[...] hamować hormonu wzrostu. W historycznych badaniach wykazano, iż podawanie protein powoduje zwyżkę ilości hormonu wzrostu we krwi od drugiej do czwartej godziny po spożyciu białka. Nawet podawanie glukozy lub skrobi zahamowało wyrzut GH tylko na chwilę, w 4-5 godzinie odnotowano wzrost poziomu hormonu wzrostu. W końcu połączenie białek i [...]
Niedawno oglądałem film na kanale Youtube pewnej czołowej, polskiej dietetyczki. Twierdziła ona, iż należy unikać białka przed snem, gdyż powoduje ono wyrzut insuliny. Wg I. Wierzbickiej: „Jeśli insulina podniesie się na całą noc, to zostanie zablokowany hormon glukagon”. Zgadza się, epinefryna jest jednym z głównych aktywatorów [...]
Niektórzy ludzie przedstawiają fizjologiczne zależności w postaci wykresów, procentów, wzorów, korelacji. I bardzo dobrze, bo podejście naukowe pozwala odsiewać ziarno od plew, plotki od faktów. Niestety, organizm jest o wiele bardziej złożony, niż się to wydaje. Istnieją wyjątki od reguły, które zaprzeczają ustalonym wzorcom postępowania. W [...]
[...] mieszanką cukrów i tłuszczów (np. pączki, ciasta, ciastka), soki owocowe. Znacznie zdrowszą alternatywą są właściwe tłuszcze (wielonienasycone i jednonienasycone) oraz białka serwatkowe. Spożywanie większej ilości białka - czy to ma sens? Prawda czy fałsz? "Odżywki białkowe mają działanie prozdrowotne, jednak nie powodują utraty tłuszczu” [...]
[...] zabił dziesiątki osób), środki, które mogą doprowadzić do hospitalizacji z powodu zaburzeń pracy serca (np. beta-mimetyki). Podsumowanie Podawanie węglowodanów i/lub białka ma wpływ na wyrzut insuliny, co może silnie stłumić lipolizę. Z kolei wpływ na utlenianie WKT zależy już bardziej od czasu, w jakim podajemy węglowodany (w czasie [...]
[...] które z pozoru mogą wydawać się niepowiązane. Najnowsze badania sugerują jednak, że istnieją mechanizmy molekularne i metaboliczne, które łączą obie te choroby. Od agregacji białka α-synukleiny, czyli kumulacji toksycznego dla komórek nerwowych białka, do dysregulacji insuliny oraz epizodów hiper- i hipoglikemii, czyli drastycznych wahań poziomu [...]
Arnold Schwarzenegger do dzisiaj budzi dyskusje oraz kontrowersje. W sumie jest to bardziej temat do działu fit-plota i można by dyskutować godzinami, czy „austriacki dąb” ma rację czy też nie. Trening barków według Svenda Karlsena Karlsen jest słynnym trójboistą, mniej znanym kulturystą IFBB (kontuzja przerwała obiecującą karierę) i w swoim [...]
Kiedyś kulturystyka była zamkniętą enklawą, trenowało się w piwnicach, niedostępna była prasa, nie istniały fora internetowe, nikt nie wrzucał filmów do sieci, bo nie istniały telefony komórkowe z funkcją nagrywania (co najwyżej proste modele pracujące w sieciach analogowych, które kosztowały majątek), kamery (nawet nie cyfrowe!) były drogie, a [...]
[...] km lub pływasz 20-30 minut – warto zastosować węglowodany zaraz po treningu; jeżeli Cię stać, to także aminokwasy (BCAA) lub białko serwatkowe (WPC, WPH, WPI); 0,3 – 0,4 g białka na kg masy ciała, 0,5 – 0,6 g węglowodanów na kg masy ciała, biegasz więcej, niż 10 km na sesji, pływasz dłużej, niż 30 minut na sesji - rozważyłbym podawanie [...]
Jedzenie, trening, codzienne funkcjonowanie – wszystko ma ciemną i jasną stronę. W XXI wieku pojawiło się wiele nowych zagrożeń, związanych z trybem życia. Szacuje się, iż cukrzyca, nowotwory i choroby sercowo-naczyniowe będą głównymi przyczynami śmierci w ciągu najbliższych lat. Co prawda, średni czas życia w krajach rozwiniętych (np. w USA) [...]
W Internecie, prasie oraz książkach spotkasz bardzo dużo wątpliwej jakości diet i metod treningowych. Niektóre są tak absurdalne, iż proszą się o słowo komentarza. Dlaczego nadal spotyka się podobne „wynalazki”? Po prostu większość odbiorców podobnych treści nie dysponuje odpowiednią wiedzą i krytycyzmem. Dodatkowo ludzie z reguły są leniwi, więc [...]
[...] regulatorem syntezy białek mięśniowych, ćwiczenia fizyczne (trening siłowy) wpływają na szlak sygnałowy mTOR, insulina wpływa na szlak sygnałowy mTOR, aminokwasy (BCAA, białka serwatkowe WPC, WPI, WPH) korzystnie wpływają na szlak sygnałowy mTOR, testosteron (działa poprzez różne mechanizmy, omówione dalej), estrogeny wpływają na syntezę [...]
[...] Ma też niebagatelny, negatywny wpływ na stężenie testosteronu. Osoby mające problemy z kontrolą glikemii mogą skorzystać z proteiny serwatkowej (np. WPC; koncentrat białka serwatkowego) oraz przesunąć czas jedzenia węglowodanów na godziny przedpołudniowe. Wiemy też, iż oporność insulinowa jest najmniejsza rano, a największa wieczorem. [...]
[...] ilość cytokin prozapalnych IL-6, IL-8. 6. Wzrost ilość cytokiny przeciwzapalnej IL-10. 7. Pojawienie silnej reakcji stresowej i stan zapalny: zwiększa się poziom TNF-α, białka C-reaktywnego znanego jako CRP oraz poziom białych krwinek. Ba, poziom CRP u sportowców po maratonie nie wrócił do normy, a odnotowywał dalsze zwyżki w kolejnych 48 h! [...]
Najsilniejszym anabolikiem, jaki masz do dyspozycji, nie jest insulina, hormon wzrostu, sterydy anaboliczno-androgenne, lecz odpowiednio zbilansowana dieta. Farmakologia pozwala maskować skutki błędnej diety, ale uciekniesz od problemu i „oszukasz” organizm, tylko na chwilę. W łatwy sposób możesz uzupełnić w ten sposób niedobory energetyczne, np. [...]
[...] i produkty mleczne mogą występować w diecie, jednak podaż większości należy ograniczyć. U sportowca insulina nasila wychwyt aminokwasów w większości tkanek wzmaga syntezę białka hamuje rozpad białka (i jego zużywanie np. na cele energetyczne => glukoneogeneza) nasila syntezę glikogenu w wątrobie i w mięśniach (ma to duże znaczenie dla [...]
[...] mającego 100 kg, to mamy do czynienia z podażą 2.3 g protein, 2.15 g tłuszczów i 8.84 g węglowodanów (wszystko na kg masy ciała). Czyli daje nam to: 14.4% energii z białka, 55.2% energii z węglowodanów, 30.4% energii z tłuszczów. Jeśli przeniesiemy te dane na opisywanego wcześniej modelowego zawodnika mającego 25 lat, 185 cm i 70 kg [...]
[...] posiłku), ale… pamiętaj o tym, iż przesada zawsze kończy się odkładaniem tłuszczu! Korzystne jest podanie po zakończeniu sesji 0,4 - 0,6 g węglowodanów + 0,4 g białka na każdy kilogram masy ciała (ważysz 80 kg, 0,4 * 80 kg = 32 g białka oraz 0,5 * 80 kg = 40 g węglowodanów). Według obecnej wiedzy wydaje się korzystne dostarczanie [...]
[...] jest prosta: chcesz być duży, musisz jeść dużo. Nie oznacza to wizyty w najbliższym fast foodzie. Musisz jeść dużo, ale przede wszystkim musisz jeść mądrze. Potrzebujesz białka, zdrowych tłuszczów, właściwych rodzajów węglowodanów, witamin, minerałów, aminokwasów, przeciwutleniaczy i potrzebujesz ich we właściwych ilościach i we właściwych [...]