SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Tested - Adam Suker UNS Team - Spełniamy marzenia z UNS

temat działu:

Dzienniki Treningowe

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 248005

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 710 Wiek 34 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 7822
Dziecko już mam i więcej nie chce tzn jest cudowne ale kasy i czasu idzie na nie sporoooo

Zauważ że nie można non stop rosnąć, a im dalej tym ciężej, bo inaczej każdy z nas po kilku latach treningu na Mr.Olympia by wychodził

Możesz spróbować je przetrenowac jak ten kulturysta radził. Przetrenowujesz ręce, robią się opuchnięte, bo organizm zbiera tam wode w celu regeneracji. A że robisz je priorytetowo to inne gr autoamatycznie nieco odpuszczasz, organizm skupia się na regenracji rąk potem odpuszczasz na 2-3tyg(i tka bedą pracować przy plech czy klatce) i po 2-3tyg znowu wracasz ale już normalnie je trenując. Tworzy się swego rodzaju superkompensacja. Jest to metoda na przełamanie zastoju, nie liczył jednak ze wystrzelimy nagle 2-3cm w przód ale cos tam moze ruszyć.

Nie zalecam przeważnie tego, bo mało który facet wytrzymuje 2-3tyg bez trenowania rąk i i tak i tak, zawsze jakieś 1 ćwiczonko sobie dodaje
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 710 Wiek 34 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 7822
Siema dziś robiłem plecy. ostrożnie ze względu na tył barku który mi dokuczał ostatnio :P ale jest na tyle dobrze że myśle ze na następny plecach polece juz na większych ciężarach

- przyciąganie, wiosłowanie na maszynie siedząc 4s 20, 18, 16, 12p - tempo 4-0-1-1
- ściąganie z góry na maszynie a'la hammer 4s 15, 12, 10, 10+5+2 - met. przerw wewnątrz serii, 3-0-1-0
- wiosłowanie półsztagą w podporze 4s 15, 12, 10, 10
- przyciąganie rączki z bramy do boku po 3s na rękę 15,12,10 - 3-0-1-1
- ściąganie z góry szerokim nachwytem 4s 10, 10, 10, 15p - 2-0-1-2
- wiosłowanie sztagielkami w oparciu o ławke + przenoszenie drązka na wyciągu 4s 12+12

Brzuch
- allachy + deska 15-20p + 10-15sek deski o od razu kolejna seria 6s



Z innych informacji pisałem dziś o reakcji na nabiał w dzienniku Iccany, wrzucam tutaj bo może komuś się przyda.

Nabiał wam nie służy bo laktoza ma dość duże cząsteczki które jak mamy mało laktazy(enzym trawiący) to przechodzi do jelit nie strawiona. Tam gromadzi wodę i gnije. Mamy wzdęcia, gazy, bądź też zwolnienie blokady w wc a całemu temu procesowi złego trawienia tego cukru, gromadzenia wody i gnicia w jelitach, wydzielają się związki, baterie które działają szkodliwie na organizm. Stąd częste złe samopoczucie czy lekka retencja, opuchlizna(mgiełka) po nabiale.

WIęc jak obserwujecie takie reakcje u siebie to dobrze wam zrobi rezygnacja z nabiału. Oczywiście reakcja może być rózna w zależności od indywidualny predyspozycji(enzymy itp.) oraz od ilości spożytej laktozy. Co innego 5g co innego 40g, stąd u jednego reakcje są mocne -> wc. U innego dopiero od jakieś dawki i mniej brawurowe. Albo jak u mnie bo dużych ilościach zero problemy
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 9 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 404
Hej Adam. Mam pytanie o białko w diecie. Z góry przepraszam jeśli pytanie juz padło. Zastanawiam się nad białkiem w diecie a mianowicie jego źródłem. Czy istnieje jakaś hierarchia w diecie kulturysty np. Mięso jaja wpi wpc ryby cos w rodzaju piramidy zdrowego żywienia. Czy źródło ma bardzo duże znaczenie? Czy możemy jeść czegoś więcej bo nam bardziej smakuje i łatwiej się przyrządza i jak to się ma do przyswajania i czy coś takiego w ogóle istnieje.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 710 Wiek 34 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 7822
hej,
nie ma czegoś takiego. Tzn tak - kulturyście zawsze mówią mięcho robi mięcho. A ja na to jaja robią ... więc zdaniem kulturystów mięso i ryby(tyle ze mniej ludzi je lubi bez panierki i są nawet drozsze niz piers z kurczaka stąd najczęściej mówi się o mięsie. Na dobrą sprawę ryby to też mięso), sugerując się BV to jaja są nr1(według producentów odżywek oczywiście odżywki białkowe).
Do rzeczy. Zwracasz uwagę w tych produktów na strawność i Twoją tolerancje. Im lepiej coś trawisz, nie zalega Ci itd. tym więcej Ci tego się wchłonie. Zwracasz uwagę na zawartość eaa, czyli aminokwsów niezbędnych, takich których organizm sam sobie nie potrafi wytworzyć i muszą być dostarczane z zewnątrz(tu odżywki białkowe królują. Swoją drogą róznica miedzy izolatem a wpc jest w szybkości trawienia i mniejszej zawartości tłuszczu i ww oraz większej ilości białka na 100g produktu, ale to cały czas białko serwatkowe).
Trzecią rzeczą na którą zwracałbym uwagę to wartości odżywcze jaki dany produkt ma, jajka mają witamine a,d, sporo wit z grB, do tego lecynynę, cholinę, cynk. Pierś z kurczaka z kolei dostarcza sporo aminokwasów(białka) z niewielką ilością tłuszczu, za to nie ma za wielu witamin. Wołowina zaś zawiera niewielkie ale jednak ilości kreatyny, do tego żelazo i inne wartości. Wiec tu też mozna się sugerować czy przy okazji białka dostarczamy coś więcej.
Dalej jeśli masz bardzo dużo białka a mało pozostałych makroskładników(ww i tłuszczu) to taz przy duzej aktywnosci część białka pójdzie na cele energetyczne. Więc mniej go przyswoisz.
Ostatnia sprawa, jeśli dostarczasz witaminy, minerały, przez co organizm funkcjonuje jak należy, do tego dbasz o flore bateryjną jelit, już przyswajanie produktów bedzie na plus, dodasz enzymy trawienne będzie jeszcze większe.
OCzywiście to już koszta, które będzie będzie miało niewielkie odbicie na wynikach, ale jakieś jednak bedzie mieć. Złóż w kupę kilka takich szczegółów a nagle okaże się że postepy naprawdę sa znacznie lepsze niż dotąd

Zmieniony przez - Tested_UNS-TEAM w dniu 2015-01-18 21:02:17
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Wiek 33 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 25
siema, śledziłem Twoje wpisy na poprzednim forum i tutaj wiec na starcie wielkie dzięki za dzielenie się wiedza i pomocą - świetna robota

Jak juz poruszono temat białek to możesz jakoś mega krotko napisać które białko na co najlepiej (możesz nawet jechać nazwami unsa bo przez ciebie tylko tu robię zakupy :\) osobiście teraz mam classisc whey 100% i używam do zagotowanego mleka + owsiane + rodzynki i myślę czy nie lepiej do takich celów inne bo to niby "idealne na po treningu" - a na przykład micellar casein fatalnie do tych owsianych się sprawdza

Dzięki pozdro

Zmieniony przez - atsert w dniu 2015-01-19 01:32:03

Zmieniony przez - atsert w dniu 2015-01-19 01:33:12
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 9 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 404
Dzięki za post na temat produktów białkowych. Wniosek nasuwa mi się jeden - różnorodność!!! Bo toleruje raczej wszystko dobrze. Pozdro z porannego cardio.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 710 Wiek 34 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 7822
atsert
siema, śledziłem Twoje wpisy na poprzednim forum i tutaj wiec na starcie wielkie dzięki za dzielenie się wiedza i pomocą - świetna robota

Jak juz poruszono temat białek to możesz jakoś mega krotko napisać które białko na co najlepiej (możesz nawet jechać nazwami unsa bo przez ciebie tylko tu robię zakupy :\) osobiście teraz mam classisc whey 100% i używam do zagotowanego mleka + owsiane + rodzynki i myślę czy nie lepiej do takich celów inne bo to niby "idealne na po treningu" - a na przykład micellar casein fatalnie do tych owsianych się sprawdza

Dzięki pozdro

Zmieniony przez - atsert w dniu 2015-01-19 01:32:03

Zmieniony przez - atsert w dniu 2015-01-19 01:33:12


Ogólnie w ofercie UNS'a masz kilka białek. Opisze w sumie te które uważam za istotne.
Ok, więc tak mamy kilka rodzai białek w naszej ofercie, kilka ominę, a wymienię te bardziej sensowne.

Mamy WPC, WPI, WPH i SPI(w mixie z wpc)
Różnica między nimi, WPC wchłania się stosunkowo szybko, ma trochę tłuszczu i węglowodanów, co także nieco spowalnia jego wchłanianie a to oznacza że jest nieco bardziej uniwersalne niż wpi czy wph(choć przy tych jeśli dodamy tłuszcze czy błonnik z jedzenia to tez spowolnimy wchłanianie). Mimo to jest to dość szybko przyswajalny rodzaj białka. Whey Classic jest b. dobrą pozycją. Wersja econo jest tańsza, jest ok, ale wiadomo ze skoro cena jest nizsza to musi być to produkt "słabszy" niż whey classic, stąd mniejsza ilość białka na 100g produktu czy troche gorsza rozpuszczalność.
WPI - izolat szybciej się trawi niż wpc, ma więcej białka na 100g proszku, a co za tym idzie też więcej kluczowych aminokwasów jak bcaa. Ma też mniej ww i tłuszczu, co też przekłada się na szybkość trawienia.
WPH - czyli hydrolizat. Powiedzmy sobie tak białko to długie łańcuchy połączonych ze sobą aminokwasów, w czasie trawienia, pod wpływem działania enzymów, łańcuchy rozpadają sie na coraz krótsze łąńcuchy, aż a koncu zostaje sam aminokwas. Żeby to zobrazować to wyobraź sobie korale. Kuleczki połączone sznurkiem. Rozpadają się na więcej częsci, na coraz krósze sznurki, tak długo aż każda kuleczka będzie osobno i tak jest z białkami, kiedy rozłożą się to aminokwasów to są gotowe to wchłonięcia.
Hydrolizat to już enzymatycznie rozłożone białko na aminokwasy lub na bardzo króciutkie szurki/łańcuchy. Więc szybkość trawienia i wchłonięcia bedzie b. szybka.
Nasz hydro whey to podobnie jak np diamond z fa, hydrolizat koncentratu białka serwatkowego. Czyli w porównaniu co hydrolizatu izolatu białka serw. ma wiecej tłuszczy czy ww. oraz nieco mniej białka na 100g prochu.
Inna sprawa że jest taka ze nie wiemy ile tego białka zostałó poddane hydrolizie. Może 5% a może 20%(czyli 20% ze 100g prochu jest już rozłozone). 100% hydrolizaty to aminokwasy w wolnej postaci jak np bcaa.
SPI - to izolat białka sojowego. Białko sojowe słynie z tego że fitoestrogenny w nich zawarte mogą obniżać poziom testosteronu i zwiększa poziom estrogenu. JEst to jest to jednak izolat białka sojowego, czyli wyizolowano,wyodrębiono same białka z soji, co mocno ogranicza ilosć tych związków. To tak jak białko serwatkowe i serwatka
Wszelkie badania dowodzą że trzeba by naprawdę sporo tej soi spożywać żeby coś się działo z hormonami.
Kolejna sprawa że białko sojowe ma pełny aminogram, niewiele niższe BV niż inne białka które sa polecane. Mało tego soja ma swoje zalety, korzystny wpływ na gospodarkę lipidową, chroni przed wolnymi rodnikami co zapobiega powstawaniu nowotworów. Ma korzystny wpływ na prace serca.
Nasz S-mix to mieszkana izolatu białka sojowego i wpc, jest tanie więc sam go używa. Ma specyficzny posmak i jest nieco gęstsze. Ale coś za coś
Jeszcze inna kwesta to to że ludzie na saa, poziom testosteronu i tak mają dużo powyżej norm, a częśc z nich używa środków obniżających poziom estrogenu. Wiec w tym przypadku przejmowanie sie ze estrogen sie podniesie i teść spadnie jest totalnie bezsesnowne
Kazeina micelarna czy kaizenian wapnia to białka które długo się trawią, więc nadają się na noc lub kiedy czeka nasz długa przerwa między posiłkami

czyli
WPC, SPI - w ciągu dnia i ewentualnie po treningu się na da kiedy fundusze słabsze
WPI i WPH - po treningu, ewentualnie można też w ciągu dnia czy z rana.
Kazeina czy kaizenian wapnia - na noc lub kiedy czeka nas długa przerwa od posiłków.



SieniG
Dzięki za post na temat produktów białkowych. Wniosek nasuwa mi się jeden - różnorodność!!! Bo toleruje raczej wszystko dobrze. Pozdro z porannego cardio.


dokładnie każde źródło białka ma nieco inny aminogram, nawet ww mają inny z tym że białka w ryzu jest nie wiele, ale np w kaszy gryczanej czy w komosie ryżowej(quinoa) jest już trochę. Białka roślinne ze zwierzecym się uzupełniają tyle że mają niższe BV, no i większość roślinnych ma braki jakiś aminokwasów.
CHodzi o to by dostarczać różne źródła białka i dawać organizmowi szeroki wachlarz aminokwasów do wykorzystania.
Ograniczanie się wyłącznie do ryżu i kurczaka ogranicza też dostęp do wszystkiego w odpowiedniej ilości. Mimo że nie jestem zwolennikiem takiej monotonnej diety nawet przed startem(chyba ze ostatni tydzień, dwa) to ma to swoje plusy -> mniej zmiennych -> mniejsze ryzyko złej reakcji, zatrucia, wzdęć, niestrawności, bólu brzucha itd. a co za tym idzie ewentualne pociągnięcia wody. Wiec te ostatnie tyg przed zawodami ma ta monotonia jakiś sens.
We wczesniejszych fazach redukcji a na masie to już w ogóle, nie ma sensu jeść tak monotonnie. Chyba ze ciągły pośpiech, praca po 12h, inne obowiązki i wpadamy tylko do kuchn na 30min aby cos nagotowac na kolejny dzien. Wtedy wiadomo łatwiej jest bazować na 2-3produktach czyli ryz i kurczak, bo nie mam czasu na gotowanie w 6ciu garach
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 25 Napisanych postów 382 Wiek 29 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 17724
No dokładnie. Aktualnie to życie zmusza to ograniczenia się kurak, twaróg, jaja, ryż, jakieś warzywa i owsiane, niestety. Mam do ciebie prośbę. Jest tyle fajnych rzeczy, potrzebnych, gdzie omawiasz różne procesy, które są złożone itp itd. Omawiasz to w sposób, że nawet muslim by to zrozumiał. 150 strona dziennika zaraz pyknie. Szkoda tych informacji ginących w tym gąszczu spamu i wiedzy. Zapewne nie masz czasu na segregację itp. Mam propozycję, każdy post, z jakimś info wklejaj do notatnika. Potem się to opisze ładnie i zrobi piękne podwieszone na sfd, albo wydasz książkę i będziesz podróżował jak Buffet ;d.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 710 Wiek 34 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 7822
w sumie myślałem o tym i możliwe że bede zapisywać, polece dziennik i skopiuje wypowiedź, przed nim date i ew. nr strony. Nie wiem czy dam radę czasowo ale nie jest to zły pomysł

Dziś poszły nogi:

- Uginanie jednonóż 5s 20, 15, 12, 10, 8 - ostatnia seria cały stos + 15kg doczepione, stąd niższa niż zwykle ilość powt. - tempo 3-0-1-1
- Uginanie leżąc 4s 15, 10, 8, 6p - 3-0-1-0
- MC na prostych z hantalmi 3s 20p
- Fronty na hack maszynie 6s 15p - wózek+80kg, wóz+130, wóz+180kg, wózek+200kg, wózek+240kg(2 serie)
- Wypychanie na suwnicy 4s 20 i 15 wąsko nogi oraz 20 i 15powt nogi szeroko
- Wyprosty jednonóż 5s 20-10p - 3-0-1-1
- Unoszenie nogi w przód(lekko zgięta w kolanie) na maszyne do ćwiczenia przwyodziciela i odwodziciela(coś jak wahadło) - super tu czuje górną część prostego uda po 5s 20-15p - 2-0-1-1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 3252 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 22813
albo bloga z artykułami i sławnym przepisem na budyń hah :D
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

"Bartek Buczek - przygotowania do sezonu jesiennego"

Następny temat

Piotr Cieśla UNS TEAM ,,Od ćwiczących dla ćwiczących''

WHEY premium