Stek z rostbefu w czerwonym pieprzu.
Składniki na 1 dużą porcję:
około 300 g rostbefu
garść ziaren czerwonego pieprzu
sól morska
2 łyżki oleju rzepakowego
masło (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Mięso wyciągnąć około 30 minut przed smażeniem, musi mieć temperaturę pokojową. Ja dostałem ten kawałek mięsa razem z kością dlatego musiałem sobie ją wyciąć, mogę ją wykorzystać na rosół. Ziarna czerwonego pieprzu rozbijamy w moździerzu ale nie na całkowity proch i marynujemy w nich mięso, wcześniej delikatnie smarując je olejem. Mocno rozgrzewamy dobrą żeliwną patelnie. Smażymy steka z każdej strony po 3-4 minuty, mój miał około 3 cm grubości, przyjmuje 1 cm - 1 min smażenia na poziom krwistości medium, medium-rare.
Po usmażeniu delikatnie go solę i smaruje masłem, zawijam folie i daje mu odpocząć kilka minut żeby soki w mięsie się "uspokoiły", około 5 minut powinno wystarczyć.Wyszedł jak na załączonym obrazku. PYCHA. Polecam ,smacznego :).
Wartości odżywczę:
Białko: 66 g
Węglowodany: 0 g
Tłuszcze: 48 g
Kcal: 698