WOŁOWINA
Wyróżniamy kilkanaście rodzajów wołowiny min.:
-rosbratel
-antrykot
-rostbef
-polędwica
-ogon
-zrazowa górna
-zrazowa dolna
-udziec
-krzyżowa
-skrzydło
-napręże
-goleń tylna
-łata
-szponder
-mostek
-goleń przednia
-łopatka
-kark
Wołowina powinna mieć kolor jasno - wiśniowy , nie ciemnoczerwony.
Kawałek mięsa poprzecinany żyłkami tłuszczu będzie po przygotowaniu soczysty i miękki,
Ligawa mimo że wygląda pięknie i chudo na steki się nie nadaję bo wychodzi twarda, znacznie lepiej smakuje długo duszona w sosie.
Niestety w Polsce jada się mało wołowiny stąd też wysokie ceny.
Przepis na dobry stek:
Polujemy na porządny kawałek polędwicy ,rostbefu lub antrykotu i ....
- mięso wyjmujemy wcześniej z lodówki, powinno mieć temp. pokojową
- następnie wycieramy ręcznikiem papierowym do sucha
- steka można rozbić delikatnie pięścią aby był bardziej kruchy
- smarujemy delikatnie tłusczem oraz posypujemy zmielonym pieprzem ,a solimy po przygotowaniu.
( można steka wcześniej także zamarynować w jakiejś ciekawej marynacie )
Nagrzewamy mocno patelnię grillową i smażymy :
– 1 minutę z każdej strony na surowy w środku
– 1,5 minuty z każdej strony na rare czyli surowy jednak troszkę bardziej ścięty
– 2,5 minuty z każdej strony na medium
– 3,5 minut z każdej strony na wysmażony
– dłużej – na podeszwę.
Jest to orientacyjny czas do przygotowania 250g.kawałka mięsa.
Steka ściągamy z patelni i przykrywamy folią na ok. 5 min. (dajemy mu odpocząć , w tym czasie absolutnie nie nacinamy ani nie nakłuwamy mięsa bo straci wszystkie soki)
Podajemy z masłem,parmezanem ,balsamico lub czymkolwiek sobie wymarzycie
Stek z rostbefu
Krwisty stek z ligawy
Tatar robimy z polędwicy wołowej lub tkz. żydowskiej polędwicy (znacznie tańszej) czyli ligawy.
Przepis na tatar
Gulasz wołowy gotujemy z tańszych kawalków np. zrazowej lub łopatki, mięso przygotowuje się poprzez powolne duszenie na małym ogniu przez przynajmniej 2 h. ,wychodzi miękkie kruche i soczyste.
Prosty, podstawowy przepis na gulasz wołowy:
Mięso kroimy w kostkę osuszamy ręcznikiem i obtaczamy w przyprawach i mące (papryka słodka,sól,pieprz).
Następnie obsmażamy na dowolnym tłuszczu (najlepiej smalec) ok. 3 min. po czym podlewamy wodą (tak aby zakryć mięso) ,dodajemy liść laurowy,ziele angielskie ,czosnek i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny.
Burger
Burger wyjdzie nam soczysty i pełen smaku gdy zmielimy tłusty kawałek mięsa (karkówka,mostek,szponder,rostbef)
Do dodajemy tylko przyprawy ,nie dodajemy bułki ani jajek jak do klasycznych mielonych
Zapraszam Was do dyskusji oraz dzielenia się własnym doświadczeniem w tym temacie.
Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2015-05-15 08:13:43

Wyróżniamy kilkanaście rodzajów wołowiny min.:
-rosbratel
-antrykot
-rostbef
-polędwica
-ogon
-zrazowa górna
-zrazowa dolna
-udziec
-krzyżowa
-skrzydło
-napręże
-goleń tylna
-łata
-szponder
-mostek
-goleń przednia
-łopatka
-kark
Wołowina powinna mieć kolor jasno - wiśniowy , nie ciemnoczerwony.
Kawałek mięsa poprzecinany żyłkami tłuszczu będzie po przygotowaniu soczysty i miękki,
Ligawa mimo że wygląda pięknie i chudo na steki się nie nadaję bo wychodzi twarda, znacznie lepiej smakuje długo duszona w sosie.
Niestety w Polsce jada się mało wołowiny stąd też wysokie ceny.
Przepis na dobry stek:
Polujemy na porządny kawałek polędwicy ,rostbefu lub antrykotu i ....
- mięso wyjmujemy wcześniej z lodówki, powinno mieć temp. pokojową
- następnie wycieramy ręcznikiem papierowym do sucha
- steka można rozbić delikatnie pięścią aby był bardziej kruchy
- smarujemy delikatnie tłusczem oraz posypujemy zmielonym pieprzem ,a solimy po przygotowaniu.
( można steka wcześniej także zamarynować w jakiejś ciekawej marynacie )
Nagrzewamy mocno patelnię grillową i smażymy :
– 1 minutę z każdej strony na surowy w środku
– 1,5 minuty z każdej strony na rare czyli surowy jednak troszkę bardziej ścięty
– 2,5 minuty z każdej strony na medium
– 3,5 minut z każdej strony na wysmażony
– dłużej – na podeszwę.


Jest to orientacyjny czas do przygotowania 250g.kawałka mięsa.
Steka ściągamy z patelni i przykrywamy folią na ok. 5 min. (dajemy mu odpocząć , w tym czasie absolutnie nie nacinamy ani nie nakłuwamy mięsa bo straci wszystkie soki)

Podajemy z masłem,parmezanem ,balsamico lub czymkolwiek sobie wymarzycie

Stek z rostbefu
Krwisty stek z ligawy
Tatar robimy z polędwicy wołowej lub tkz. żydowskiej polędwicy (znacznie tańszej) czyli ligawy.

Przepis na tatar
Gulasz wołowy gotujemy z tańszych kawalków np. zrazowej lub łopatki, mięso przygotowuje się poprzez powolne duszenie na małym ogniu przez przynajmniej 2 h. ,wychodzi miękkie kruche i soczyste.

Prosty, podstawowy przepis na gulasz wołowy:
Mięso kroimy w kostkę osuszamy ręcznikiem i obtaczamy w przyprawach i mące (papryka słodka,sól,pieprz).
Następnie obsmażamy na dowolnym tłuszczu (najlepiej smalec) ok. 3 min. po czym podlewamy wodą (tak aby zakryć mięso) ,dodajemy liść laurowy,ziele angielskie ,czosnek i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny.
Burger

Burger wyjdzie nam soczysty i pełen smaku gdy zmielimy tłusty kawałek mięsa (karkówka,mostek,szponder,rostbef)
Do dodajemy tylko przyprawy ,nie dodajemy bułki ani jajek jak do klasycznych mielonych

Zapraszam Was do dyskusji oraz dzielenia się własnym doświadczeniem w tym temacie.
Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2015-05-15 08:13:43
3
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html