Czy (zbyt) długie smażenie mięsa drobiowego (filetów), wiąże się z utratą białka w tym mięsie? (lub innych wartości odżywczych?) Co znaczy "zbyt długie"? Jeśli przypalisz mięso - to owszem. 1. Filety robią się na małym ogniu przez godzine, ale nie sa spalone. Jeśli przypale mięso to traci białko? A jak na grillu sie robi, to tam nie ma opcji [...]
mam pytanie czy załóżmy herbata zielona posłodzona stevią traci swoje właściwosci pomagające w spalaniu tłuszczu? Po co słodzić herbatę, tracąc jej smak? Możesz posłodzić. Ale nie przykładaj do herbaty zbyt wielkiej wagi pod kątem spalania tkanki tłuszczowej. Może być fajnym dodatkiem, natomiast z pewnością nie będzie to czynnik determinujący. Co [...]
Koniu zawsze powtarza: ten papirus to pic na wodę Tu nie chodzi o to, że to pic na wodę, tylko ta "nowość", czyli smażenie w papierze jest stara jak świat. Jak się nie myśli, to się płaci ;-) Mam pytanie czy potrawy smażone na maśle, smalcu mogą być rakotwórcze? i czy czarny kolor przyciąga kurz czy po prostu na nim widać jest ten kurz? kupiłem [...]
Witam. Do smażenia używam oleju rzepakowego. Przeczytałem na opakowaniu, że jest rafinowany, a więc zawiera zwiększoną ilość szkodliwych izomerów trans kwasów tłuszczowych. Czy znajdę w Biedronce jakiś 'zdrowy' albo lepszy od wspomnianego wyżej produktu, zdrowszy, olej do smażenia? Ostatnio ograniczyłem smażenie, ale wciąż co najmniej raz dziennie [...]
Marta nie bij, ale muszę zamarudzić - zaglądniesz proszę do mnie? dobrze mi to zrobi na głowę, a od głowy zależy smażenie mojego sadełka ;) już wysyłam fluidy wdzięczności ;P:)
Będę robił cardio po treningu siłowym i nie wiem za bardzo kiedy pić białko serwatkowe, może wy się orientujecie kiedy będzie najlepiej? @poprawione ;p Wypij po aerobach, jesli wykonujesz je tuż po siłowym. Nie ma sensu pic pomiedzy. 2)Jak przygotowywać ryby, bo słyszałem, że najlepsze to Łosoś,Węgorz,Makrela,Karp,Śledź, ale nie wiem jak je [...]
1. Bułki Grahamki - dobre czy nie? ( nie lubię razowego ) 2. Patelnia do grilowania a patelnia zwykła - na czym lepiej smażyć ( wiem, że smażenie złe , ale co lepsze w ostateczności ) 3. W dni bez treningu mniejsza kaloryczność? 1. Ok. 2. Najlepiej teflonowa. 3. W zaleznosci od diety. W wiekszosc przypadkow taka sama.
Większość mojej diety przegotowałem więc smażenie/pieczenie jest mi trochę obce tym bardziej wołowiny }:-( nie wiedziałem czy info może mieć znaczenie ale zawsze lepiej dopisać. Mam jeszcze takie jedno pytanie. W tesco ostatnio kupiłem płatki owsiane i zdziwił mnie ich czas przygotowania. [...]
loozak93 1. mozna o ile jest odpowiednio zbilansowana 2. wiem ze przyprawy apetita sa bez dodatkow, ale to nie musza byc specjalnie do ryb przyprawy przeciez - patrz na etykiety 3. gotowanie/na parze/smazenie/na surowo Rafall rozloz sobie tego kartacza na czynniki pierwsze, podlicz ile w nim miesa, masy i dodatkow i bedziesz wiedzial a jezeli nie [...]
Na suchym teflonie możesz.. różne spraye beztłuszczowe ewentualnie coś innego. Poszukaj tematu co do smażenia na tłuszczach.. oliwa z oliwek przy krótkim smażeniu na małym ogniu nie wypada tak źle np: smażenie piersi z kurczaka. Ja smażę na suchym teflonie ale jest mnóstwo innych tłuszczy.
o tak?: Czyli – mówić o smażeniu bez tłuszczu nie można, bo coś takiego po prostu nie istnieje. Jeśli kładzie się na suchej patelni mięso, czy warzywa, można mówić o prażeniu potraw. Ale taki zabieg jest bardzo szkodliwy – spali skórkę, a mięsa w środku nie przygotuje odpowiednio. To proces, który, by był zdrowy, należy przeprowadzić bardzo szybko [...]
ja już większość gotowania mam za sobą pierogi, uszka, paszteciki zrobione i zamrożone, bigos gotowy, 2 rodzaje śledzi marynują się w lodówce jutro czeka mnie pieczenie ciast, w poniedziałek farsz do ryby po grecku, barszcz i kompot, a w Wigilię smażenie ryb.