[...] średnio 40-tokrotnie mniej enzymów antyoksydacyjnych w porównaniu z innymi tkankami. Te reaktywne molekuły ogólnie niszczą materiał biologiczny organizmu, ale szczególnie białka mięśniowe, odpowiedzialne za siłę i masę. Hamują też prawidłowe spalanie tłuszczu prowadzące do redukcji jego zapasu, zaś inicjują spalanie nieprawidłowe, [...]
[...] posiłki oraz o jakich porach dane makroskładniki mają największy wpływ na nasz organizm i progres naszego treningu. Składniki diety rozkładane są na trzy komponenty: białka, węglowodany oraz tłuszcze. Obok makroskładników znaczącą rolę odgrywają także mikroskładniki, zwane witaminami oraz minerałami. Człowiek ciężko trenujący, [...]
[...] wpływających na sukces diety. Najczęściej spotykaną dietą redukcyjną jest ta z ultra-niską zawartością węglowodanów, czy wysoką zawartością tłuszczów, czy wysoką zawartością białka. Więc skład takiej diety to głównie jaja, wieprzowina, piersi z kurczaka, sery, oleje czy orzechy i warzywa z niska ilością węglowodanów. Najczęściej tez zero owoców. [...]
[...] mniejszej aniżeli występująca w krwiobiegu. Rodniki obniżają ten poziom w zupełnie odmienny sposób. Opisałem go szczegółowo w zeszłym miesiącu. Wszczepiają glukozę w białka mięśniowe, co nazywamy glikacją, i pozbawiają te białka funkcjonalności, czyli np. zdolności kurczenia się i rozwijania momentu siły. Jak widzimy, brakuje [...]
[...] stymulacji beta receptorów co skutkuje podniesioną termogenezą ciała. Dodatkowo powstrzymuje niszczący wpływ kortyzolu/kortyzonu na tkankę mięśniową oraz zwiększa syntezę białka co skutkuje silnym efektem antykatabolicznym nawet podczas redukcji kalorii. Co ciekawe badania wykazały, że zwiększa poziom T3 co może nieść za sobą bardzo dobre [...]
[...] pomagają w jej utrzymaniu kontrolując szybkość przebiegu szeregu reakcji chemicznych wewnątrz komórki. Wystarczy wziąść pod uwagę odpowiedź hormonalną na intensywny wysiłek: białka w mięśniach rozpadowi (katabolizm) podczas ćwiczeń, na to twój organizm odpowiada wydzielaniem hormonów anabolicznych, które pomagają w naprawie, odbudowie i (co nas [...]
[...] Dlaczego nie Deca, Primobolan, Winstrol? Dlaczego ludzie planują cykl bez Nolvadexu i Clomidu? Po co koksować, jeżeli w tym czasie nie je się ogromnych ilości węglowodanów i białka." oraz: „Dawki powinny być uzależnione od zaawansowania kulturysty i od długości przerwy od ostatniego cyklu. Także tak zwani plażowi i dyskotekowi kulturyści nie [...]
[...] gospodarkę hormonalną. Zdrowe serce, wątrobę Dobrą wydolność i kondycję- przyrost masy obciąży dodatkowo serce i układ krwionośny. Odpowiednią dietę (np. 2-3g na kg ciała białka, 4g węgli na 1kg masy ciała etc.- więcej w dziale odżywianie) Odpowiedni trening- najlepiej 4dni w tygodniu by wykorzystać lepszą regenerację mięśni. Staż treningowy [...]
Tauryna jest aminokwasem, jednak odmiennym od innych, chociażby tych, budujących białka mięśniowe. Jej rodnik kwasowy nie pochodzi od organicznego kwasu karboksylowego, ale od siarkowego, nieorganicznego. Nie wchodzi więc w skład białek, a co najwyżej prostych mikropeptydów. Aminokwasy, niebudujące białek, nazywamy nieproteogennymi. Są nie mniej [...]
[...] miejsce w przypadku IGF-1. Mechaniczny czynnik wzrostu MGF, MGF jest nowoodkrytym wariantem IGF-1. Czynnik ten jest produkowany podczas alternatywnego splicingu sekwencji białka IGF. Silnie wspomaga mnożenie się mioblastów. Ekspresja MGF, tak jak wielu czynników wzrostu omawianych tutaj, jest silnie regulowana przez odpowiedź ciała na trening [...]
[...] Dlaczego nie Deca, Primobolan, Winstrol? Dlaczego ludzie planują cykl bez Nolvadexu i Clomidu? Po co koksować, jeżeli w tym czasie nie je się ogromnych ilości węglowodanów i białka." oraz: "Dawki powinny być uzależnione od zaawansowania kulturysty i od długości przerwy od ostatniego cyklu. Także tak zwani plażowi i dyskotekowi kulturyści nie [...]
[...] redukcyjnych i kształtowania rzeźby oraz definicji umięśnienia. Aminokwasy rozgałęzione biorą udział w wielu procesach metabolicznych m.in.: - Stanowią cegiełki budujące białka w organizmie; - Zużywane są przez mięśnie do produkcji energii; - Są prekursorami w syntezie innych aminokwasów takich jak: alanina i glutamina; - Kontrolują szybkość [...]
[...] zwierzęcych jak i roślinnych. Białko zwierzęce jest lepszej jakości niż roślinne, dlatego one powinno być głównym źródłem tego składnika w diecie. Aczkolwiek, zarówno białka roślinne jak i zwierzęce powinny być wliczane w diecie (dla tych co liczą spożycie białka). Źródła białka w diecie: Należy wybierać mięso nieprzetworzone i samemu je [...]
[...] węglowodanów wraz z białkiem około treningowo, czy to pod postacią odżywek czy tez zwykłych posiłków. Jako ciekawostkę podam ze spożycie 50g węglowodanów wraz z 50g białka podnosi poziom insuliny tak samo jak 100g spożytych węglowodanów. Insulina powoduje "pchanie" aminokwasów do komórek mięśniowych oraz glikogenu, co zapewnia bardzo [...]
[...] Organizm nie potrzebuje więc dostarczania tego aminokwasu z pożywieniem! Można powiedzieć, że arginina występuje w całym naszym organizmie, jest cegiełką budującą nasze białka. Z biegiem lat badacze odkryli, iż arginina pełni bardzo ważną rolę. Dowiesz się o niej w dalszej części posta. Zaczniemy od początku, kilka słów historii. Po raz [...]
[...] aktywowanej przez AMP, która może hamować aktywność mTOR. W ten sposób uzyskujemy synergiczny efekt wywoływany przez dostępność aminokwasów i insuliny. Kinazy fosforylujące białka wiążące eIF4E oraz białko S6 są uaktywniane przez kinazę mTOR, a regulacja inicjacji translacji zachodzi właśnie poprzez fosforylację białek wiążących eIF4E i białka [...]
[...] ma na nią także wpływ insulina. Oznacza to, że zażywanie kreatyny z dużymi ilościami glukozy (80-100 gram) lub węglowodanów/białek (50-80 gramów węglowodanów z 30-50 gramami białka), co podnosi poziom insuliny we krwi, może powodować lepszą przyswajalność kreatyny. Istnieją również dowody, że zażywanie kreatyny wraz z D-pinitolem może pomóc w [...]
[...] zmniejszają wrażliwość receptorów insulinowych. Jeżeli po zakończeniu treningu występuje uczucie zmniejszonego apetytu, należy podawać odżywki zawierające węglowodany i białka w stosunku 4:1. Od Redakcji: Autor publikacji, mgr inż. Dariusz Szukała, jest absolwentem Wydziału Technologii Żywności (kierunek: Żywienie Człowieka) Akademii [...]
[...] Organizm nie potrzebuje więc dostarczania tego aminokwasu z pożywieniem! Można powiedzieć, że arginina występuje w całym naszym organizmie, jest cegiełką budującą nasze białka. Z biegiem lat badacze odkryli, iż arginina pełni bardzo ważną rolę. Dowiesz się o niej w dalszej części posta. Zaczniemy od początku, kilka słów historii. Po raz [...]
[...] jak opisana wyżej diagnostyka, obejmuje także kilka płaszczyzn. Są to: 1. Właściwie dobrana dieta, zgodna z typem metabolicznym, uwzględniająca: odpowiednią proporcję białka, tłuszczów i węglowodanów. Kluczową rolę odgrywa białko (z reguły zaleca się 0,5 - 1,0 g na kg masy ciała wagi należnej). Pozostałe proporcje wynikają z określonej [...]