SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

PORADY W DZIALE KUCHNIA SFD - czyli pojedyncze pytania na temat gotowania cz.2

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 246279

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94345 Napisanych postów 364284 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1668662
Link do części pierwszej
https://www.sfd.pl/Porady_w_dziale_Kuchnia_Sfd__czyli_pojedyncze_pytania_na_temat_gotowania.-t548448.html



Zanim spytasz o przepis użyj wyszukiwarki i zajrzyj TUTAJ



Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2014-09-16 22:51:46

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94345 Napisanych postów 364284 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1668662
Na początek wkleję kilka cennych wiadomości autorstwa Malinowej

Jak gotowac warzywa aby nie tracily witamin ?

1.Aby zachować maksymalną ilość witamin zarówno marchewka jak i ziemniaki powinny być gotowane bez obierania. Witaminy oraz sole mineralne zwykle znajdują się zaraz pod skórką. Gotując nieobrane warzywa należy pamiętać o ich wcześniejszym, dokładnym umyciu.

2.Staraj się nie kroić warzyw do gotowania a jeśli to robisz to krój na duże kostki. Dzięki temu, powierzchnia przez którą warzywa tracą składniki odżywcze podczas gotowania będzie mniejsza.

3.Używaj jak najmniejszej ilości wody do gotowania. Witaminy z warzyw wypłukiwane są do wody i kończą w zlewie zamiast w naszym organizmie. Woda z gotowanych warzyw często ma więcej witamin, niż ugotowane już warzywa. Dlatego, zamiast ją wylewać postaraj się ją w jakiś sposób wykorzystać (np. zrób na niej zupę).

4.Nie gotuj warzyw dłużej niż potrzeba. Część witamin rozpuszcza się w wysokich temperaturach.

Ile czasu powinnismy gotowac warzywa aby nie stracily zbyt wiele ze swoich wartosci ?

Szparagi 10-18 minut
Fasolka 10-20 minut
Brokuły 12-15 minut
Brukselka 6-10 minut
Marchew 12-20 minut
Kalafior 12-16 minut
Szpinak 5 minut


Kilka porad dotyczacych ryzu :

aby ryż był biały należy do jego gotowania dodać łyżkę soku z cytryny
aby ryż nie sklejał się w czasie gotowania musi być wcześniej starannie umyty w zimnej wodzie
dodając pod koniec gotowania jeden z takich dodatków jak szafran, kolendra, koncentrat pomidorowy lub sok ze szpinaku, otrzymamy ryż o odpowiednim zabarwieniu
aby uformować z ugotowanego ryżu babkę, należy gorący wymieszać z utartym żółtym serem (na szklane ugotowanego ryżu łyżka sera), ułożyć w foremce wysmarowanej tłuszczem, ugnieść i wstawić na chwile do rozgrzanego piekarnika, a następnie wyłożyć na półmisek
aby odgrzać ryż należy go umieścić nad garnkiem z gotującą wodą i pozostawić przykryty na 5-8 minut. Można też odgrzać ryż na patelni, dodając odrobinę masła.

Jak usmazyc mieso bez tluszczu?

Smażenie
bez tłuszczu
to doskonały sposób dla tych, którzy ze względów zdrowotnych powinni unikać potraw
o wysokiej kaloryczności. Taki sposób smażenia wykorzystuje tłuszcz zawarty w produkcie, bez potrzeby dodatkowego stosowania oleju, oliwy lub innych substancji.
Do smażenia beztłuszczowego nadają się prawie wyłącznie dobre jakościowo mięso. Powinno być świeże, nie za bardzo włókniste, soczyste i miękkie. Mięso takie przyprawiamy i układamy obok siebie na bardzo rozgrzanej patelni, niezbyt ciasno. Smażyć najlepiej bez przykrycia. Mięso może na początku lekko przywrzeć do patelni, ale po zbrązowieniu odklei się od niej i nie będzie przypalone.

Pamietajmy o tym, że do smażenia beztłuszczowego musimy mieć odpowiednie naczynia. Najlepiej nadaje się do tego dobrej jakości teflonowa patelnia o grubym dnie lub naczynia żeliwne, bardzo odporne na wpływ wysokiej temperatury.

W podobny sposób jak mięso smażyć można również mięso panierowane oraz ryby i jajka.


Jak przyrządzić idealnego steka wołowego





Wszystko na temat wołowiny - https://www.sfd.pl/WOŁOWINA__rodzaje_mięsa,_stek_,_porady_na_temat_przygotowania_.-t1075285.html#post0

Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2015-05-15 08:17:44

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 61 Wiek 36 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 7364
jeszcze odnośnie chlebów

w tesco, na wage znalazłem taki:
chleb żytni luz - skład: mąka żytnia, woda sól, 6,5 za 1kg, jest mega klejący się

dobre to będzie ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94345 Napisanych postów 364284 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1668662
dobry
1

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 1164 Wiek 25 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 9517
Mam pytanie.Może ktos podac jakiś przepis na śniadanie w postaci placka?Z płatków owsianych placka nie moge jesc bo od razu goni mnie na wc.Jedynie z mąki orkiszowej sobie robie.Chciałbym żeby to był placek lub cos w takiej postaci abym mógł to zjesc na dwa razy połowe z rana i połowe potem.Aktualnie jadłem cos takiego,ale juz mi sie nudzi:Mąka orkiszowa 100g,jaja kurze 170,dzem jagodowy 30g,orzechy laskowe 10g.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 1164 Wiek 25 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 9517
Czy jeżeli nie dodam do piersi z kurczaka oleju podczas pieczenia to piers bedzie zbyt sucha czy ok?Bo nie piekłem bez oleju.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94345 Napisanych postów 364284 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1668662
nie będzie

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
możesz spróbować upiec w rękawie specjalnym, soczyzm 100%
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 1164 Wiek 25 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 9517
Mam pytanie.Może ktos podac jakiś przepis na śniadanie w postaci placka?Z płatków owsianych placka nie moge jesc bo od razu goni mnie na wc.Jedynie z mąki orkiszowej sobie robie.Chciałbym żeby to był placek lub cos w takiej postaci abym mógł to zjesc na dwa razy połowe z rana i połowe potem.Aktualnie jadłem cos takiego,ale juz mi sie nudzi:Mąka orkiszowa 100g,jaja kurze 170,dzem jagodowy 30g,orzechy @Podbijam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 244 Wiek 28 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 6471
może ktoś powiedzieć jakie orzechy są najlepsze na redukcji i jakie najfajniej do wypieków się nadają?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 135 Napisanych postów 324 Wiek 27 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 2260
ja mam troszkę inne pytanie- kiedyś ktoś założył temat z muffinkami zrobionymi z podobnego (lub tego samego?) przepisu jak na słynny białkowy sernik. za nic nie mogę tego znaleźć, ktoś,coś? ;)
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Ciasto miodowo-orzechowo-jabłkowe / Deser Sfd

Następny temat

Chleb żytni z orzechami włoskimi i laskowymi na zakwasie

WHEY premium