Witamina D odpowiada za wiele aspektów właściwego funkcjonowania organizmu. Jest na tyle ważna, że często zaleca się jej całoroczną suplementację. Dla osób, które mało przebywają na słońcu oraz w diecie spożywają mało źródeł witaminy D i produktów w nią wzbogaconych rynek suplementów diety oferuje wiele prostych i skutecznych rozwiązań. Preparaty [...]
[...] Jest to forma witaminy D obecna w odzwierzęcych produktach spożywczych, która wykazuje większą aktywność biologiczną, od swojego roślinnego odpowiednika, czyli D2, ergokalcyferolu. Pilna potrzeba suplementacji zachodzi, zwłaszcza jeśli niedoborowi towarzyszą jakiekolwiek choroby przewlekłe. Suplementacja w takich warunkach [...]
[...] po menopauzie, ale także u młodych, zdrowych sportowców. Opierano się głównie na dawkach od 600 j.m. do 5000 j.m. witaminy D3 dziennie. Jeśli natomiast chodzi o witaminę D2, to w kilku badaniach nie wykazała ona żadnych korzyści. Nie jest ona ani szybko, ani łatwo metabolizowana do postaci aktywnej, z której może korzystać Twój organizm. I [...]
Ostatnio usłyszałem bardzo ciekawą wiadomość — witamina B3 ma wspomagać wydolność sportowca. Naturalnie niacyna występuje w: drożdżach, wątrobie, mięsie, rybach, roślinach strączkowych, otrębach, w mniejszej ilości w: pieczywie, warzywach, owocach i mleku. Powstaje w jelitach z tryptofanu. Podsumowanie Ergogeniczny wpływ niacyny wcale nie jest [...]
Aktualizacja 14.05.2021 Witamina D zaliczana jest do niezbędnych mikroelementów dla funkcjonowania i zdrowia organizmu ludzkiego. Ważną cechą, o której należy pamiętać, jest fakt, że rozpuszcza się w tłuszczach. Optymalne zatem będzie spożywanie jej wraz z posiłkami zawierającymi ten makroskładnik. Zalecane dawkowanie witaminy D? Celem [...]
Rosnąca popularność diet roślinnych nakłania do głębszego zastanowienia się nad potencjalnymi jej skutkami ubocznymi. Poza niezbyt optymistycznymi obserwacjami z Indii, gdzie z powodu biedy jest najwięcej wegetarian i wegan, nieznane są jeszcze długoterminowe i międzypokoleniowe konsekwencje spożywania wyłącznie jadłospisów wykluczających wszelką [...]
[...] ludzkiego, mającym znaczący wpływ na każdy aspekt życia, niezależnie od jego trybu. Ta witamina rozpuszczalna w tłuszczach występuje w dwóch głównych formach: witamina D2 (ergokalcyferol) i witamina D3 (cholekalcyferol). Czego się dowiesz czytając ten artykuł? Strategie dawkowania Badania nad optymalnymi schematami suplementacji witaminy [...]
[...] stosowania w trakcie ciąży. Czy trenbolone może wywoływać Chorobę Alzheimera? Potrzeba będzie wielu długich lat i licznych badań, by to udowodnić. Referencje: Ma F1, Liu D2. “17β-trenbolone, an anabolic-androgenic steroid as well as an environmental hormone, contributes to neurodegeneration”. [...]
[...] Healthy Trained Individuals: Literature Review2016”. http://stars.library.ucf.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1109&context=honorstheses 3. Schoenfeld BJ1, Ogborn D2, Krieger JW3 „Effects of Resistance Training Frequency on Measures of Muscle Hypertrophy: A Systematic Review and Meta-Analysis”. 4. Schoenfeld BJ J Strength [...]
Witamina D to mikroskładnik pokarmowy z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ludzki organizm potrafi syntetyzować witaminę D z cholesterolu w skórze pod wpływem promieniowania UV. Jednak w naszej strefie geograficznej możliwość ekspozycji na promieniowanie słoneczne jest ograniczona, dlatego witamina D jest dla nas niezbędnym składnikiem [...]
W obecnych czasach coraz więcej słyszy się o kobietach, ale teraz coraz częściej też o mężczyznach, mających problemy z funkcjonowaniem i pracą tarczycy. Problemy z tarczycą mają różne źródła, dlatego też tak ważna jest profilaktyka i okresowe badania. Nie bez znaczenia jest także odpowiednio skonstruowana dieta. Czy zatem jest naturalny sposób, [...]
Nieróżnorodna dieta i nadużywanie nawet najzdrowszych pokarmów i związków nie przynosi korzyści zdrowotnych, za to może skutkować pogorszeniem stanu zdrowia. Wiele osób beztrosko faszeruje się dawkami witamin, które wielokrotnie przekraczają zalecane. W Internecie powszechna jest również dezinformacja medyczna. Autorzy rozmaitych poradników piszą [...]
[...] rampę, zamiast klasycznego splita partia raz w tygodniu np. system góra/dół, push-pull, FBW. Po 12-16 tygodniach oceń, co lepiej ci służy. Referencje: Schoenfeld BJ1, Ogborn D2, Krieger JW3 „Effects of Resistance Training Frequency on Measures of Muscle Hypertrophy: A Systematic Review and Meta-Analysis”. Charles N. Serhan, Peter A. Ward, Derek [...]
Wapń jest niezbędnym składnikiem diety człowieka i odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych. Jest on głównym składnikiem kości i zębów, a także jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, w tym serca. Wapń jest także istotny dla prawidłowego krzepnięcia krwi i przekazywania sygnałów nerwowych, a jego niedobór w diecie może [...]
[...] sięgają po narkotyki. Dlatego wcale mnie nie dziwi, że kulturyści umierają, często młodo. Dziwi mnie fakt, iż nie umiera ich więcej. Referencje: Stam NC1, Gerostamoulos D2, Gerstner-Stevens J3, Scott N4, Smith K5, Drummer OH6, Pilgrim JL6. „Determining the effective dose of street-level heroin: A new way to consider fluctuations in heroin [...]
[...] Skład Baza sojowa (woda, obłuszczone ziarno soi 8,7%), regulatory kwasowości (fosforany potasu), wapń, aromaty, sól morska, stabilizator (guma gellan), witaminy (B2, B12, D2). Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 ml): 33 kcal Tłuszcz: 1,8 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g) Węglowodany: 0 g (w tym cukry: 0 g) Białko: 3,3 g [...]
[...] M, Krieger JW. J Strength Cond Res. 2015 Nov 20. “Longer inter-set rest periods enhance muscle strength and hypertrophy in resistance-trained men”. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26605807 Schoenfeld BJ1, Ogborn D2, Krieger JW3 „Effects of Resistance Training Frequency on Measures of Muscle Hypertrophy: A Systematic Review and Meta-Analysis”.
[...] posiłek, do którego połkniemy tabletkę. Dla naszego organizmu znaczenie mają dwie podstawowe formy witaminy D, które różnią się ze względu na budowę chemiczną: witamina D2 - źródłem, której są drożdże, jak i organizmy roślinne, witamina D3 - znajdująca się głównie w organizmach zwierzęcych. Aktywność biologiczna W suplementacji sportowej to [...]
[...] i weganie. Jedną z propozycji jest napój migdałowy Go Vege, który możemy zakupić w sieci sklepów Biedronka. Jak wiele tego typu napojów, jest on wzbogacony w wapń i witaminę D2, ryboflawinę i B12. Skład ma zbliżony do mleka krowiego - podobna ilość węglowodanów (w tym także cukru) i tłuszczu. Różnicą jest jednak ilość białka. W mleku krowim jest [...]
[...] jest optymalne, >80 ng/mL (>199.7 nmol/L) może być toksyczne. Pietras i wsp. zaobserwowali, że zdrowi dorośli, w warunkach klinicznych otrzymujący 50 000 IU witaminy D2 raz na 2 tygodnie (co odpowiada około 3 300 IU / dzień), przez okres do 6 lat, utrzymywali stężenie 25 (OH) D 40–60 ng / ml (100–150 nmol / l) bez żadnych [...]