[...] jajko, odżywkę białkową, mielone migdały i mąkę kokosową. Wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę. Wilgotnymi dłońmi formować kulki i wkładać do gotującej się wody. Po chwili od wypłynięcia należy kluski wyjąć. Polać jogurtem i dodać ulubione owoce. Wartości odżywcze dla samych klusek: Białko: 54g Tłuszcz: 33g Węglowodany: 114g 966kcal
Święta to z pewnością nie czas na trzymanie rygorystycznej diety i dokładne liczenie kalorii. Z drugiej jednak strony warto zdawać sobie sprawę z tego, ile kalorii mają poszczególne potrawy. Okazuje się bowiem, że wiele z tradycyjnych, polskich potraw Bożonarodzeniowych zalicza się do dań zdrowych i niskokalorycznych. Co do picia? W czasie [...]
Dieta ketogeniczna to dość restrykcyjny sposób odżywiania, który w dużym skrócie zakłada ograniczenie węglowodanów do minimum i spożywanie dużej ilości tłuszczu, jako głównego źródła energii. Stosowana jest głównie w celach zdrowotnych oraz redukcyjnych. Dieta ketogeniczna kojarzy się z produktami zwierzęcymi, ale stosuje ją także sporo wegetarian [...]
Kto z nas nie chciałby żyć długo, mając pewność, że będzie wystarczająco zdrowy, aby robić rzeczy, które kocha? Według danych Światowej Organizacji Zdrowia Japonia jest krajem o najdłuższej oczekiwanej długości życia. Mężczyźni żyją tu średnio 85 lat, a kobiety 87 lat i cztery miesiące. Co więcej, Japonia ma najwyższy na świecie odsetek osób, [...]
[...] i otręby, podczas gdy zwykła mąka mielona zawiera tylko bielmo. Z mielonej lub rozdrobnionej/zgniecionej pszenicy wyrabia się pieczywo, herbatniki, ciasteczka, makarony, kluski, kaszę manną, kaszę bulgur, kuskus i płatki śniadaniowe. Pszenicę można poddawać fermentacji do produkcji biopaliw, piwa i innych napojów alkoholowych. Jest również [...]
Witam Ponownie. To moj drugi dziennik, niestety z powodow rodzinnych nie udalo mi sie go utrzymac. Na szczescie wszytsko juz sie unormowalo I moge zajac sie soba. Wiem, ze prawdopodobnie nikt sie mna juz nie bedzie chcial "zajac", ale I tak chcialabym prowadzic dziennik, bo uwazam ze jest on bardzo pomocny w mojej drodze do upragnionej sylwetki. [...]
[...] kładziemy łyżeczką do herbaty kluseczki. Gotujemy ok 3 minuty od momentu wypłynięcia na małym ogniu. Woda nie może wrzeć, ma się tylko lekko gotować. Bez przykrycia. Gotowe kluski kładziemy na talerz i: polewamy jogurtem naturalnym wymieszanym z owocami np. truskawkami plus np. słodzik - jak ktoś musi polewamy jogurtem owocowym - jak ktoś lubi [...]
[...] na taki pomysł można to zrobić na 2 sposoby : choby"płatki" bo wyglądają trochę jak owsianka, które po zasuszeniu można przechowywać na później :D lub na szybko "lane kluski". A więc potrzeba nam: -mąki pełnoziarnistej -białka jaj lub całe jajka - ew. trochę wody/mleka, trochę soli, Zacznę od "płatków" Bierzemy jajko/białko lub więcej [...]
[...] jajowatej - sól, pieprz. Wszystkie składniki mieszamy w misce widelcem, aby uzyskać jednolitą masę. Formujemy z tego średniej grubości wałki i tniemy nożem. Tak przygotowane kluski gotujemy w posolonej wodzie ok. 1-2 minuty aż wypłyną i gotowe. Ja osobiście lubię potem podsmażyć je na maśle klarowanym i jem je z kurczakiem. Można zrobić też do [...]
[...] twarogu chudego * 1 jajko S/M * 70 g mąki pszennej * 30 g Skrobi ziemniaczanej + Opcjonalnie sosy zero * Karmelowy * Poziomka Uwaga: Im więcej dodamy mąki do masy, tym kluski będą pyszniejsze /-) Przepis: 1. Twaróg dodajemy do miski i rozdrabianiami, następnie dodajemy jajko i razem mieszamy. 2. Po wymieszaniu dodajemy 30g skrobi i 70g [...]
Jak w temacie>> Czy można od czasu do czasu zjeść kluski lane z mlekiem na śniadanie albo kasze manną z mlekiem? Kluski oczywiście z mąki pszennej. Bo już ta owsianka sie nudzi powoli i te omlety ;p Kluski lane 100g kcal - 93 B - 4,1 g T - 2,0 g W - 14,9 g Kasza manna 100g kcal - 325 B - 10,5g T - 0,8g W - 69,0g z tego cukrów 0,8g Zmieniony [...]
Słodkie kluski jaglane z patelni by Julczik /SFD/Images/2016/6/12/b2bc10c2170d4383b705609c8af25549.jpg Składniki: - 45g suchej kaszy jaglanej - 1 jajko - 10g wpc - ew. kakao, wiórki kokosowe Wykonanie: 1.Kaszę gotujemy 15 minut na małym ogniu.,odcedzamy i blendujemy z jajkiem. 2. Mieszamy z wpc i resztą dodatków. 3.Formujemy małe kulki i [...]
Ostatnio spodobała mi sie potrawa kluski z jajkiem tzn. przygrzewam sobie na patelni na smalcu kluski a na koniec dodaje 2 jajka. Jem to dosyć często i mam pytanie czy to nie jest za bardzo szkodliwe i czy mam to ograniczyć
Witam mogę sobie zjesc kluski na parze, dodam ze jestem teraz po treningu a zawierają w 100g 1062kj/251 kcal tluszcz 3,7 kwasy tluszczowe nasycone 0,4g weglowodany 45g cukry 7,7g blonnik 2,4g bialko 7,9g sól 0,58g jeszcze z śmietana i jagodami Zmieniony przez - rhigor w dniu 2016-03-19 19:08:34
... czy taki posiłek jest dobry jako posiłek potreningowy? ... w poscie quazara czytalem zeby odrazu po treningu spożyć weglowodany proste (wiec co polecacie jako pokarm który zawiera duzo takich weglowodanów) Zmieniony przez - Wild_Pussy w dniu 2005-09-07 17:06:39
Witam, mama dzisiaj robi kluski slaskie ze smazona karkowka, czy taki posilek od czasu do czasu jest w porzadku? Jesli tak, jakie makro maja kluski po ugotowaniu i karkowka po smazeniu ?
[...] z uwagi na wieloletnie przyzwyczajenie do tego rodzaju żywności. Należy ograniczyć też proste węglowodany, które są momentalnie zamieniane w cukier. Pa, pa pieczywo, kluski, ziemniaki. Słyszę wybuch złości czytelnika: - to co do ..., można jeść? O tym za chwilę. Ogólnie rzecz biorąc dieta w okresie przejściowym powinna zawierać [...]
[...] zupy na tłustych wywarach z kości, mięsa, drobiu, ryb i grzybów podprawiane zasmażkami i śmietaną. Zalecanymi dodatkami do zup są delikatne kasze, ryż, makaron nitki, lane kluski. Nie podaje się grzanek smażonych na tłuszczu, groszku ptysiowego, diablotek z ciasta francuskiego. Potrawy mączne i kasze. Potrawy mączne sporządza się z mąki [...]