co oslabia prace tarczycy?
Zbyt niska podaz kalorii, a takze zbyt niski udzial weglowodanow w diecie.
Tarczyca potrzebuje do prawidlowego funkcjonowania weglowodanow. Jesli masz problemy z tarczyca nie schodzim nizej niz 100-150g wegli na dzien
Przedtreningowi, spalacze, pobudzajace napoje typu Red Bull.
Wszelkiego rodzaju substancje pobudzajace wplywaja negatywnie na funkcjonowanie narzadu tarczycy.
Gluten.
Odstawieniu glutenu przyniesc wiele dobrego. Kwestia odstawienia glutenu jest szczegolnie wazna w przypadku autoimmunologicznego podloza niedoczynnosci (np. Hashimoto).
Goitrogeny.
Sa to zwiazki chemiczne wystepujace w zywnosci. Zaburzaja wchlanianie jodu przez organizm. Związki te obecne są głównie w warzywach takich brokuły, kalafior, różne odmiany kapusty, brukselka, a także strączki takie jak soja czy fistaszki.
Nieozancza to jednak, ze nalezy zrezygnowac zupelnie ze spozywania brokulow czy kalafiora. Nalezy jednak zachowac umiar ,a takze pamietac, aby zawsze warzywa te spozywac po ugotowaniu, wowczas czesc goitrogenow zostaje zniwelowana.
Przetrenowanie
Nie nalezy dopuszczac do przetrenowania, poniewaz ono rowniez obniza dzialanie tarczycy. Pamietajmy o tym jak wazna jest regeneracja.
Brak snu
Odpowiednia ilosc snu jest nieoceniona, dlatego nigdy tego nie bagatelizujmy.
Za co tarczyca nam podziekuje?
Oczywiscie wszystko, co analogicznie wynika z tego czego tarczyca nie lubi, a wiec odpowiednia ilosc snu, dbalosc o regeneracje. Wystarczajaca podaz kalorii oraz weglowodanow. Ograniczenie sytuacji stresowych do minimum.
Co poza tym?
Dodatkowo mozemy sobie pomoc wprowadzajac do naszej diety, takie skladniki jak:
Orzechy brazylijskie – bogate w selen < Selen jest niezbędny do prawidłowej syntezy, aktywacji i metabolizmu hormonów tarczycowych.>
Olej kokosowy - zawiera witaminy B2, B6, C i E oraz kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk. Witaminy B2, B6, C i E sprzyjaja produkcji hormonow tarczycy.
Algi - spirulina, morszczyn, kelp, chlorella.
Powinnismny zadbac o zdrowie naszych jelit i odpowiednia flore bakteryjna. Pomocne tutaj sa naturalne probiotyki w formie kiszonych warzyw, a takze siemie lniane i naturalny ocet jablkowy, ktory mozemy dodawac np. do salatek.
Bardzo wazne jest zapewnienie odpowiedniej podazy bialka, ktorego podstawowym zrodlem powinno byc mieso w tym wolowina, dziczyzna, cale jajka oraz ryby morskie.
Zrodla tluszczu, to wspomniany juz olej kokosowy i orzechy brazylijskie. Ponad to tluste ryby morskie, zoltka jaj, maslo,migdaly, oliwa i awokado.
Zrodla weglowodanow to przede wszytskim owoce i warzywa, a takze bezglutenowe zboza takie jak kasza gryczana, jaglana, bataty, amarantus, komosa ryzowa.
Warto zbadac rowiez poziom zelaza, ferrytyny, a takze witaminy D3 oraz B12. W razie potrzeby wprowadzmay odpowiednia suplementacje.