WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) wprowadziła zalecenie przeprowadzania szczepień u dzieci, ze względu na narastające zjawisko oporności pneumokoków na antybiotyki. Poza 10-15-letnią odpornością u zaszczepionych dzieci, szczepionka może zmniejszyć liczbę szczepów lekoopornych oraz ograniczyć infekcje także u osób niezaszczepionych
W sumie rocznie milion na świecie umiera i powikłania są nieodwracalne
http://www.medonet.pl/zdrowie/wiadomosci,pneumokoki-bardzo-grozne,artykul,1632413.html
Wirus grypy szybko mutuje przez to szczepionki zawierające antygeny zeszłorocznego wirusa mogą nie działać na tegorocznego - inny antygen (antygenem może być jakieś białko na powierzchni tego wirusa, które zmieniło swoją strukturę w wyniku mutacji). Szczepienia na grypę nie są obowiązkowe. Lekarz nie potrafi ci wytłumaczyć składu szczepionki - to są niezbyt rozgarnięci.
Cytując wikipedię:
"W skład preparatów wchodzą:
antygen stymulujący odpowiedź immunologiczną[25].
adiuwanty – część preparatów "nieżywych" szczepionek nie jest wystarczająco immunogenna, co może nie gwarantować wystarczająco silnej odpowiedzi immunologicznej po szczepieniu. W tym celu do takich szczepionek konieczne jest dodanie substancji, które modulują odpowiedź immunologiczną[26][25]. Innym zadaniem adiuwanta może być opóźnianie uwalnianie zastosowanego antygenu z miejsca jego podania. W roli adiuwantów stosuje się związki glinu (fosforan glinu, wodorotlenek glinu) oraz toskoid krztuścowy, tężcowy czy błoniczy[9].
środki konserwujące – są wykorzystywane w celu zapobieżeniu namnażania się w preparacie bakterii i grzybów, w tym celu wykorzystuje się fenol, 2-fenoksyetanol, tiomersal[26].
substancje pomocnicze i stabilizujące – są dodawane w celu ochrony preparatu przed wpływem niskich lub wysokich temperatur, zapobiegają także przyleganiu substancji czynnych do ściany fiolki[25][26]. W tym celu stosuje się białka (albuminy, żelatyna), pochodne aminokwasów i aminokwasy (glutaminian sodu,
kwas glutaminowy, glicyna) oraz cukry (sacharoza, laktoza)[25]."