SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

WOŁOWINA - rodzaje mięsa, stek , porady na temat przygotowania .

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 50077

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4938 Napisanych postów 21619 Wiek 33 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 93517
WOŁOWINA



Wyróżniamy kilkanaście rodzajów wołowiny min.:

-rosbratel
-antrykot
-rostbef
-polędwica
-ogon
-zrazowa górna
-zrazowa dolna
-udziec
-krzyżowa
-skrzydło
-napręże
-goleń tylna
-łata
-szponder
-mostek
-goleń przednia
-łopatka
-kark

Wołowina powinna mieć kolor jasno - wiśniowy , nie ciemnoczerwony.
Kawałek mięsa poprzecinany żyłkami tłuszczu będzie po przygotowaniu soczysty i miękki,
Ligawa mimo że wygląda pięknie i chudo na steki się nie nadaję bo wychodzi twarda, znacznie lepiej smakuje długo duszona w sosie.

Niestety w Polsce jada się mało wołowiny stąd też wysokie ceny.



Przepis na dobry stek:


Polujemy na porządny kawałek polędwicy ,rostbefu lub antrykotu i ....

- mięso wyjmujemy wcześniej z lodówki, powinno mieć temp. pokojową
- następnie wycieramy ręcznikiem papierowym do sucha
- steka można rozbić delikatnie pięścią aby był bardziej kruchy
- smarujemy delikatnie tłusczem oraz posypujemy zmielonym pieprzem ,a solimy po przygotowaniu.
( można steka wcześniej także zamarynować w jakiejś ciekawej marynacie )
Nagrzewamy mocno patelnię grillową i smażymy :

– 1 minutę z każdej strony na surowy w środku
– 1,5 minuty z każdej strony na rare czyli surowy jednak troszkę bardziej ścięty
– 2,5 minuty z każdej strony na medium
– 3,5 minut z każdej strony na wysmażony
– dłużej – na podeszwę.




Jest to orientacyjny czas do przygotowania 250g.kawałka mięsa.

Steka ściągamy z patelni i przykrywamy folią na ok. 5 min. (dajemy mu odpocząć , w tym czasie absolutnie nie nacinamy ani nie nakłuwamy mięsa bo straci wszystkie soki)



Podajemy z masłem,parmezanem ,balsamico lub czymkolwiek sobie wymarzycie

Stek z rostbefu
Krwisty stek z ligawy



Tatar robimy z polędwicy wołowej lub tkz. żydowskiej polędwicy (znacznie tańszej) czyli ligawy.



Przepis na tatar

Gulasz wołowy gotujemy z tańszych kawalków np. zrazowej lub łopatki, mięso przygotowuje się poprzez powolne duszenie na małym ogniu przez przynajmniej 2 h. ,wychodzi miękkie kruche i soczyste.


Prosty, podstawowy przepis na gulasz wołowy:

Mięso kroimy w kostkę osuszamy ręcznikiem i obtaczamy w przyprawach i mące (papryka słodka,sól,pieprz).
Następnie obsmażamy na dowolnym tłuszczu (najlepiej smalec) ok. 3 min. po czym podlewamy wodą (tak aby zakryć mięso) ,dodajemy liść laurowy,ziele angielskie ,czosnek i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny.


Burger



Burger wyjdzie nam soczysty i pełen smaku gdy zmielimy tłusty kawałek mięsa (karkówka,mostek,szponder,rostbef)
Do dodajemy tylko przyprawy ,nie dodajemy bułki ani jajek jak do klasycznych mielonych




Zapraszam Was do dyskusji oraz dzielenia się własnym doświadczeniem w tym temacie.



Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2015-05-15 08:13:43
4

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

Wyjątkowo przepyszny zestaw!

Zgarnij 3X NUTLOVE 500 w MEGA niskiej cenie!

KUP TERAZ
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 857 Napisanych postów 3171 Wiek 46 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 61010
Na wołowinie z kością wychodzą też smaczne zupy, a mięso można zjeść (z zupy jest miękkie) lub zmielić i po doprawieniu zużyć jako farsz do pasztecików, naleśników, sajgonek... Do tego celu lekko przerośnięte części są najlepsze.
Nie było tu mowy o podrobach - ozór wołowy jest niedrogi (jak na wołowinę), a moim zdaniem może być ciekawym urozmaiceniem mięsnej diety.
Np. ozór w sosie chrzanowym: umyć, ugotować na wolnym ogniu do miękkości w "rosole" tzn. dajemy warzywa i sól jak na rosół z podobnej ilości mięsa (marchew, pietruszka, seler, por, cebula) sprawdzamy wbijając widelec. Po ugotowaniu trzeba obrać ze skóry, pokroić w poprzek w plasterki.
Sos : woda, chrzan (może być ze słoika, tylko nie jakiś "krem" chrzanowy), sól, odrobina pieprzu, jakiś zagęstnik - rozrobiona z wodą mąka pszenna czy inna w zależności od preferencji dolana do wrzącego sosu.
Na koniec, po zdjęciu z ognia, kwaśna śmietana do smaku.

P.S. Ugotowaną wołowinę (czy inne mięso) można zmielić nawet niezbyt mocnym blenderem, pod warunkiem wstępnego pokrojenia i dolewania po trochę wody. Może się komuś przyda, ja zamordowałam dobry blender, zanim na to wpadłam... Gdyby niechcący wyszło za rzadkie, to wystarczy chwilę przesmażyć mieszając na patelni i woda odparuje.

Pozdrawiam.







Zmieniony przez - M-ka w dniu 2016-12-09 23:32:29
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1222 Napisanych postów 95001 Wiek 31 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 375707
Krótko, zwięźle i na temat. Bardzo fajne

Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2015-05-12 09:31:50
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 103 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 11121
zapomniałam z czego robi się tatar... dzięki wielkie za ten post :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4511 Napisanych postów 35681 Wiek 31 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 262077
Co do steków - na coś takiego wpadłem dziś na necie, może akurat sie komuś przyda




1

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: http://www.sfd.pl/[BLOG]_K_PS_w_kuchni-t1081825.html

"WE FIGHT. THAT IS HOW WE WIN, THAT IS HOW WE DIE."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 51 Napisanych postów 583 Wiek 27 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 6088
ja od siebie polecam na tatar udziec wołowy :) mięso dużo bardziej miękkie niż ligawa
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 38 Napisanych postów 3267 Wiek 46 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 134398
Też wolę tatar z udźca, smakowo też jakoś lepszy mi się wydaje niż z ligawy.
Te ostatnie grafiki to sądząc po czasach to raczej na takie solidne amerykańskie steki po kilogramie sztuka :)
A temat świetny!

Zmieniony przez - halinae w dniu 2015-05-15 08:15:46
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4938 Napisanych postów 21619 Wiek 33 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 93517
A to jeszcze z udźca nie robiłam,dobra myśl

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 51 Napisanych postów 583 Wiek 27 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 6088
Od siebie dodam jeszcze, że jeżeli chcemy średnio wysmażony stek to można porównać go z twardością czubka nosa :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 8054 Napisanych postów 4837 Wiek 41 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 15411
prawdziwego tatara to się nie mieli mięsa tylko ściąga nożem włókna ale to jest masa roboty , i mało kto się w to jeszcze bawi .
Temat bardzo fajny bo nie jedna osoba szuka takich informacji.

Zmieniony przez - agnieszka.aj. w dniu 2015-05-16 07:02:11
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 46 Napisanych postów 842 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 71137
Na początek zastrzegę, że nie znam się na wołowinie. Nie ma tu nic o pieczeniu - czy mięsa wołowego się nie piecze? Mam kawałek karkówki - jeśli nie w piekarniku, to wyjdzie w takim razie duszona? A łata do czego się nadaje?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 87 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 4839
Wołowinę piecze się bardzo dobrze! :)
Z łaty możesz zrobić fajny duszony gulasz.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Następny temat

Soczysta, grillowana pierś z kurczaka w jogurtowo - ziołowej marynacie

Water