Na początek wkleję kilka cennych wiadomości autorstwa Malinowej
Jak gotowac warzywa aby nie tracily witamin ?
1.Aby zachować maksymalną ilość witamin zarówno marchewka jak i ziemniaki powinny być gotowane bez obierania. Witaminy oraz sole mineralne zwykle znajdują się zaraz pod skórką. Gotując nieobrane warzywa należy pamiętać o ich wcześniejszym, dokładnym umyciu.
2.Staraj się nie kroić warzyw do gotowania a jeśli to robisz to krój na duże kostki. Dzięki temu, powierzchnia przez którą warzywa tracą składniki odżywcze podczas gotowania będzie mniejsza.
3.Używaj jak najmniejszej ilości wody do gotowania. Witaminy z warzyw wypłukiwane są do wody i kończą w zlewie zamiast w naszym organizmie. Woda z gotowanych warzyw często ma więcej witamin, niż ugotowane już warzywa. Dlatego, zamiast ją wylewać postaraj się ją w jakiś sposób wykorzystać (np. zrób na niej zupę).
4.Nie gotuj warzyw dłużej niż potrzeba. Część witamin rozpuszcza się w wysokich temperaturach.
Ile czasu powinnismy gotowac warzywa aby nie stracily zbyt wiele ze swoich wartosci ?
Szparagi 10-18 minut
Fasolka 10-20 minut
Brokuły 12-15 minut
Brukselka 6-10 minut
Marchew 12-20 minut
Kalafior 12-16 minut
Szpinak 5 minut
Kilka porad dotyczacych ryzu :
aby ryż był biały należy do jego gotowania dodać łyżkę soku z cytryny
aby ryż nie sklejał się w czasie gotowania musi być wcześniej starannie umyty w zimnej wodzie
dodając pod koniec gotowania jeden z takich dodatków jak szafran, kolendra, koncentrat pomidorowy lub sok ze szpinaku, otrzymamy ryż o odpowiednim zabarwieniu
aby uformować z ugotowanego ryżu babkę, należy gorący wymieszać z utartym żółtym serem (na szklane ugotowanego ryżu łyżka sera), ułożyć w foremce wysmarowanej tłuszczem, ugnieść i wstawić na chwile do rozgrzanego piekarnika, a następnie wyłożyć na półmisek
aby odgrzać ryż należy go umieścić nad garnkiem z gotującą wodą i pozostawić przykryty na 5-8 minut. Można też odgrzać ryż na patelni, dodając odrobinę masła.
Jak usmazyc mieso bez tluszczu?
Smażenie
bez tłuszczu to doskonały sposób dla tych, którzy ze względów zdrowotnych powinni unikać potraw
o wysokiej kaloryczności. Taki sposób smażenia wykorzystuje tłuszcz zawarty w produkcie, bez potrzeby dodatkowego stosowania oleju, oliwy lub innych substancji.
Do smażenia beztłuszczowego nadają się prawie wyłącznie dobre jakościowo mięso. Powinno być świeże, nie za bardzo włókniste, soczyste i miękkie. Mięso takie przyprawiamy i układamy obok siebie na bardzo rozgrzanej patelni, niezbyt ciasno. Smażyć najlepiej bez przykrycia. Mięso może na początku lekko przywrzeć do patelni, ale po zbrązowieniu odklei się od niej i nie będzie przypalone.
Pamietajmy o tym, że do smażenia beztłuszczowego musimy mieć odpowiednie naczynia. Najlepiej nadaje się do tego dobrej jakości teflonowa patelnia o grubym dnie lub naczynia żeliwne, bardzo odporne na wpływ wysokiej temperatury.
W podobny sposób jak mięso smażyć można również mięso panierowane oraz ryby i jajka.
Jak przyrządzić idealnego steka wołowego
Wszystko na temat wołowiny -
https://www.sfd.pl/WOŁOWINA__rodzaje_mięsa,_stek_,_porady_na_temat_przygotowania_.-t1075285.html#post0
Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2015-05-15 08:17:44