SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

żywność

  • [...] bogata w: żelazo: rośliny strączkowe, tofu, tempeh witaminę D: wzbogacone zboża, mleko białko: produkty sojowe, fasola, nabiał, jajka witaminę B12: drożdże odżywcze, jajka, żywność wzbogacona. Chociaż niektóre pokarmy są dobrym źródłem tych składników odżywczych, osoby stosujące restrykcyjne diety, w tym diety wegetariańskie, które unikają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1185 Data: 2021-08-13 08:56:11
  • [...] że narażenie na bisfenol-A (BPA) – dodatek stosowany w wielu produktach, ale najczęściej spotykany w plastikowych butelkach na wodę, paragonach fiskalnych i opakowaniach na żywność – nadal może mieć większy wpływ na ludzkie zdrowie, niż nam się wydaje. Czym jest BPA? Bisfenol-A (BPA) to przemysłowa substancja chemiczna stosowana w produkcji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3428 Data: 2022-08-25 06:18:20
  • Za każdym razem, gdy umrze kolejny kulturysta, w dyskusjach rozpętuje się wojna. Dlaczego kulturyści umierają? To dość złożona kwestia, należy to zjawisko rozpatrywać pod wieloma różnymi kątami. Do tego zresztą jeszcze za chwilę wrócimy. Czy można winić trenera za śmierć zawodnika? A jeśli dana dyscyplina wiąże się z oczywistym ryzykiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9946 Data: 2019-09-29 10:59:02
  • To naturalne, że sposób odżywiania społeczeństwa zmienia się na przestrzeni lat. Wpływa na to wiele aspektów m.in. dostępność pożywienia, zawartość portfeli, metody produkcji danych produktów i świadomość ludzka na temat zdrowia. Podsumowanie Jedzenie, które jemy obecnie, wygląda zupełnie inaczej niż to, co jedli kiedyś nasi dziadkowie. Pomiędzy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 746 Data: 2024-01-08 13:33:23
  • Co się dzieje z jelitami, gdy jem za dużo fast foodów?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Z pewnością każdy słyszał o negatywnych skutkach spożywania żywności typu fast food. Wysoka kaloryczność, duża zawartość soli, cukru, niezdrowych tłuszczy nie ma pozytywnego wpływu ani na naszą sylwetkę, ani zdrowie w szerokim tego słowa znaczeniu. Taki styl odżywiania sprzyja nadwadze, otyłości, cukrzycy typu 2, chorobom serca, a nawet [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 527 Data: 2023-04-02 20:22:34
  • Jaką dietę stosować, by żyć jak najdłużej?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] dla długości życia, uważa się, że ich dieta odgrywa również ważną rolę w długowieczności. Mieszkańcy Okinawy każdego dnia spożywają siedem lub więcej porcji owoców i warzyw, żywność opartą na soi, umiarkowane ilości ryb, pełne ziarna i minimum mięsa oraz produktów mlecznych. Inny sposób odżywiania wpływający na długość życia to dieta [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3655 Data: 2018-09-15 07:36:33
  • Dieta bezglutenowa - dla kogo, efekty

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] modą, która powoduje katastrofalne skutki finansowe? Nie masz na co wydawać pieniędzy? Naprawdę? A nie lepiej kupić za to lepszy samochód, większy dom lub prawdziwą, zdrową żywność? Czy dieta bez glutenu sprzyja zdrowiu? Przykro mi, ale nie ma na to żadnych dowodów. Jest za to wiele dowodów na szkodliwy wpływ na zdrowie diety bez glutenu (jeśli [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3631 Data: 2018-08-23 12:22:05
  • Po treningu siłowym następuje kluczowy czas ważny dla odbudowy mięśni. Wbrew obiegowym opiniom wchłanianie składników pokarmowych po intensywnym treningu jest znacząco zahamowane, dlatego nie ma znaczenia, czy rzucisz się na worki z ryżem i kurczaka jeszcze przed wyjściem z klubu czy dopiero po przyjeździe do domu. Niestety klasyczne jedzenie w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2895 Data: 2020-12-29 09:10:07
  • Wszyscy słyszeliśmy o niebezpieczeństwach płynących z diety opartej na fast foodach. Przez wysoką zawartość soli, wiele zbędnych dla nas dodatków i rafinowane węglowodany, żywność ta nie sprzyja ani naszej sylwetce ani zdrowiu metabolicznemu. Nie trzeba badań, aby powiązać wzrost masy ciała, obniżenie poziomu zdrowego cholesterolu czy też [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9747 Data: 2019-02-27 08:15:51
  • Gronkowce powszechnie występują w naszym otoczeniu. Od 10% do 50% osób jest stale lub tymczasowo nosicielami gronkowca złocistego. Pierwsze doniesienia na temat gronkowców pochodzą z lat 80. XIX wieku. Bakterie z rodzaju Staphylococcus zostały odkryte już w 1880 r. przez szkockiego lekarza Alexandra Ogstona, który nadał im nazwę wynikającą z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2287 Data: 2021-04-12 15:05:34
  • Dieta dla kulturysty: 6 złotych zasad

    Artykuł
    Kulturystyka i kulturyści

    [...] to była prawda, człowiek mógłby uzupełniać braki energii, jedząc czysty cukier i pijąc alkohol, a to się zwykle nie kończy dobrze. Nie jest to prawdą, bo nisko przetworzona żywność wymaga znacznie więcej energii, aby mogła być przyswojona. Indukuje też całkowicie odmienną odpowiedź ze strony glukozy, insuliny, greliny, leptyny i innych hormonów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3482 Data: 2022-10-20 09:25:38
  • Niektórzy ludzie przedstawiają fizjologiczne zależności w postaci wykresów, procentów, wzorów, korelacji. I bardzo dobrze, bo podejście naukowe pozwala odsiewać ziarno od plew, plotki od faktów. Niestety, organizm jest o wiele bardziej złożony, niż się to wydaje. Istnieją wyjątki od reguły, które zaprzeczają ustalonym wzorcom postępowania. W [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3903 Data: 2019-08-27 09:20:54
  • Jak współczesna dieta niszczy Twoje zdrowie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] wzrasta, a maleje ilość mikroorganizmów, które są dla nas pożyteczne. Objawy dysbiozy mogą być różne np. zmęczenie, stany lękowe, problemy jelitowe itp. Jak przetworzona żywność może Ci zaszkodzić? uzależnia i może prowadzić do przejadania się. Właściwa, kompletna dieta dostarcza organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje, daje poczucie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6478 Data: 2019-10-03 08:32:59
  • Co jeść na masę? Tania dieta na masę

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4656 Data: 2022-05-05 12:10:19
  • [...] oporowy (beztlenowy), aerobowy oraz interwałowy (mieszany tlenowo-beztlenowy). 48 h przed badaniami mężczyźni mieli wstrzymać się od intensywnego treningu. Zapewniono im żywność i napoje – 6000 kJ, odpowiadało to 3.1 węglowodanów na kg masy ciała, 0.5 g tłuszczu na kg masy ciała oraz 0.4 g protein na kg masy ciała. Miał to być ich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7319 Data: 2019-04-09 08:43:41
  • [...] też istotna jest nasza wiedza oraz świadomość tego, jak choroba wpływa na nasz organizm. Powinniśmy przede wszystkim zrewidować naszą dietę, wykluczyć z niej przetworzoną żywność, gazowane napoje, słodycze, czy fast – foody. Produkty te powinniśmy zastąpić bogato odżywczymi daniami, które zapewnią nam sporą dawkę witamin i minerałów, ponadto [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10175 Data: 2018-01-17 11:15:05
  • Wymagania żywieniowe sportowca znacznie odbiegają od tych, jakie poleca się przeciętnemu Kowalskiemu. Nie powinno to jednak nikogo dziwić, gdyż obciążenia treningowe są również zdecydowanie inne. A przecież do nich dokłada się także zwiększony stres, związany na przykład z wyjazdami i występami w zawodach.  Batony sportowe  Stanowią pewnego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4613 Data: 2021-05-07 15:06:57
  • „Ukryte” kalorie - realny zabójca

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Zanim przejdziemy dalej... w perspektywie kilku lat życia nie ma aż takiego znaczenia, czy pijesz napoje „chemiczne”, czy „naturalne”. Nie ma znaczenia czy cukier ma takie, czy inne pochodzenie, czy jest trzcinowy, czy z buraka cukrowego. Nie ma aż takiego znaczenia, czy w środku opakowania znajduje się syrop glukozowo-fruktozowy, miód, czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6166 Data: 2018-03-23 09:45:33
  • [...] konsumpcją fast food (12 badań). Tylko w jednym badaniu powiązano jedzenie z kryterium - ryzykowne używania środka (nadużywaniem). Niektóre pokarmy, szczególnie przetworzona żywność z dodatkiem cukru i tłuszczów, wykazują największy potencjał uzależniający. Jednak klasyfikacja podobnych zaburzeń nastręcza wiele trudności, bo kryteria nie są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8037 Data: 2019-01-09 08:51:15
  • Czy konserwanty do żywności wpływają na jelita?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wysoko przetworzona żywność, choć niezdrowa, to jednak jest obecna w życiu większości z nas. I choć zaleca się jej ograniczanie do minimum, to i tak każdy z nas raz na jakiś czas po coś takiego sięga. Wystarczy mieć podbramkową sytuację np. brak czasu, pustka w sklepie i burczenie w brzuchu. Takie jednorazowe wyskoki każdemu można wybaczyć, choć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 615 Data: 2024-04-16 08:14:05