"(...)Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu w diecie, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. Dozwolone: Chude gatunki mięs (cielęcina, schab, królik), drobiu (kurczaki, indyki) i wędlin (szynki wieprzowe i drobiowe, polędwica). Chude wyroby mleczarskie - mleko, jogurty, kefiry, maślanka z obniżoną zawartością [...]
Mógłbyś usmażyć na oliwie, jednak obawiam się, że smakowo niezbyt się będzie to komponowało. Kokosowy to w sumie też roślinny - co prawda stały, ale jednak %-) Masło klarowane, czy tłuszczu kokosowy - raz, że w tym zestawieniu (przynajmniej w mojej ocenie) wypadną lepiej, a dwa - są stabilniejsze. Smażenie niespecjalnie wpłynie na ich wartość.
Ale dlaczego smażenie odpada ja robię to na pamie, nawet tego tłuszczu nie odczujesz http://www.sfd.pl/sklep/Wellsley_Farms_Cooking_Spray-opis34765.html
Smażenie obniża wartość odżywczą danego pokarmu, a poza tym zachodzi w wysokich temperaturach przy użyciu tłuszczy, które ulegają rozmaitym przemianom (termooksydatywnym) - ich konsekwencją jest wydzielenie wielu toksycznych związków, w tym również rakotwórczych.
Najzdrowiej jest obtoczyc w przyprawach. POzostawic na 1-2h w lodowce ( zalecane nawet 12h ) aby cycek nasiakl. Pozniej tylko na domowego grila i gotowe. Najszybciej natomiast jest obtoczyc w przyprawach i wrzocic od razu na patelnie( mozna w kawalkach ) Chwila moment i gotowe. Smazenie w panierce podnosi IG potrawy. Wowczas trzustka wytwarza [...]
krotko mowiac jedz zdrowo, odpowiednio zbilansowane posilki, unikaj negatywnych procesow technologicznych ( zbyt dlugie smazenie ) badz czasem ich braku ( surowe jaja )
Najlepsza okazja, aby się nauczyć. Smażenie, gotowanie, pieczenie tylko wydaje się być trudnym, no ale po to są przepisy na różne dania aby wiedzieć co i jak. Najlepszą metodą aby nauczyć się gotować jest metoda prób i błędów wystarczy spróbować :)
Czemu kokosowego nie? Czytam artykuł i jest napisane że niektóre oleje do krótkiego smażenia. Co oznacza słowo krótkie smażenie? Ile minut np?? Bo rozumiem jajecznica to szybko, omlet również...
Smażenie to nie najlepszy pomysł. Bez panierki jeszcze ujdzie, ale lepiej po prostu polać oliwą z oliwek kurczaka i ryż albo zwiększyć trochę ilość orzechów. Przydałoby się też włączyć do menu ryby, też te tłuste.
Np pierś z kurczaka dzisiaj miałem usmażoną...zazwyczaj jej z grilla, w postaci szaszłyku itp, bo bez tłuszczowo i ssssocyśśście i tak się zacząłem zastanawiać czy ten olej powinien zostać wzięty pod uwagę w bilansie. Rozumiem, że smażenie na teflonie, to chodzi o patelnie pokrytą teflonem?
te formy obróbki, ktore podales są akurat b. dobre i zdrowe. smazenie beztluszczowe również, podobnie jak grillowanie na elektrycznym/patelni grillowej.
Będę go jadł na surowo (zamiast oliwy), do smażenie używam PAM-u. Wybrałem ten nierafinowany w sumie różnica w cenie nie taka wielka. Dzięki za zainteresowanie, pomoc, opinie. Pozdrawiam !
juz nie pamietaj ale u nas na siłowni sie przyjeclo ze redukcja to smazenie na sucho hehe :D ok dodaj troche wiecej orzechów oraz oleju eko lnianego do sałatek ? ale rozklad 5 posilków kcal jest wporzadku prawda ? Na siłowni można usłyszeć wiele bzdur .. nie utożsamiaj się z tym. Poczytaj. [...]
Rodic fkt, faktem, ale CKD to obszerny temat..I nie ma co sie nie wypowiadac, jak sie razcej w tym nie ejst pewny szcegolnie komus takiemu jak P.Markowi Ja dodalem swoje sugestie..BO mysle ze oliwa powinna znajdowac sie w kazdej, diecie...Zarowno jak i warzywa A co do smazenia to barzdiej, pytanie niz sugestia.BO smazenie przez okragly tydzien 3x [...]
Zawsze też możesz używać do smażenia bezkaloryczny olej pam. Jednak umiejętne smażenie nie wpływa negatywnie na jakość posiłku, więc z głową jak najbardziej. http://potreningu.pl/articles/2146/ranking-najlepszych-tluszczow-do-smazenia Zmieniony przez - domer w dniu 2017-02-28 15:50:42