Kolejna odsłona kuchni redukcyjnej lub dla osób, które maja wilczy apetyt i lubi słodkie (tj ja
)
Rice Protein Pudding - duża objętość, petarda w smaku w biedniejszej wersji może mieć 60-80g węgli, w bogatszej dobijałem w nim do 260g węglowodanów ^^
Potrzebujemy:
60g ryżu przed ugotowaniem(po ugotowaniu u mnie jest to około 220-230g, uzależnione jest to od tego jak długo gotujemy ryż)
60g izolatu (tutaj dostosujcie ilośc pod swoje makro)
15g żelatyny
1g
gumy ksantanowej
10 tab słodzika(proszę dopasować ilośc pod siebie - ja kocham słodkie)
Gotujemy sobie wcześniej jeden woreczek ryżu. Pozostawiany ugotowany ryż do ostudzenia na parę godzin.
Do dużego shakera dajemy 15g żelatyny, słodzik zalewamy to wrzątkiem i odstawiamy na 5min.
Ile wody? Ja daje zawsze 5-6x tyle ile mam ryżu, tzn jak mam 60 ryzu - 300 wody lub 350/360 itd.
Tutaj śmiało kombinujcie objętością.
Później wrzucamy nasz ryż do shakera z rozpuszczona żelatyna, słodzikiem i blendujemy na jednolitą masę, dodajemy odżywkę białkową i gumę ksantanową i znowu blednujemy.
Następnie przelewamy nasz pudding z shakera do pojemnika/miski i do lodówki na parę godzin. Ja zawsze robię go dzień wcześniej na noc, bo mocno ścięty, zimny jest najlepszy.
Powyższa porcja(bez dodatków) ma:
419 kaloriii
54g białka
50g węglowodanów
0g tłuszczy
Jest to moja „baza”, jak macie Makrosy na jakieś dodatki to dajcie na górę tj u mnie.
Moja ulubiona wersja to ta z frużeliną rozsmarowane na górze(50-60g, malinowa), jabłkiem(180g) i płatkami śniadaniowymi(30g) :)
Makro dla wersji ze zdjęcia:
650 kalorii
56g białka
108g węglowodanów
2g tłuszczy