Hormon wzrostu jest istotnym, ale z pewnością silnie przereklamowanym związkiem. Największym problemem związanym z hormonami endogennymi jest ich krótkotrwałe działanie w ustroju. Okres półtrwania hormonu wzrostu 13-16 minut. Tak, minut! Niestety, w Internecie jest mało rzetelnych opracowań dotyczących tej tematyki. A na wyciągnięcie ręki dostępne [...]
[...] 5 g ryż brązowy 80 g Wartości odżywcze Kcal około 2050 Białko +/-120 g Tłuszcze +/-80 g węglowodany +/-210 g Menu przygotowała Dietetyk Anna Zięba. Źródła: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/improve-brain-health-with-the-mind-diet/art-20454746 https://www.livescience.com/57132-mind-diet.html
Estetyka sylwetki powinna iść w parze z jej funkcjonalnością. Nie tylko powinniśmy ładnie wyglądać, ale być silni i sprawni. Pomimo że kwestie mobilizacji i stretchingu obecnymi czasy są dość popularne, to nadal wiele osób zapomina o tym, aby rozciągać swoje ciało. Ładniejsze mięśnie Osoby, które trenują w pełnym zakresie ruchu, korzystają z [...]
Istnieje milion powodów, by unikać alkoholu, przede wszystkim jego metabolity należą do sprawdzonych substancji wywołujących raka. Klasyfikacja IARC jest jednoznaczna, etanol może być wiązany z nowotworami jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, jelita, odbytnicy. Wnioski i komentarz Wyniki badania sugerują, że spożywanie alkoholu wiąże się z [...]
Stan odżywienia organizmu odgrywa dużą rolę w kontekście utrzymywania poziomu energii w ciągu dnia oraz unikania wahań nastroju. Aspekty te regulowane są przez liczne przemiany fizjologiczne, w których uczestniczą zarówno białka, węglowodany, jak i tłuszcze, ale także składniki mineralne i witaminy. Wśród tych ostatnich na szczególną uwagę [...]
Infekcje stanowią istotny problem nie tylko dla zdrowia publicznego, ale również dla ekonomii przedsiębiorstw, czy gospodarstw domowych. W przypadku często nawracających przeziębień warto zastanowić się, czym spowodowana jest taka wysoka podatność oraz podjąć odpowiednie kroki. Jednym z najważniejszych czynników regulujących odporność jest higiena [...]
Karczoch (Cynara) należy do rodzaju roślin astrowatych; podobnie jak choćby mniszek lekarski. Chyba najbardziej znanym przedstawicielem tej rodziny jest karczoch hiszpański czasem utożsamiany z karczochem zwyczajnym. Możemy powiedzieć, że popularność karczocha zawdzięczamy starożytnym Grekom i Rzymianom. Najwcześniejsze zapiski dotyczące [...]
RSV, czyli syncytialny wirus oddechowy (z ang. respiratory syncytial virus) może być jednym z najpowszechniejszych czynników wywołujących przeziębienie w okresie jesiennym i zimowym. „Może”, ponieważ większości osób przeziębionych nie poddaje się szczegółowej diagnostyce. Spektrum objawów jest dosyć uciążliwe, a sytuację komplikuje jeszcze brak [...]
[...] i warzyw na zdrowie serca, co doprowadziło do hipotezy, że między innymi witamina C może być częściowo odpowiedzialna za ten związek. Na przykład w badaniach „Nurse's Health Study” (NHS) i „Health Professionals Follow-Up Study” (HPFS), które łącznie obejmowały ponad 126 000 zdrowych osób dorosłych, wykazano, że osoby jedzące najwięcej owoców [...]
Stan paznokci jest jednym z pośrednich wskaźników ogólnego stanu zdrowia i odżywienia organizmu. Spożywając dietę o dopasowanej do zapotrzebowania zawartości makro- i mikroskładników dużo łatwiej jest zadbać nie tylko o jakość paznokci, ale ogólnie tkanek w organizmie, w tym również skóry, włosów, czy nawet naczyń krwionośnych. W przypadku [...]
Regularna aktywność fizyczna jest jednym z najlepszych sposobów na osiągnięcie prawidłowego rozwoju dziecka. Zadbanie o to już na wczesnych etapach edukacji może przynieść wiele korzyści w życiu późniejszym. Doskonałym pomysłem jest wykonywanie pewnych ćwiczeń w domu wraz z jednym z rodziców lub z obojgiem. Korzyści z regularnej aktywności [...]
Kwas gamma-aminomasłowy (GABA) jest neuroprzekaźnikiem, który blokuje określone sygnały w ośrodkowym układzie nerwowym, zmniejszając pobudzenie organizmu. Zapewnia to jego ochronny i uspokajający wpływ na mózg i ciało. GABA jest wytwarzany przez organizm, ale jest obecny także w niektórych sfermentowanych produktach spożywczych, takich jak kimchi, [...]
Temat wzmożonego popytu na płyn Lugola w aptekach wraca co kilka lat. Lęk post-czarnobylski towarzyszy nam nieustannie już ponad 3 dekady i cały czas krąży wokół tej kwestii wiele kontrowersji. Jod (gr. Ioeides, łac. Iodum), który jest substancją aktywną płynu Lugola, jest mikropierwiastkiem niezbędnym dla organizmu, jednak z jego dawkowaniem [...]
Różnego rodzaju infekcje mogą mieć mocno zróżnicowane w dotkliwości skutki, jednak często zespół objawów jest przybliżony. Katar, ból gardła, czy kaszel i ból głowy lub ból uogólniony to najczęstsze dolegliwości towarzyszące skutecznej inwazji wirusów, lub (nieco rzadziej) bakterii. Warto znać pewne różnice pomiędzy chorobami wywołanymi różnymi [...]
Kiedy ćwiczysz, to chcesz czerpać z treningu jak największe korzyści. A co, jeśli masz mało czasu, ale i tak chciałabyś go wykorzystać najlepiej, jak to możliwe? Są na to sposoby! Zobacz, co możesz zrobić, żeby czerpać z krótkich treningów jak najwięcej. Dobrze dobierz ćwiczenia Gdy Twój czas jest ograniczony, to musisz go dobrze wykorzystać. [...]
Równolegle do odkrywania właściwości pewnych substancji odżywczych dąży się do stworzenia nowych ich form chemicznych, które byłyby wykorzystywane przez organizm w sposób optymalny. Ma to na celu uzyskanie poprawy stanu odżywienia przy możliwie jak najmniejszej porcji, jak najdłuższym uwalnianiu do organizmu, a także jak najmniejszym stopniu [...]
Naukowcy do dzisiaj nie wiedzą, czy kortyzol jest sprawcą insulinooporności, czy może podniesione stężenie insuliny i kortyzolu występuje wtórnie do otyłości. Niemniej w badaniu pochodzącym jeszcze z 1982 r. zasugerowano, iż kortyzol w bezpośredni sposób hamuje działanie insuliny w ustroju człowieka, prawdopodobnie wpływające na powiązany z nią [...]
Słoneczna witamina, bo tak często nazywana jest witamina D, pełni szereg kluczowych funkcji w ludzkim organizmie. W pierwotnych, najprostszych organizmach żyjących na Ziemi służyła głównie do ochrony przed promieniowaniem ultrafioletowym (UV). Kolejne miliony lat doprowadziły jednak do rozszerzenia funkcjonalności tego związku po udział w rozwoju [...]
Nawracające afty to powszechna na całym świecie choroba jamy ustnej. Z dyskomfortem tym zmagać się może nawet 2,5 miliarda ludzi, a pamiętać należy, że schorzenie to utrudnia mowę, konsumpcję pokarmów, czy utrzymywanie codziennej higieny. Odpowiednie odżywianie stanowi bardzo ważny element walki z aftami, a przykładem na to są powiązania pomiędzy [...]
Weganie mają obecnie bardzo duży wybór różnych produktów. W wielu sklepach są już nawet oddzielne półki z dedykowaną żywnością, czy nawet specjalne akcje nazwane np. "Tydzień wegański". Skuszona jedną z takich akcji, ruszyłam na polowanie i sięgałam po produkty, które wydawały się ciekawe. Tytułowa lasagne skusiła mnie bardzo apetycznym [...]