[...] Insulina jest hormonem, który zostaje wytwarzany przez organizm przy określonych warunkach metabolicznych. Spożywanie węglowodanów powoduje wyrzut insuliny do krwi. Również białka powodują uwalnianie się insuliny, lecz nie na tak wysokim poziomie jak robią to węglowodany. Tłuszcz z kolei ma bardzo słaby efekt na poziom insuliny. Insulina pomaga [...]
[...] A więc teraz potrzebne są nam EAA. Tutaj możemy zakupić czyste aminokwasy EAA bądź wybrać alternatywę, czyli po treningu spożyć posiłek/szejk po treningowy składający się z białka pełnowartościowego. Może być to wpc, wpi czy wph. Ważne jest to, aby w miarę szybko po treningu dostarczyć EAA z białka. Jednakże, jak badania wykazały dodanie [...]
[...] jak opisana wyżej diagnostyka, obejmuje także kilka płaszczyzn. Są to: 1. Właściwie dobrana dieta, zgodna z typem metabolicznym, uwzględniająca: odpowiednią proporcję białka, tłuszczów i węglowodanów. Kluczową rolę odgrywa białko (z reguły zaleca się 0,5 - 1,0 g na kg masy ciała wagi należnej). Pozostałe proporcje wynikają z określonej [...]
[...] Natomiast to czy osiągniemy rozwój mięsni bez przyrostu tkanki tłuszczowej zależy zarówno od rodzaju węglowodanów, jakie spożywamy, jak tez od wzajemnych proporcji miedzy białkami/węglowodanami/tłuszczami w diecie, jak i od samej kaloryczności diety, - czyli od ogólnej ilości pokarmu. Węglowodany w naszej diecie: W naszej [...]
[...] wspólnie z insuliną "napędza" produkcję androgenów, czyli męskich hormonów w organizmie. Jakby tego było mało, insulina i IGF-1 hamują syntezę innego związku - SHGB, czyli białka wiążącego hormony płciowe (w tym męskie) i odpowiedzialnego za ich transport we krwi. Co to wszystko znaczy? Że męskich hormonów jest w ustroju nie tylko więcej, ale [...]
[...] ma zdolność do rozciągania i powiększania błon komórek mięśniowych; naukowcy podejrzewają, że gdy bierze się ją stale, zdolność ta jest przyczyną szybszego gromadzenia białka w mięśniach. Widocznie rozciąganie komórek pod wpływam substancji zwiększającej jej objętość prowadzi do szybszej syntezy i wolniejszego rozpadu białek mięśniowych - [...]
[...] jak np. mąka, biały ryż i skrobia kartoflana, które, łatwo wchłaniając się w jelitach szybko przerabiane są na glukozę, wymagają dużej ilości insuliny. z drugiej zaś strony, białka i tłuszcze nie mają wielkiego wpływu na poziom insuliny. W miarę jak człowiek z nadwagą cały czas tyje, problem z insuliną staje się coraz poważniejszy. Liczne [...]
[...] węglowodanów w sporych ilościach, najlepiej aby nie obciążać układu pokarmowego jest spożycie koktajli białkowo węglowodanowych . W okresie bez treningu należy się oprzeć na białkach wolno i równomiernie trawionych takich jak kazeina ( mleko i przetwory mleczne, głównie ser) lub z odżywek na kazeinie miraceralnej. W okresie około treningowym [...]
[...] która nazywana jest hormonem szczęścia. Serotonina jest substratem melatoniny. Wysoki poziom melatoniny zapewnia spokojny sen. Nie jest zalecane spożywania dużych dawek białka przed snem gdyż pokarmy bogate w białko utrudnią przedostawanie się tryptofanu do mózgu, dodatkowo organizm zajęty jest trawieniem białek, a nie rozpoczęciem procesów [...]
[...] dietę odpowiadającą konkretnej fizjologii? Przyjrzyjmy się uważnie diecie ketonowej. Okazuje się, że dieta ta pozwala utrzymać masę mięśniową dzięki wysokiej zawartości białka, natomiast tak manipuluje pozostałymi składnikami pokarmowymi, by spalić tłuszcz. Niektórym osobom podczas tej diety nawet przyrastają mięśnie. Jest to szybko [...]
[...] więcej białek, wkładając więcej wysiłku w utrzymanie organizmu w należytym stanie i dokonywanie bieżących napraw. To jest najlepsza możliwość. Najgorsza jest taka, kiedy białka poddane glikacji nie odnawiają się łatwo, jak na przykład kolagen, czy białka tkanki nerwowej. Tych białek organizm nie może się pozbyć, więc są kumulowane, a wtedy [...]
[...] spożywany w nadmiarze bez jednoczesnego wzrostu poziomu estrogenów, nawet u mężczyzn. Alkohol zmniejsza również poziom wolnego testosteronu, zarówno poprzez wzrost stężenia białka wiążącego testosteron, jak i poprzez zmniejszenie wydzielania testosteronu. Rząd Stanów Zjednoczonych określa, że za umiarkowane spożycie alkoholu uważa się nie więcej [...]
[...] działa też oszczędzająco na gospodarkę azotową ustroju, co stwierdzono w badaniach przemiany białek i co wykorzystano dla celów terapeutycznych w stanach niedoboru białka, np. w przewlekłych wyniszczających chorobach po operacjach i ciężkich urazach. Deca-Durabolin w tych stanach jest dodatkiem do leczenia dietetycznego, karmienia [...]
[...] działa też oszczędzająco na gospodarkę azotową ustroju, co stwierdzono w badaniach przemiany białek i co wykorzystano dla celów terapeutycznych w stanach niedoboru białka, np. w przewlekłych wyniszczających chorobach po operacjach i ciężkich urazach. Deca-Durabolin w tych stanach jest dodatkiem do leczenia dietetycznego, karmienia [...]
[...] 5.7 kalorii, a to przez wzgląd na fakt termicznego efektu pożywienia (TEF), która stanowi tutaj 20% spożytych kalorii. Sprawia to, że TEF alkoholu jest bardzo bliska TEF białka (20-35%, co zależy też od kompozycji aminokwasów). Wzmożona termogeneza, która wywołana jest spożyciem alkoholu jest po części pośredniczona przez katecholaminy. Czy [...]
[...] anaboliczne i kataboliczne. ANABOLIZM - procesy anaboliczne są to przemiany materii dzięki którym w organizmie z małych cząsteczek tworzą się ich polimery np. z aminokwasów białka, z prostych cukrów wielocukry, z kwasów tłuszczowych i glicerolu lipidy. Dalej kontynuując to rozważanie można z całą pewnością stwierdzić że procesy te prowadzą do [...]
[...] glikolizy. AEROBY NA CZCZO CZY PO TRENINGU? do rozbudowania Anabolizm: patrz metabolizm. Alternacyjne ćwiczenie, alternacja patrz: bilateralne ćwiczenie Aminokwasy, patrz: białka Adipocyty- komórki tłuszczowe ACT- patrz systemy treningowe ALKOHOL, CZY MOGĘ PIĆ? Wszystko sprowadza się do ilości. Raz na jakiś czas w dnt 1-2 piwa tudzież lampka [...]
[...] chude gatunki ryb i mięs oraz produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu. Tłuszcz nie powinien dostarczać więcej niż 30% energii diety. Zwiększa się natomiast ilość białka 1,5-2 g/1 kg masy ciała ze względu na stosowanie leków moczopędnych. Mało soli Ograniczenie ilości sodu w diecie jest spowodowane zatrzymaniem przez nerki jonów [...]
[...] syntezie kwasów tłuszczowych, jak też przy wchłanianiu witaminy C. Współdziała w przemianie aminokwasów i cukrów jak również uczestniczy z witaminą K w syntezie protrombiny białka odpowiedzialnego za prawidłowe krzepnięcie krwi. Wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry oraz włosów, zapobiega siwieniu włosów oraz łysieniu. Biotyna jest bardzo [...]
[...] bardziej nasila szybkosc syntezy ************************************ Tu ciekawe badania -> duze ilosci weglowodanów vs. srednio duze ilosci weglowodanów + male ilosci białka Maximizing postexercise muscle glycogen synthesis: carbohydrate supplementation and the application of amino acid or protein hydrolysate mixtures Background: [...]