Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html
...
Napisał(a)
Mozesz dodac 0.5szklanki wody z rozmieszana lyzka maki ziemniaczanej , to Ci zrobi taki gesty przezroczysty sosik.
...
Napisał(a)
witam,
przeglądając Forum kuchnia zauważyłam, że w większości przepisów na coś słodkiego w składzie pojawia się w celu dosłodzenia słodzik. Chciałabym w tej kwestii wtrącić swoje trzy grosze, otóż:
Słodziki powstałe głównie na bazie aspartamu mogą być stosowane do przyrządzania potraw, których temperatura przygotowywania nie przekracza 100 stopni, w wyższej temperaturze aspartam traci swoje właściwości słodzące oraz dochodzi do powstania szkodliwych związków dla organizmu. Nie można stosować go więc do wypieku ciast i ciasteczek, a także do słodzenia napojów zalewanych wrzątkiem.
Środki słodzące nie szkodzą jeżeli nie są stosowane w nadmiarze, problem jednak w tym, że większość przekracza dziennie zapotrzebowanie.
Według badaczy aspartam może również przyczyniać się do wystąpień: raka, migreny, ślepoty, zaburzeń w sferze intymnej.
I ostania wskazówka, jeśli musimy lub chcemy dosłodzić swój ulubiony deser czy ciasto kupujmy takie słodziki, na których widnieje na opakowaniu informacja o dopuszczeniu do obróbki w wysokich temperaturach.
Jeśli gdzieś na Forum był już taki temat proszę o usunięcie mojego wpisu.
Zmieniony przez - agatha38 w dniu 2014-03-05 21:41:20
przeglądając Forum kuchnia zauważyłam, że w większości przepisów na coś słodkiego w składzie pojawia się w celu dosłodzenia słodzik. Chciałabym w tej kwestii wtrącić swoje trzy grosze, otóż:
Słodziki powstałe głównie na bazie aspartamu mogą być stosowane do przyrządzania potraw, których temperatura przygotowywania nie przekracza 100 stopni, w wyższej temperaturze aspartam traci swoje właściwości słodzące oraz dochodzi do powstania szkodliwych związków dla organizmu. Nie można stosować go więc do wypieku ciast i ciasteczek, a także do słodzenia napojów zalewanych wrzątkiem.
Środki słodzące nie szkodzą jeżeli nie są stosowane w nadmiarze, problem jednak w tym, że większość przekracza dziennie zapotrzebowanie.
Według badaczy aspartam może również przyczyniać się do wystąpień: raka, migreny, ślepoty, zaburzeń w sferze intymnej.
I ostania wskazówka, jeśli musimy lub chcemy dosłodzić swój ulubiony deser czy ciasto kupujmy takie słodziki, na których widnieje na opakowaniu informacja o dopuszczeniu do obróbki w wysokich temperaturach.
Jeśli gdzieś na Forum był już taki temat proszę o usunięcie mojego wpisu.
Zmieniony przez - agatha38 w dniu 2014-03-05 21:41:20
...
Napisał(a)
no ale np. stewia też jest słodzikiem i można spokojnie ją wykorzystywać do wypieków a co do aspartamu to z tego co wiem ponoć nie jest potwierdzone jego szkodliwe działanie, ale pewny tu nie jestem (dlatego używam stewi dla czystego sumienia ;) )
...
Napisał(a)
Aspartam szkodzi(odkłada się w organizmie) w przypadku osób chorujących na fenyloketonurię, czy jakoś tak. Zdrowym ludziom raczej bardzo nie szkodzi. Bynajmniej w szkole mi tak mądra osoba powiedziała. Mi osobiście nie odpowiada "posmak" słodzików, szczególnie tych z aspartamem. Nie wiem jak u Was, ale moje kubki smakowe go nie tolerują. Od dawien dawna używam do słodzenia tylko i włącznie stevi i miodu.
Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-03-05 22:10:18
Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-03-05 22:10:18
...
Napisał(a)
agatha38witam,
przeglądając Forum kuchnia zauważyłam, że w większości przepisów na coś słodkiego w składzie pojawia się w celu dosłodzenia słodzik. Chciałabym w tej kwestii wtrącić swoje trzy grosze, otóż:
Słodziki powstałe głównie na bazie aspartamu mogą być stosowane do przyrządzania potraw, których temperatura przygotowywania nie przekracza 100 stopni, w wyższej temperaturze aspartam traci swoje właściwości słodzące oraz dochodzi do powstania szkodliwych związków dla organizmu. Nie można stosować go więc do wypieku ciast i ciasteczek, a także do słodzenia napojów zalewanych wrzątkiem.
Środki słodzące nie szkodzą jeżeli nie są stosowane w nadmiarze, problem jednak w tym, że większość przekracza dziennie zapotrzebowanie.
Według badaczy aspartam może również przyczyniać się do wystąpień: raka, migreny, ślepoty, zaburzeń w sferze intymnej.
I ostania wskazówka, jeśli musimy lub chcemy dosłodzić swój ulubiony deser czy ciasto kupujmy takie słodziki, na których widnieje na opakowaniu informacja o dopuszczeniu do obróbki w wysokich temperaturach.
Jeśli gdzieś na Forum był już taki temat proszę o usunięcie mojego wpisu.
Zmieniony przez - agatha38 w dniu 2014-03-05 21:41:20
ja stosuję tylko stevie czyli naturalny słodzik
treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]
...
Napisał(a)
W przypadku stevii mamy 100% pewności jeśli chodzi kwestię pochodzenia i zdrowotności.
...
Napisał(a)
Tylko trzeba uważać, żeby to faktycznie była stewia. Ostatnio widziałem słodzik w tesco - oczywiście cena horrendalna - na bazie stewi. Popatrzyłem na skład: glikozydy stewiowe 3%, maltodekstryna 97%. Kcal w 100g produktu: 380 ...
Hard work & dedication
...
Napisał(a)
O aspartamie był artykuł na Wiesz co zjesz. Wklejcie sobie w google "wiesz co zjesz Aspartam - E951 - najbardziej kontrowersyjny dodatek "
Generalnie z tymi badaniami o rzekomej nie szkodliwości aspartamu i innych słodzików prawdopodobnie maczały palce wielkie korporacje używające go np. znane firmy produkujące napoje których nazw wole nie podawać aby przypadkiem nie zostać posądzonym.
Tak więc ja wole unikać, bo jednak nie wierze w tą nieszkodliwość.
Generalnie z tymi badaniami o rzekomej nie szkodliwości aspartamu i innych słodzików prawdopodobnie maczały palce wielkie korporacje używające go np. znane firmy produkujące napoje których nazw wole nie podawać aby przypadkiem nie zostać posądzonym.
Tak więc ja wole unikać, bo jednak nie wierze w tą nieszkodliwość.
...
Napisał(a)
ja też i dlatego nie używam
Zmieniony przez - agatha38 w dniu 2014-03-06 17:32:12
Zmieniony przez - agatha38 w dniu 2014-03-06 17:32:12
...
Napisał(a)
Witajcie. Czy jak płatki owsiane górskie sobie zmiksowałem na pył, to moge teraz sobie rano je szybko zmieszac z zimnym mlekiem i wypić? Organizm wchłonie wszystko jak należy, czy jednak coś wcześniej trzeba kombinować z nasączaniem?
Poprzedni temat
Ciasto miodowo-orzechowo-jabłkowe / Deser Sfd
- 1
- 2
- ...
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102
- 103
- 104
- 105
- 106
- 107
- 108
- 109
- 110
- 111
- 112
- 113
- 114
- 115
- 116
- 117
- 118
- 119
- 120
- 121
- 122
- 123
- 124
- 125
- 126
- 127
- 128
- 129
- 130
- 131
- 132
- 133
- 134
- 135
- 136
- 137
- 138
- 139
- 140
- 141
- 142
- 143
- 144
- 145
- 146
- 147
- 148
- 149
- 150
- 151
- 152
- 153
- 154
- 155
- 156
- 157
- 158
- 159
- 160
- 161
- 162
- 163
- 164
- 165
- 166
- 167
- 168
- 169
- 170
- 171
- 172
- 173
- 174
- 175
- 176
- 177
- 178
- 179
- 180
- 181
- 182
- 183
- 184
- 185
- 186
- 187
- 188
- 189
- 190
- 191
- 192
- 193
- 194
- 195
- 196
- 197
- 198
- 199
- 200
- 201
- 202
- 203
- 204
- 205
- 206
- 207
- 208
- 209
- 210
- 211
- 212
- 213
- 214
- 215
- 216
- 217
- 218
- 219
- 220
- 221
- 222
- 223
- 224
- 225
- 226
- 227
- 228
- 229
- 230
- 231
- 232
- 233
- 234
- 235
- 236
- 237
- 238
- 239
- 240
- 241
- 242
- 243
- 244
- 245
- 246
- 247
- 248
- 249
- 250
- 251
- 252
- 253
- 254
- 255
- 256
- 257
- 258
- 259
- 260
- 261
- 262
- 263
- 264
- 265
- 266
- 267
- 268
- ...
- 269
Następny temat
Chleb żytni z orzechami włoskimi i laskowymi na zakwasie
Polecane artykuły