SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

PORADY W DZIALE KUCHNIA SFD - czyli pojedyncze pytania na temat gotowania cz.2

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 246533

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Mozesz dodac 0.5szklanki wody z rozmieszana lyzka maki ziemniaczanej , to Ci zrobi taki gesty przezroczysty sosik.

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 795 Wiek 57 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 18368
witam,
przeglądając Forum kuchnia zauważyłam, że w większości przepisów na coś słodkiego w składzie pojawia się w celu dosłodzenia słodzik. Chciałabym w tej kwestii wtrącić swoje trzy grosze, otóż:
Słodziki powstałe głównie na bazie aspartamu mogą być stosowane do przyrządzania potraw, których temperatura przygotowywania nie przekracza 100 stopni, w wyższej temperaturze aspartam traci swoje właściwości słodzące oraz dochodzi do powstania szkodliwych związków dla organizmu. Nie można stosować go więc do wypieku ciast i ciasteczek, a także do słodzenia napojów zalewanych wrzątkiem.
Środki słodzące nie szkodzą jeżeli nie są stosowane w nadmiarze, problem jednak w tym, że większość przekracza dziennie zapotrzebowanie.
Według badaczy aspartam może również przyczyniać się do wystąpień: raka, migreny, ślepoty, zaburzeń w sferze intymnej.
I ostania wskazówka, jeśli musimy lub chcemy dosłodzić swój ulubiony deser czy ciasto kupujmy takie słodziki, na których widnieje na opakowaniu informacja o dopuszczeniu do obróbki w wysokich temperaturach.
Jeśli gdzieś na Forum był już taki temat proszę o usunięcie mojego wpisu.

Zmieniony przez - agatha38 w dniu 2014-03-05 21:41:20
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 244 Wiek 28 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 6471
no ale np. stewia też jest słodzikiem i można spokojnie ją wykorzystywać do wypieków a co do aspartamu to z tego co wiem ponoć nie jest potwierdzone jego szkodliwe działanie, ale pewny tu nie jestem (dlatego używam stewi dla czystego sumienia ;) )
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Aspartam szkodzi(odkłada się w organizmie) w przypadku osób chorujących na fenyloketonurię, czy jakoś tak. Zdrowym ludziom raczej bardzo nie szkodzi. Bynajmniej w szkole mi tak mądra osoba powiedziała. Mi osobiście nie odpowiada "posmak" słodzików, szczególnie tych z aspartamem. Nie wiem jak u Was, ale moje kubki smakowe go nie tolerują. Od dawien dawna używam do słodzenia tylko i włącznie stevi i miodu.

Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-03-05 22:10:18
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94646 Napisanych postów 364634 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1669645
agatha38
witam,
przeglądając Forum kuchnia zauważyłam, że w większości przepisów na coś słodkiego w składzie pojawia się w celu dosłodzenia słodzik. Chciałabym w tej kwestii wtrącić swoje trzy grosze, otóż:
Słodziki powstałe głównie na bazie aspartamu mogą być stosowane do przyrządzania potraw, których temperatura przygotowywania nie przekracza 100 stopni, w wyższej temperaturze aspartam traci swoje właściwości słodzące oraz dochodzi do powstania szkodliwych związków dla organizmu. Nie można stosować go więc do wypieku ciast i ciasteczek, a także do słodzenia napojów zalewanych wrzątkiem.
Środki słodzące nie szkodzą jeżeli nie są stosowane w nadmiarze, problem jednak w tym, że większość przekracza dziennie zapotrzebowanie.
Według badaczy aspartam może również przyczyniać się do wystąpień: raka, migreny, ślepoty, zaburzeń w sferze intymnej.
I ostania wskazówka, jeśli musimy lub chcemy dosłodzić swój ulubiony deser czy ciasto kupujmy takie słodziki, na których widnieje na opakowaniu informacja o dopuszczeniu do obróbki w wysokich temperaturach.
Jeśli gdzieś na Forum był już taki temat proszę o usunięcie mojego wpisu.

Zmieniony przez - agatha38 w dniu 2014-03-05 21:41:20



ja stosuję tylko stevie czyli naturalny słodzik

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
W przypadku stevii mamy 100% pewności jeśli chodzi kwestię pochodzenia i zdrowotności.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 2619 Wiek 31 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 36108
Tylko trzeba uważać, żeby to faktycznie była stewia. Ostatnio widziałem słodzik w tesco - oczywiście cena horrendalna - na bazie stewi. Popatrzyłem na skład: glikozydy stewiowe 3%, maltodekstryna 97%. Kcal w 100g produktu: 380 ...

Hard work & dedication

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 109 Wiek 33 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 11718
O aspartamie był artykuł na Wiesz co zjesz. Wklejcie sobie w google "wiesz co zjesz Aspartam - E951 - najbardziej kontrowersyjny dodatek "

Generalnie z tymi badaniami o rzekomej nie szkodliwości aspartamu i innych słodzików prawdopodobnie maczały palce wielkie korporacje używające go np. znane firmy produkujące napoje których nazw wole nie podawać aby przypadkiem nie zostać posądzonym.

Tak więc ja wole unikać, bo jednak nie wierze w tą nieszkodliwość.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 795 Wiek 57 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 18368
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 106
Witajcie. Czy jak płatki owsiane górskie sobie zmiksowałem na pył, to moge teraz sobie rano je szybko zmieszac z zimnym mlekiem i wypić? Organizm wchłonie wszystko jak należy, czy jednak coś wcześniej trzeba kombinować z nasączaniem?
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Ciasto miodowo-orzechowo-jabłkowe / Deser Sfd

Następny temat

Chleb żytni z orzechami włoskimi i laskowymi na zakwasie

WHEY premium