SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Cyber-TEST: Thermal Pro Evolution (+ KO i Nitro2) by saib__ - PODSUMOWANIE str. 88!

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 294538

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
dorodzy panstwo
marchewka ok
ale ona nie jest jedzona sama

w tym sek
jesli kalori jest sporo to ma ona swoj udzial
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 90 Napisanych postów 15094 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 101723
no sam juz nie wiem
byl kiedys boj o te marchewke wlasnie i wypowiadal sie ktos ze specow odzywiania w nim i wydaje mi sie, ze stanelo na tym, ze ujdzie.
ale nie recze, Ellis lub Charon by rozwiazali sprawe
nie podwazajac oczywiscie zdania Bula <vaselin vaselin>

Zmieniony przez - wylliam w dniu 2006-12-09 17:45:50

"Jak kraść, to miliony.
Jak ruchać, to księżniczki"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
obaj panowie są dla mnie autorytetami tu
natomiast mam wlasne spotrzezenia i doswiadczenie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
saib__ ZASŁUŻONY
Specjalista
Szacuny 60 Napisanych postów 20426 Wiek 34 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 84647
Ja właśnie z doświadczenia, nie widzę jej złego wpływu, a przynajmniej jest on mało zauważalny.
No, ale czekam na ellisa. Mam nadzieję, że wpadnie. Dla mnie to też wielki autorytet w dziedzinie odżywiania. Bardzo skorzystałem na jego obecności na SFD.

Czas na makaron i inne takie białka hrhr.
Potem zaś spadam i wpadnę... hmmm wieczorem.
Pozdr.

Były moderator Sceny MMA i K-1 oraz elita SFD.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ellis ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 126 Napisanych postów 4616 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 53303
Indeks glikemiczny oznaczany jest poprzez podanie 50 g strawnych węglowodanów danego produktu, na czczo. Tak naprawdę nie wiemy jaka będzie odpowiedz glikemiczna, a tym bardziej insulinowa, gdy w posiłku mamy inną ilość węglowodanów, dodatkowo są w nim różne produkty zawierające różne proprocje białek, tłuszczy i węglowodanów. Mamy badania w których zostało potwierdzone, że przy mieszanych posiłkach odpowiedz glikemiczna jest silnie skolerowana z ilością tłuszczu, białek i kalorii. Dodatkowo nie ma równoległej zależności między IG węglowodanów w takim posiłku, a odpowiedzią insulinową, inne czynniki decydują o tym dosyć mocno. Oczywiście zwolennicy indeksu mocno się bronią, ale ja raczej nie podzielam ich zdania... Nawet sam fakt robienia pomiarów na czczo jest istotny, przy pomiarze w drugim posiłku nie wykazano różnicy w odpowiedzi glikemicznej produktów o różnym IG. Autorka badania zadała retoryczne pytanie, czy mamy przejmować się indeksem glikemicznym tylko na śniadanie?

Powiedzmy jednak, że spożywamy tylko jeden produkt i spożwając go tyle by zawierał 50 g strawnych węglowodanów, przy tej ilości stymulujemy daną odpowiedz glikemiczną i insulinową, jeśli zaczniemy jeść tyle tego produktu by zawierał 100 g strawnych węglowodanów, to nie znaczy, że odpowiedz insulinowa będzie proporcjonalnie podwojona, jeśli zaczniemy jeść tyle tego produktu by mieć tylko 25 g strawnych węglowodanów to nie znaczy, że odpowiedz insulinowa będzie proporcjonalnie o połowę mniejsza w stosunku do 50 g strawnych węglowodanów danego produktu, to nie działa w ten sposób.

Holt wraz z wsp. porównywał wpływ różnych produktów przy konkretnej kaloryczności na wydzielanie insuliny i zauważył, że postprandialne wydzielanie insuliny nie jest silnie/jednoznacznie skolerowane, ani z ilością węglowodanów w tych produktach, ani z indeksem glikemicznym tych produktów. Inne czynniki miały, również mocny wpływ. Przykładowo przy porównaniu fasolki, gotowanych ziemniaków, soczewicy najmniejszy wpływ na wydzielanie insuliny na gram węglowodanów miały właśnie gotowane ziemniaki, których indeks jest największy.

Jeśli chodzi o badania w których są porównywane diety z niskim i wysokim IG odnośnie ubytku wagi to na chwilę obecną nie mamy dowodów, że w tym zakresie produkty o niskim IG mają przewagę. Wpływ indeksu na odpowiedz insulinową zdaje się być niewystarczająco silny i/lub trwały by zmieniać partycjonowanie energii.

Ogólnie nie przejmowałby się indeksem, polecam produkty jak najbardziej naturalne, jak najmniej przetworzone, a czy dany produkt jest o kilka stopni niżej, czy wyżej w skali IG to już jest mniej istotne. Tutaj można poczytać na ten temat więcej:
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/76/1/290S

Zmieniony przez - ellis w dniu 2006-12-09 19:33:28
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Ellis
oczywiscie nie potrafi w 2 zdaniach

mam pytanie
zalety lub wady

orzechy prazone ( w piekarniku bo smaczniejsze)
a nieprazone???
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
WODYN TRENING
Ekspert
Szacuny 294 Napisanych postów 14936 Wiek 43 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 31442
Ellis, bardzo ladnie.. Sog!

A co do tych korelacji nieweglowodanow do sekrecji insuliny.. (o ile sie nie myle) tluszcz dziala ujemnie a bialko (zalezy od profilu amino.) dodatnio...

pozdr.

DO 26 MARCA 2011 MAM URLOP.

1)Spiesz sie powoli! 2)Masa Podstawa sily, sila podstawa treningu na mase! 3)Naturalny ruch=wiekszy Ciezar!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 265 Wiek 39 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 2892
ehehe pospamowali Ci fotkami to musiales jedzeniem uzupelnic ty ty

once you get locket into a serious drug collection the tendency is to push it as far as you can

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Seewy Piękny Zbyszek
Ekspert
Szacuny 116 Napisanych postów 21032 Wiek 40 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 208598
saib - miesko dobrze wyglada...az sie glodny zrobilem

mietki - gdzie masz klatke? niestety...ale tak wygladaja u mnie malolaty...co biegaja za pilka pod blokiem...

oraz - marchewka*****nia, sama ze soba to jeszcze nic - ale wlasnie z dolozeniem reszty produktow - to zlo ;P
wiec podzielam zdanie bula

FITNESS ACADEMY King Square Kraków


"Oddycham głęboko, stawiam piedestały. Jutro będe duży, dzisiaj jestem mały..."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ellis ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 126 Napisanych postów 4616 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 53303
Tutaj nigdy szczegółowo nie analizowałem jak zmienia się wartość odżywcza, co dzieje się dokładniej np: z NNKT i antyoksydantami. Może dlatego, że mi mocno smakują też nieprażone Najgorsza sytauacje chyba jest jednak jak to prażenie przeprowadzane jest na niewłaściwym oleju. Tutaj możesz sobie to naprawdę dokładnie przeanalizować, wartość odżywcza prażonych, nieprażonych, prażonych przy użyciu oleju:
http://www.ajcn.org/cgi/reprint/66/5/1264?ijkey=ff7daad276de9c68a6af494c846d3e294b349eb8

WODYN zarówno większa ilość protein w posiłku jak i dodatek tłuszczu do węglowodanów zwiększają postprandialne wydzielanie insuliny. Zajrzyj do linka i referencji na podstawie, których są te wnioski.

Zmieniony przez - ellis w dniu 2006-12-09 20:35:58
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

problem kolegi. łączenie odzywek

Następny temat

Co brać...

WHEY premium