Na pewno jest to zdrowsze wyjście, niż smażenie mięcha na głębokim oleju. Ja zamówiłem sobie patelnie grillową ze stylowej zastawy.pl i od tamtej pory, jeśli nie robię na parze, to przyrządzam mięsko na niej. Smażę bez oleju, mięso zwykle wychodzi chrupiące. A jak szaleję to wrzucam karkówkę i mhmm niebo w gębie! Generalnie polecam żarcie z [...]
przyrządzająć potrawy musisz także pamiętać że gotowanie powoduje ubytek masy o 40% więc jeżeli chcesz dostraczyć ok. 20g. białka z mięsa musisz przygotować 140 gramową porcję (w 100g. mięcha jest średnio ok. 20g białka) smażenie i grilowanie powoduje ubytek 25% masy produktu Pozdrowienia Rożek
Edytuj posty (możesz to zrobić, dopóki ktoś nie odpowie). Powiem tak, nie spotkałam się z przypadkiem, żeby mięso - podroby - powodowało problemy trawienne (ale alfą i omega nie jestem). No chyba że wątróbka, bo mięso z zasady działa odwrotnie. Problemem może być obróbka tego mięsa - smażenie. Jak masz problemy z tolerancją laktozy to odstaw [...]
ja kiedyś pracując jako kucharz(praca na stojąco, noszenie, mieszanie, smażenie itp) robiłem 4 - 6 dni w tygodniu po 8 - 10h, i trenowałem 3 razy tyg. oczywiście nie były to długie treningi, powiedzmy 12 - 14 serii ale masa i siła szły bardzo dobrze. Dodam, że dieta była wypasiona bo w pracy jadłem 2 razy ryż z piersią i warzywami(miałem tego w [...]
najlepiej jedz gotowane mieso z kurczaka z ryzem. ziemniaki i chleb bialy odstaw na okres redukcji. OMatkoZCorka - chcesz pomóc, to dobrze, ale farmazony zachowaj dla siebie. I o ile w przypadku zastapienia pieczywa "białego" - razowym ma uzasadnienie, tak odstawienie ziemniaków - żadnego. Wręcz powiedziałbym, że ich eliminacja z diety to błąd, [...]
Podziel kurczaka przed obróbką termiczną , zważ ,usmaż i powkładaj w pudełka. Ale jeśli smażę, to wrzucam na patelnie od razu kurczaka zważonego na 3 porcje i później żeby było po równo w pudełkach muszę ważyć ponownie i wychodzi go mniej (wiem, że schodzi woda itp) i stąd mam ten problem. Smażenie kurczaka oddzielnie na jedną porcje, to trochę [...]
Nie mówie ze zawsze popijam białkiem :) Ziki chodzilo mi o to ze Fuc.kmaster napisal ze student nie ma kasy na odzywki dlatego je tam obiady. Ja na szczescie mam troche tych supli i tez tam jem , wiec to nie jest tak jak mysli ****master. Ziki a jakie masz gwarancje ze w innych lokalach nie podają nie wiadomo czego... Z tego by wynikało ze tylko [...]
Piers z kurczaka zdrowsza bedzie jak ja ugotujesz lub udusisz. Smazenie stawiaj zawsze na koncu. Nie wiem czy znajdzie sie cos aby bylo dobre nawet wtedy jak bedzie zimne, na pewno zadna potrawa nie bedzie smakowac tak jakby byla odrazu przyrzadzona i jeszcze ciepla. Pokombinuj, ja bralem do pojemnikow ryz/kasze/makaron + mieso + sos + warzywa.
oliwa też może być, tylko krótkie smażenie. Na oleju można jak najbardziej, lepiej zakupić olej w sprayu a wtedy tłuszcz dostarczasz z innych źródeł niż "z patelni"
W schabowym z ziemniakami nie widze niczego złego, o ile proces obróbki kulinarnej był odpowiedni.Najlepiej pieczenie/gotowanie, a jeśli już smażenie, to na oleju kokosowym bądź smalcu. Staraj się jeść 3-4 pełnowartościowe posiłki dziennie, pij dużo wody...itd. W dziale ODŻYWIANIE znajdziesz w podwieszonych artykuł "10 wskazówek [...]
dokladnie jak kopt w potreningowym nie bardzo schaboszczak, wogole bym go nie dawal do diety, czasem tylko jako zamiennik kuraka czy wolowinki na przedtreningowy. choc schabowy z cyca to tez kurczak, ale panierka i smazenie na tlusczu- pzdr
Smażenie na oleju zawierającym wielonienasycone kwasy tłuszczowe, powoduje powstawanie izomerów trans. Robiono badania, które wykazały, że tłuszcze w takiej formie mogą przyczyniać się do tycia bardziej niż inne - mimo że kalorie się nie zmieniają. Ale generalnie nie polecam smażenia nie tylko w kontekście wyglądu sylwetki, ale zdrowia. [...]
NIe wiem jak wciśniesz te płatki owsiane z jajkiem na sucho :D?? możesz tam chleb żytni razowy wrzucić jak masz gdzieś dobrą piekarnię . makaron niech to będzie ciemny :) , Można odjąć białka z posiłków troche i wrzucić coś na noc , ale nie musisz . rozkład makro fajnie wygląda jak na początek . Dorzuć suplementację omega 3. Co do smażenia olej [...]
wiem że proporcje sa ważne :) tylko tak byłem ciekawy czy np zamiast tranu kupować lniany albo inny czy jednak pozostac przy włoskich olwie smalcu i tranie i ewentualnie dołożyć coś więcej ..Wole tu zapytać bo od czytania tych różnych art na google to mętlik się robi , w każdym inaczej pisza ;/. co do rzepakowego to raz w tygodniu jak mnie [...]
Przecież dostałeś serio odpowiedź?... Ja widzę jedynie taki problem, że w Tajlandii czy Chinach one są chyba przeważnie przyrządzane poprzez smażenie w głębokim tłuszczo na chrupko, a to zdaje się nie jest optymalny sposób obróbki termicznej. Jednak ryzykowne byłoby jedzenie na surowo lub przyrządzanie na parze, bo istnieje groźba skażenia jakimiś [...]
Nie możesz tak liczyć ponieważ: 1) w przypadku tłustych mięs typu boczek, wartość podana na opakowaniu nie jest zbyt wiarygodna, ma charakter bardziej szacunkowy. Nikt każdego kawałka nie bada. Jeden boczek będzie miał 30% tłuszczu, inny 40% a inny jeszcze więcej... W przypadku piersi z indyka jest lepiej, bo nawet jak się ktoś pomyli o [...]
rozłozylam makro 50% węgle B:30% i tłuszcze 20% (jesli chodzi o smazenie -olej kokosowy, uzywam oliwy z oliwek i jem orzechy,nasiona itd. których nie wprowadzam do bilansu)