierwszej części przeglądu omówiłem diety hipokaloryczne, niskotłuszczowe, niskowęglowodanowe (wysokotłuszczowe) oraz model intermittent fasting. Oto kolejne diety, które mogą się sprawdzić w trakcie odchudzania. Wysokobiałkowa dieta o umiarkowanym deficycie kalorycznym Zwykle są to diety bazujące na węglowodanach, o średniej lub wysokiej podaży [...]
Temat najlepszej diety odchudzającej jest wyjątkowo nużący. Autorzy książek, blogów, artykułów, twórcy filmów, poczuli, iż jest to żyła złota. Wszyscy prześcigają się w dostarczaniu „najlepszych diet”. Nawet dziennikarki, które nie mają zbyt wiele wspólnego z treningiem, dietetyką, zaczęły wydawać książki poświęcone „idealnej diecie”. Istnieje [...]
Poprawienie wyglądu mięśni pośladkowych jest dla wielu pań głównym celem ćwiczeń. Mężczyźni o wiele częściej jako najważniejsze określają bicepsy, tricepsy, m. klatki piersiowej czy naramienne. W związku z rozwojem sieci, w Internecie królują bezsensowne plany dietetyczne i treningowe. Gwiazdki fitness obiecują, że „jeśli będziesz trenować wg [...]
[...] palmowy, olej kokosowy), tłuszcze do gotowania (margaryna w sztyfcie, smalec); mniej kwasów nasyconych zawiera np. oliwa z oliwek. Klasyfikacja tłuszczów Tłuszcze trans: chipsy, fast food, czekolada, słodycze, wyroby cukiernicze, tłuszcze do gotowania (pewne ilości zawiera zarówno margaryna, szczególnie twarda, jak i masło), potrawy smażone i [...]
[...] powstaje akryloamid. Zgodnie z klasyfikacją IARC jest to substancja, która ma prawdopodobne działanie rakotwórcze. Wg badań EFSA najbogatszym źródłem akryloamidu są frytki, chipsy, kawa instant, biszkopty, krakersy, pierniki, herbatniki, pieczywo chrupkie, dmuchane ziarna, płatki śniadaniowe. Czy wystarczy, że będę unikał żywności fast food? [...]
Tłuszcze były przez wiele lat piętnowane, uważano je za zło wcielone. Do dzisiaj krążą opowieści o „niosącym spustoszenie cholesterolu pokarmowym”, zabójczych jajkach, uważa się diety ketogeniczne za niezwykle szkodliwe dla zdrowia. W rzeczywistości nowsze badania i meta-analizy wcale nie wskazują, by duża podaż tłuszczów była aż tak dewastująca [...]
[...] kwestia przedstawia się podobnie, jak w przypadku ziemniaków. Jako takie, ziemniaki są niskokaloryczne i mogą być elementem zdrowej diety. W momencie, gdy zrobi się z nich chipsy, usmaży się je na patelni lub ugotuje i poda z dużą ilością tłuszczu oraz soli, stają się dietetycznym przekleństwem. Na razie istnieje hipoteza oparta o niskiej [...]
[...] na pytanie: masło trzymać w lodówce czy też nie tak naprawdę zależy od tego jak często używasz masła. Chipsy Bardzo wiele osób zastanawia się, czy powinni przechowywać chipsy w lodówce, aby po otwarciu dalej zachowały swoją świeżość. Odpowiedź brzmi: niekoniecznie. Jeśli schowasz je w szczelnym opakowaniu, chłodnym i ciemnym, nie powinno [...]
[...] do sezonów startowych i rzadko udaje nam się razem wyjść coś zjeść. Masz swój ulubiony cheat meal? Pewnie, że tak! Ziemniaki i sos grzybowy, czekolada milka i chipsy lay's. Źródło: facebook O kim marzyłaś będąc w wieku szkolnym? O Leonardo Di Caprio :) Twoje najmilsze wspomnienie z dzieciństwa? Gotowanie na podwórku z [...]
Chociaż chipsy należą do najmniej zdrowych produktów spożywczych, jakie wymyślił człowiek, to po dekadach produkcji ukierunkowanej na tanie surowce coraz częściej spotkać w sklepach można zdrowsze alternatywy z lepszych surowców. Słona, chrupka przekąska, która kojarzy się ze spotkaniami ze znajomymi czy oglądaniem filmów, dostępna jest na [...]