Weglowodany (sacharydy), zwane takze cukrami lub cukrowcami, sa szeroko rozpowszechnione w przyrodzie. W swiecie roslinnym powstaja w procesie fotosyntezy. W ustroju zwierzecym moga powstawac ze zwiazków organicznych nie bedacych cukrami (w procesie glukoneogenezy) np. aminokwasy glukogenne, mleczan, glicerol lub propionian. W organizmach [...]
[...] A więc... Zbliża się lato. Prawie każdy ćwiczący myśli o tym, aby pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej i poprawić stan swojej muskulatury. Z tłuszczu nie wyprodukujemy białka. Ciężko mi wytłumaczyć, że fizjologicznie taka zamiana nie jest możliwa(to tak jak zamiana wody w wino - potrzeba do tego cudu). Po prostu nasz organizm nie potrafi z [...]
[...] genów zwiększających produkcje i wydajność działania insulinopodobnego czynnika wzrostowego ( IGF-1) oraz jednej z jego izoform, czyli MGF ( mechano-growth factor) . Oba białka są uruchamiane przez sygnały mechaniczne np. trening siłowy. Białka te są również istotne w procesie naprawy uszkodzeń mięśni spowodowanych ciężkim treningiem. [...]
[...] GI – czy dieta Montignaca jest naprawdę skuteczna? l) Sportowcy a GI 4. Błonnik a) Czym jest błonnik? b) Jak dużo błonnika potrzebuję? 5. Białko a) Dlaczego potrzebuję białka? b) Jak dużo białka potrzebuję? c) Przykładowe produkty zawierające białko d) Czym są aminokwasy? e) Najlepsze źródła białka 6. Tłuszcze a) Dlaczego potrzebuję [...]
[...] jej następstwa. W wyniku licznych badań, w których szczurom podawano pokarm zawierający głównie cukry i skrobie okazało się, że jeden z aminokwasów (podstawowych składników białka) - tryptofan, w dużych ilościach przenikał do mózgu. Tryptofan (aminokwas, który musi być dostarczony organizmowi z zewnątrz, w pożywieniu), będący prekursorem [...]
[...] jest Słońce. Nie potrafimy pobrać jej wprost, więc korzystamy z ogniw pośrednich. Pierwszym są rośliny, które zamieniają energię promienistą na węglowodany, tłuszcze, białka i inne składniki, w tym wiele dla nas szkodliwych. Zjadamy różne części roślin, ale większości z nas nie wystarcza taki pokarm. Ci korzystają dodatkowo lub w przewadze [...]
[...] w ciele, jest tylko jedna droga dla zjedzonych węglowodanów - tłuszcz! Więc duża ilość węgli jest przyczyną tego, że tyjemy (oczywiście pomijany jest fakt, że nadwyżka białka również może otłuszczać, nie wspominając już o nadwyżce tłuszczu). Przeciwnicy diet bogatych w węglowodany mówią dalej. „Węgle powodują szybkie uwalnianie (jednego z [...]
[...] Pełnowartościowa dieta jest zawsze urozmaicona. We wspomnianych dietach brakuje bowiem różnych składników, np. w mlecznej żelaza i witaminy C, w jabłkowej czy grejpfrutowej białka zwierzęcego. Niektórzy wymyślają diety tzw. rozdzielne. To też nie są diety profesjonalne, bo jeśli zajrzymy do tabel wartości odżywczej, zobaczymy, że prawie w [...]
[...] mięśni w wyniku katabolizmu. Dodatkowo, ektomorficy przed, po i w trakcie treningu powinni spożywać bardzo łatwo przyswajalne białko (najlepiej w formie płynnego koktajlu z białka serwatkowego) a w czasie gdy nie trenują dostarczać białek wolno i równomiernie trawionych, głównie na bazie kazeiny. W okresie okołotreningowym ektomorficy powinni [...]
[...] może zlecić jeszcze dodatkowe, bardziej szczegółowe badania. Sygnałem ostrzegawczym, mogącym wskazywać na chorobę nerek lub dróg moczowych jest nawet niewielka obecność białka w moczu (wykryta podcyas badania ogólnego moczu), a także krwinek białycj (leukocytów) i krwinek czerwonych (erytrocytów). W moczu nie powinno być także wałeczków. W [...]
[...] śniadaniowe, to osoby, którym trudno jest osiągnąć przyrost masy, mogą okazjonalnie sobie na to pozwolić. Tacy kulturyści do przyrostów potrzebują dużo węgli- jako również białka i zdrowych tłuszczów. Węglowodany pomagają im utrzymać stan anabolizmu. przetworzone produkty powoduj większe wydzielanie insuliny niż produkty naturalne i zwiększają [...]
[...] serwatkowych charakteryzują się bardzo wysoką wartością odżywczą i aktywnością anaboliczną. Wysoka wartość odżywcza i aktywność anaboliczna sprawiają, że koncentrowane białka serwatkowe uznano za wysoko efektywne źródło białka pokarmowego dla sportowców wyczynowych i osób aktywnych ruchowo. Wysoką wartość odżywczą zawdzięczają znakomitej [...]
[...] się szczupłą budową ciała oraz pewnymi trudnościami w przybieraniu na wadze) proponuję spożycie ponad 3500 kcal w pięciu posiłkach, o proporcjach rozkładu energii z białka/tłuszczu/węglowodanów: 20%:30%:50%. Natomiast dla typu budowy endomorfi cznej (charakteryzującej się tendencjami do tycia) proponuję nieco ponad 3000 kcal, również w [...]
[...] Może podwyższyć cholesterol. 42. Może zwiększyć ciśnienie krwi. 43. Powoduje senność i zmniejszoną aktywność u dzieci. 44. Może wywoływać migreny. 45. Zaburza absorpcję białka. 46. Powoduje alergie pokarmowe. 47. Wywołuje cukrzycę. 48. Może spowodować zatrucie ciążowe. 49. Może wywołać egzemę u dzieci. 50. Może spowodować chorobę [...]
[...] możliwości budowy suchej masy mięśniowej, podczas twojego rannego jak i popołudniowego treningu, umożliwiając natychmiastową regenerację. Kliniczne badania dowodzą, że białka serwatkowe to najbardziej anaboliczne białka dostępne dla organizmu, które zapewniają szybką dostawę aminokwasów do tkanki mięśniowej, co zwiększa syntezę białkową, [...]
[...] Montignaca 1. jeść do syta bez ograniczeń ilościowych i nie licząc kalorii 2. posiłki powinny być właściwie skomponowane i różnorodne 3. każdy posiłek powinien zawierać białka i węglowodany 4. należy całkowicie lub częściowo zrezygnować ze spożywania węglowodanów o wysokim IG IG>50 a w szczególności z cukru, białej mąki, ziemniaków, [...]
[...] jak u goryla - ale większosci młodym osobom juz tak. Tak, więc, od czego zależy szybkość anabolizmu, od czego zależy szybkość wzrostu naszych mięsni? Na pewno tempo syntezy białka musi przewyższać tempo jego degradacji (anabolizm > katabolizm). Musisz dostarczać białko mięśniom szybciej, niż ulega ono rozpadowi. Węglowodany? .....hmmmm-nie do [...]
[...] - tym bardziej możesz zmienić fizjologię, sprzyjać odkładaniu tłuszczu - nad regeneracją mięśni i ich wzrostowi. To zjawisko fizjologiczne, gdy hamowana jest synteza białka a przechowywanie tłuszczu jest podwyższone - określane jest jako oporność anaboliczna . I uwierz mi na słowo,jako osoba ćwicząca to jest ostatnia rzecz, którą chcesz. [...]
[...] suchą tkankę (bez wody), ponad 90 procent masy mięśni stanowi białko. Łatwo zgadnąć, że elementami traconymi i nadbudowywanymi w obrębie tkanki mięśniowej będą właśnie białka. Jak rosną...? Wyraźnie widać, że aby następował przyrost masy, niezbędny jest wysiłek czyli trening. Bez niego nie mam mowy o rozwoju muskulatury! Podczas gdy [...]
[...] co również poprawi ich wytrzymałość, jak też mogą wpływać na zwiększenie wytwarzania glikogenu. To będzie pomocne w okresie stosowania diety niskokalorycznej. Izolat białka sojowego Bardzo często się zdarza, że gdy ogranicza się spożycie kalorii, organizm reaguje spowolnieniem procesów przemiany materii. Jednym z powodów jest to, że [...]