Serwatka to roztwór białek mlecznych, pozostający po oddzieleniu się skrzepu serowego. Filtracja serwatki prowadzi do uzyskania koncentratu białek serwatkowych, w którym zawartość białka mieści się w przedziale od 35 do 80%. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
[...] intensywne bieganie, skoki, wspinaczkę itd.) Rodzaj, jakość i ilość pokarmu Rodzaj, jakość i ilość innych środków wspomagających, suplementacja, odżywki itd. (aminokwasy, białka, węglowodany, kofeina, cytrulina, kreatyna, beta-alanina itd.) Rodzaj, jakość i ilość wspomagania farmakologicznego (hormony peptydowe: insulina, GH, IGF-1; sterydy [...]
[...] aktywności fizycznej. Reguluje glukoneogenezę, a więc pośrednio może przyczyniać się do rozpadu białek mięśniowych. W tym procesie glukoza może być produkowana np. z białka, mleczanów (powstających w trakcie wysiłku) czy tłuszczu (glicerolu). Ogólnie tylko mózg i krwinki czerwone potrzebują pewnej ilości glukozy, nawet gdy stosuje się [...]
BCAA to izoleucyna, leucyna i walina. Są to aminokwasy kluczowe dla wzrostu mięśni. Szczególnie duże działanie jest przypisywane leucynie. Stworzono nawet termin progu leucynowego (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). Komentarz Wyniki tego eksperymentu sugerują, że podawanie BCAA zmniejsza odkładanie tłuszczu poprzez [...]
[...] np. tworzenie blaszek miażdżycowych, najogólniej ujmując: ryzyko sercowo-naczyniowe), zapobiega wystąpieniu cukrzycy u osób z grupy wysokiego ryzyka oraz zmniejsza syntezę białka C-reaktywnego, interleukiny-6 i innych cząsteczek prozapalnych, prawdopodobnie poprzez działanie zawartych w niej polifenoli. Zawarte w oliwie z oliwek związki [...]
[...] się badaniu naukowemu. Co oceniali naukowcy? Naukowcy oceniali wpływ posiłków na wydzielanie greliny, insuliny, sytość i głód. Podawano dwa rodzaje posiłków. 1217 kcal, 10% białka, 77% węglowodanów i 13% tłuszczów 1217 kcal, 10% białka, 15% węglowodanów i 75% tłuszczów W badaniu wzięło udział 14 zdrowych kobiet bez otyłości. Wyniki eksperymentu [...]
Na drodze do zbudowania formy istnieje wiele pułapek. Omówię kluczowe kwestie i błędy, których warto by unikać w 2023 r. Warto pamiętać, iż coraz częściej problemem nie jest brak, ale nadmiar informacji. Nie czytaj losowo wybranych artykułów, nie słuchaj porad od przypadkowo napotkanych ludzi. Warto obrać jedną, drogę, wdrożyć dietę, konsekwentnie [...]
[...] na insulinę w tkankach obwodowych” http://www.postepybiochemii.pl/pdf/2_2011/200-206.pdf Agnieszka Mikłosz, Karolina Konstantynowicz, Tomasz Stepek, Adrian Chabowski „Rola białka AS160/TBC1D4 w transporcie glukozy do wnętrza miocytów” The role of protein AS160/TBC1D4 in the transport of glucose into skeletal muscles Zakład Fizjologii [...]
W pierwszej części tego cyklu artykułów o potencjalnych zaletach diety ketogenicznych zwróciłem uwagę na to, jak ważne jest poprawne zbudowanie diety. W zależności bowiem od użytych pokarmów praktycznie każdą dietę można skonstruować tak, aby wspierała nasze zdrowie. Jednak, jeśli użyje się nieodpowiednich produktów spożywczych, może ona [...]
[...] posiada bardzo niską efektywną wartość energetyczną i wymaga masy energii, aby mogło być przyswojone przez organizm. To sprawia, iż nie da się utyć przy stosowaniu czystego białka np. serwatkowego, a osoby, które odżywiałyby się samym białkiem, znalazłyby się w śmiertelnym niebezpieczeństwie. Szczególnie ważne są tłuszcze, bo nadmiar [...]
[...] wg niektórych źródeł ma niewielki potencjał przeciwzapalny. Ma wyraźny wpływ na ustrój. Podwyższone stężenie interleukiny 6 stymuluje wątrobę do syntezy i wydzielania białka C-reaktywnego (jednego z markerów stanu zapalnego). Jako czynnik ryzyka, przewlekły stan zapalny wywołany otyłością jest związany z rozwojem chorób [...]
[...] jak różne rodzaje protein wpłyną na stężenie insuliny i glukagonu. W badaniu wzięło udział ośmiu zdrowych, młodych i nieotyłych mężczyzn. Wszystkie napoje dostarczały 0.2 g białka na kg masy ciała i 0.2 g maltodekstryn na kg masy ciała. Kontrolny napój dostarczał tylko 0.2 g maltodekstryn (węglowodanów) na kg masy ciała. To znaczy, że osoba [...]
[...] Badani wykonali 240 skurczów ekscentrycznych mięśni czworogłowych uda, które miały nasilać urazy mięśniowe. Stężenia kinazy kreatynowej w surowicy (CK), mioglobiny (Mb) i białka wiążącego kwasy tłuszczowe mierzono przed treningiem, a także 0, 6, 24 i 48 godzin po zakończeniu ćwiczeń. Szczytowy izometryczny moment siły mięśnia czworogłowego [...]
[...] przyjrzyjmy się, temu, co ustalili naukowcy. Wołowina, kurczak czy ryba - co bardziej syci? Badani zostali przydzieleni do grup trzech różnych posiłków, każdy zawierał 50 g białka z mięsa. Posiłki spożywano w kolejności losowej z co najmniej 1 tygodniem odstępu pomiędzy. Zawartość tłuszczu w posiłkach była niska, mniej niż 2%: 1,62% wołowina [...]
[...] nawet 150 zł, w większych miastach 60-80 zł. Mleko potrafi podnosić stężenie insuliny oraz IGF-1. W jednym z badań 24 chłopców mających 8 lat przyjmowało codziennie 53 g białka w postaci mleka lub mięsa. W grupie mleka stężenie insuliny na czczo wzrosło dwukrotnie, co spowodowało też podobny wzrost insulinooporności (czyli insulina nie [...]
[...] i nie przemawiają do nich żadne racjonalne argumenty dotyczące wpływu takiego wysiłku na stężenie testosteronu, kortyzolu, rozpad mięśni, pojawienie się krwi i białka w moczu, uszkodzeń serca itd. Pozostałe kwestie się zazębiają, zaburzenia hormonalne mają wpływ na regenerację po treningu oporowym, a mechaniczne urazy i stres dla [...]
Aminokwasy egzogenne (EAA) to te aminokwasy tworzące białka naszego ciała, w tym białka mięśniowe, które nie mogą powstawać w naszym organizmie, względnie mogą, ale ich synteza wewnątrzustrojowa nie jest w stanie pokryć w pełni podstawowego zapotrzebowania na nie. Do grupy aminokwasów egzogennych zaliczane są więc następujące aminokwasy: leucyna, [...]
Jeśli istnieje jeden czynnik w życiu, nad którym nie mamy pełnej kontroli, to jest to z pewnością stres. Bez wątpienia stres wywiera negatywny wpływ na zdrowie. Badania wiążą stres emocjonalny z problemami zdrowotnymi, takimi jak nadciśnienie czy zespół jelita drażliwego. Istnieją również przesłanki, by uważać, że stres zwiększa ryzyko [...]
[...] z hormonami Każdy, kto, chociaż w niewielkim stopniu interesuje się tematyką ćwiczeń i diety wie o tym, że po treningu powinno się jak najszybciej dostarczyć organizmowi białka i węglowodanów, aby nie doprowadzić do katabolizmu mięśniowego. Szczególnie wskazane są produkty o wysokim indeksie glikemicznym, ponieważ wchłaniają się szybciej niż [...]
[...] stężeniach ponadfizjologicznych (czytaj: przy użyciu dopingu) może tłumić nawet wydzielanie insuliny z wysepek Langerhansa. Działanie IGF-1 w tkankach jest regulowane przez białka wiążące zwane IGFBP (ang. insulin growth factor binding protein) – białka wiążące IGF (podobnie, jak w przypadku hormonów tarczycy lub testosteronu). W otyłości [...]