GLA to kwas tłuszczowy z grupy omega 6 należącej do tłuszczy wielonienasyconych. Szczególnie dobrze sprawdza się w chorobach skóry o podłożu zapalnym, gdyż kwasy omega 6 z natury wpływają na poprawę stanu zdrowia skóry, a GLA wykazuje dodatkowo właściwości przeciwzapalne. Często stosowany w terapiach przewlekłych chorób zapalnych skóry jak ŁZS. [...]
na teflonie spoko, tu chodzi o smażenie na tłuszczu możesz nawet codziennie sobie tego placka smażyć.. w jakich porach? a co za różnica? liczy się bilans kaloryczny o jakie dania Ci konkretnie chodzi? bo 'takie' to nie wiele mówi te które podałeś znacznie się przecież różnią btw
Ja tam nigdy nie jem strączkowych bez moczenia, bo znów jest tam dużo GOS (galaktooligosachardy), więc to jest proszenie się o nadprodukcję gazów. Moczenie i mikrofalówka rozwiązuje zupełnie problem. Ponoć przy stałej podaży fityn w diecie organizm zaczyna produkować również więcej fitazy. Organizm ludzki jednak potrafi się dostosowywać do [...]
Kłąbik - za rzadko w jakim sensie? owsiankę/mleko jadłem często, bo dzień w dzień(tzn. mleko, owsiankę od 5/6 dni), czy w sensie za rzadko spożywanych posiłków? bo dopiero od niedawna zacząłem jeść 5/6 razy dziennie. Co do placków to czy są one dobre przy redukcji? I to na śniadanie? Robiłem je parę razy na obiad i nigdy nie wyszły mi 4 :D, za [...]
mam jeszcze pytanko apropo piersi z kurczaka, czy dopuszczalne bylo by smażenie go na patelni (jajko, bułka tarta)- tak bylo by dla mnie najwygodniej, czy moze powinienem go gotowac (wariant mniej smaczny)
Najzdrowsze sposoby przechowywania i przetwarzania to przechowywanie w chłodzie - spiżarnia, chłodna piwnica (kiedyś w starym budownictwie małe pomieszczenie do tego celu często było w mieszkaniach); mrożenie, suszenie, fermentacja/kiszenie, marynowanie. Dopiero później pasteryzacja. Kapusta - masz z działki? Bo jeśli nie, to nie ma potrzeby jej [...]
smażenie out warzywa każdy posiłek oliwa na zimno ryby ok 2-3 razy w tyg Hm ok dzięki postaram się w ten sposób dodać jeszcze do śniadania i kolacji np. pomidor, rybę to tak max 2 razy w tygodniu, tylko nie rozumiem czego i z czym miałbym jeść oliwę na zimno, jaki jest na to zamiennik?
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
No może aż taki wielki bym nie chciał być jak Lorenzo,ale dzięki jego filmikom się zmotywowałem do działania.Długo się zbierałem na układanie diety itd aż w końcu po zobaczeniu wszystkich filmików Lorenza po tysiąc razy każdy,zacząłem próbować cwiczyc jak trzeba.Diete mogę wkleić ale już się jej nie trzymam,jade na oko,niektóre często zastępuje bo [...]
Jak dla mnie to majonez out, jogurt naturalny najlepiej 0%, mleko tez niższy procent albo shake z wodą. Smażenie jajeczni na szynce i cebuli średnie. Zamiast tego zrob ja sobie ze szczypiorkiem czy pomidorami.
Mrożonki generalnie są ograniczone jeżeli chodzi o pakiet warzyw. Od czasu do czasu jak najbardziej, aczkolwiek ich smażenie nie jest wskazane, znacznie lepsza opcją jest gotowanie na parze chociażby. Notabene staraj się spożywać kilka porcji dziennie po prostu na surowo (sałatki) w towarzystwie tłuszczy które ułatwiają wchłanianie poszczególnych [...]
Do smażenia najlepsze są olej kokosowy, palmowy i smalec, bo są nasycone i nie mogą zmieniać się pod wpływem temperatury w różne świństwa. Dodatkowo umożliwiają smażenie w wysokich temperaturach, więc potrawy mniej nasiąkają tłuszczem. Do krótkotrwałego smażenia można używać oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, ale tylko w niewysokich [...]
Przede wszystkim ogranicz maksymalnie produkty przetworzone takie jak biala mąka i produkty z niej zrobione, biały ryż, napoje słodzone, cukier, wędliny, kiełbasy itp. Bazuj na dobrym mięsie czyli tak jak napisałeś, karczek, kurczak pierś, udka również, ale nie zbyt często i gęsto, bo są tłuste wołowina, wieprzowina, ryby. Jeśli chodzi o [...]
Darku ja tutaj czegoś chyba nie rozumiem ... A mianowicie to , że tłuszcze roślinne jak wiadomo słabiej nadają sie do smażenia właśnie m.in dlatego iz w wysokiej temp. twoza sie tł. trans które jak wiadomo są rakotwórcze , więc smazenie dla mnie na oliwie jest jakimś nie porozumieniem chyba , że czegoś nie wiem. Lepiej już smażyć na zwyczajnym [...]
dokladnie-chodzi jak to napisales o smak mysle ze ta cala gadanina o tym ze nie mozna stosowac smalcu a wylacznie oliwe , ze nalezy odrzucic maslo na rzecz margaryny to przesada nalezy zgrabnie polaczyc kazdy z rodzajow tych tluszczow jesli idzie o smazenie czy smarowanie gdyz kazdy z nich ma swoje wlasciowosci,zalety jak i wady jak napisał pan [...]
Smazenie na oliwie nie ma sensu. Cala dieta do wymiany. Poczytaj powoli, ze zrozumieniem podwieszone tematy. Jezeli czegos nie zrozumiesz pytaj. To naprawde nie jest takie trudne...