Soczyste i objętościowe burgery low fat
Potrzebujemy:
400g mielonego mięsa z piersi indyka lub kurczaka(ja kupuje w lidlu, jeśli ktoś ma ochotę i ambicje niech sam mieli)
200g pieczarek
1
białko jaja
Przyprawy
Bułka
Warzywa
Przygotowanie:
Pierwszym krokiem będzie pokrojenie pieczarek w grubą kostkę(ważne aby była gruba, bo jak za drobno pokroicie to nie będzie tego co chcemy - tzn sztucznej objętości, dwa nie bedą soczyste tylko się rozwala )
Pokrojone pieczarki wrzucamy do jakieś miski, dodajemy mięcho i przyprawy(wg preferencji smakowych) oraz wbijamy jedno białko(jak ktoś ma tłuszcze to śmiało może dawać całe jajko, ja niemam więc nie daje) i mieszamy wszystko ze sobą. Z tego tworzymy 4 kotlety i wrzucamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni i 15-20min(z uwagi, że każdy ma inny piekarnik miej rękę na pulsie i doglądaj co się dzieje )
W czym tkwi sekret? W pieczarce, daje nam objętość i wychodzi naprawdę kawał kotleta a raptem jest tam 100g mięsa, dwa pieczarki maja dużo wody co nadaje soczystość chudemu mięsu i nie jest wiórem.
Life hack:
Co do bułki, bierzcie jaką lubicie ale jest pewien patent aby trochę ograniczyć węgle.
Spytasz prezesie jaki?
Wydrąż „środek” Dzięki temu, bułka będzie lżejsza, czyli będzie jej mniej czyli mniej kcal(Smart shit) Dodatkowo nie będzie wam się rozwalać aż tak jak dorzucie jakieś warzywka typu sałata, ogórek, pomidor itp, itd :p
#burger #zdrowejedzenie #zdrowyprzepis #zdrowyposilek #fit #fitprzepisy #przepisy #przepis #prostyprzepis #posilek #heathyfood #mealprep #foodporn #dietabezdiety #highprotein