SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

wrazliwosc insulinowa

  • Czy pozbywanie się masy ciała skutkuje poprawą wrażliwości insulinowej? Niekoniecznie. Wiemy, iż np. mechaniczne usunięcie tłuszczu (liposukcja) nie musi mieć przełożenia na poprawę wrażliwości insulinowej. W skład masy ciała wchodzi przecież woda. Wbrew błędnym, obiegowym opiniom usunięcie pewnych zasobów wody z ustroju (diuretyki, sauna, inne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1538 Data: 2022-05-28 16:58:50
  • Okres redukcji tkanki tłuszcze jest to czas, który stawia przed nami nie tylko wymagania stricte fizyczne, ale sprawia, że jest to czas próby siły charaktery i naszej odporności psychicznej na otaczające nas pokusy dnia codziennego. Zdajemy sobie sprawę, że ściśle przestrzegana dieta, która wsparta jest treningiem siłowym, daje ogromne efekty, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5369 Data: 2017-03-28 11:08:46
  • Coraz częściej pojawiają się doniesienia naukowe, które wskazują na to, że picie aromatycznego naparu z ziaren kawowca wykazuje wiele działań prozdrowotnych. Epidemiolodzy z Harvard University opisali kolejne z nich. W American Journal of Clinical Nutrition przedstawiają ciekawe badania, które sugeruje, że osoby pijące kawę mogą pochwalić się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16851 Data: 2019-09-20 09:58:24
  • Witamina K należy do grupy czterech witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Jej odkrycie przypisuje się duńskiemu naukowcowi Henrikowi Dam, który w roku 1934 eksperymentując na kurczakach, zauważył, że jakieś do tej pory nieznany czynnik wpływa na stopień krzepliwości krwi. Tę nieznaną substancję nazwał witaminą K, od duńskiego słowa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7758 Data: 2021-02-15 17:16:23
  • Od dawna wiemy, iż „zarywanie nocy” skutkuje zaburzeniami glikemii i wzrostem insulinooporności (spadkiem tolerancji węglowodanów). Może to prowadzić do cukrzycy i nawet raka. Badanie naukowe W badaniu naukowym część uczestników spała w godzinach 23:00-07:30, druga grupa tylko 4 h (od 01:00 do 05:00). Zbadano wrażliwość insulinową, podając [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1026 Data: 2021-03-23 14:29:11
  • Sportowcy często sięgają po niesteroidowe leki przeciwzapalne. Kiedyś nieodłącznym elementem zestawu (ECA), który miał nasilać „spalanie” tkanki tłuszczowej, była aspiryna (obok efedryny i kofeiny). Nie jestem zwolennikiem sięgania po środki z grupy NLPZ, gdyż mogą być groźne dla żołądka (niektóre także dla nerek i wątroby w sposób zależny od [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1190 Data: 2022-06-05 15:23:59
  • Mit dużych dawek witaminy C

    Artykuł
    Suplementy

    Witamina C w ostatnich czasach przedstawiana bywa w niezwykle korzystnym świetle. Przypisuje się jej m.in. cudowne właściwości tak w prewencji, jak i w leczeniu wielu chorób. Witaminę C poleca się także sportowcom i osobom aktywnym fizycznie jako sposób na poprawę regeneracji i zmniejszenie niekorzystnego wpływu hormonów stresu na tkankę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3905 Data: 2017-05-19 08:21:34
  • Kawa chroni przed cukrzycą

    Artykuł
    Zdrowie

    Namiętni smakosze kawy mogą mieć dodatkowe powody do zadowolenia. Okazuje się, że napój ten oprócz unikalnych wrażeń smakowych i pobudzenia zmniejszasz także ryzyko zachorowania na cukrzycę. Co szczególnie istotne powyższy efekt nasila się wraz ze zwiększaniem dawki. Oznacza to, że im większe spożycie kawy, tym niższe ryzyko cukrzycy. Kawa jako [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8717 Data: 2017-05-22 00:46:53
  • Same odżywki mogą okazać się niewystarczające, ale w połączeniu z odpowiednim rodzajem treningu mogą zdziałać cuda. W badaniu PRISE Paul J. Arciero i wsp. zbadano, jak podawanie 3 porcji po 20 g białka serwatkowego wpłynie na skład ciała i parametry metaboliczne osób z nadwagą lub otyłością. Podział osób uczestniczących w eksperymencie: 24 osoby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3073 Data: 2018-05-16 13:27:43
  • Obecnymi czasy wrażliwość insulinowa w społeczeństwie drastycznie spada, prowadzi to do występowania efektu oporności tkanek na działanie tego hormonu, co w konsekwencji może być przyczyną cukrzycy. Podwyższony poziom cukru we krwi skutecznie uszkadza wiele narządów, prowadząc do powolnej degeneracji organizmu. Inna ciekawą właściwością morwy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11835 Data: 2017-06-07 09:37:47
  • Wydawać by się mogło, że pozycja siedząca, jej nieprawidłowa forma, wpływa głównie na układ kostny i aparat ruchu. Osoby wykonujące pracę siedzącą zazwyczaj narzekają na bóle pleców w odcinku lędźwiowym, piersiowym i szyjnym. Powiązane jest to ze specyficznym przyjęciem pozycji, która polega na pochyleniu się przy biurku, wysunięciem obręczy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5606 Data: 2019-04-13 11:03:08
  • 8 błędów, jakie mężczyźni popełniają na diecie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Przynajmniej w teorii zwiększanie wagi lub odchudzanie nie jest trudnym zagadnieniem. Jeśli na wstępie skorzystamy z kalkulatora BMR, który precyzyjnie wyznaczy nasze zapotrzebowanie i określi wytyczne dla celu, obranego w danym momencie, a przy okazji tego typu urządzenie informuje nas również o ilości makroskładników, które powinniśmy spożywać, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8594 Data: 2018-05-29 17:32:18
  • IGF-1- jak reguluje stężenie glukozy?

    Artykuł
    Badania naukowe

    IGF-1 jest kluczową molekułą sygnałową związaną z hormonem wzrostu (GH), zwiększającą syntezę białek w mięśniach szkieletowych. Myszy zmodyfikowane pod względem ekspresji IGF-1 miały znacznie szybszą regenerację mięśni. Hipertroficzne efekty podawania IGF-1 są dobrze udokumentowane u zwierząt i w badaniach na liniach komórkowych. Ekspresja IGF-1 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3402 Data: 2018-11-06 00:30:19
  • Kurkuma - właściwości, zastosowanie, dawkowanie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dbając o swoje zdrowie oraz samopoczucie najczęściej sięgamy po sprawdzone suplementy. Jednym z nich jest kurkuma, znana nam przyprawa, która jest szczególnie mile widziana w kuchni azjatyckiej. Warto nadmienić, iż już od dawna wiadomo, że poza tym, że nadaje naszym potrawom różnych walorów smakowych, ma wiele ciekawych właściwości, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11045 Data: 2018-05-12 11:53:48
  • Z pewnością nie raz słyszeliście teorie o tym, że pewne produkty są dobre i warto je dodać do swojej diety, a inne wprost przeciwnie. Być może nawet słyszeliście, że te dobre produkty kiedyś były w kategoriach tych złych i na odwrót. Trzeba mieć jednak na uwadze, że kawa kawie nierówna. Dlatego należy zwrócić uwagę na jej jakość, wybierać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15214 Data: 2018-01-11 10:27:19
  • Czynnik prozapalny CRP jest głównym wyznacznikiem tego, że nasz organizm jest w stanie chorobowym lub też nasze odżywianie nie predysponuje do utrzymywania ciała w dobrej kondycji zdrowotnej. Podwyższone CRP to znacznie zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, Alzheimera, jak i wielu innych chorób o podłożu cywilizacyjnym. Jednak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2005 Data: 2018-07-12 12:52:05
  • Co dają spalacze tłuszczu?

    Artykuł
    Suplementy

    Aktualizacja 14.05.2021 Okres redukcji/spalania tkanki tłuszczowej jest to czas niezwykle trudny dla organizmu, ze względu na to, że z jednej strony występuje niedostatek spożywanych kalorii (poniżej zapotrzebowania organizmu, tzw. deficyt kaloryczny), z drugiej zaś strony, zwłaszcza w przypadku osoby pragnącej prezentować sylwetka o bardzo niskim [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17038 Data: 2017-05-26 08:28:24
  • Jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Jeśli więc przyjmujesz witaminę D w postaci suplementacji, pamiętaj, aby spożyć ją po posiłku obfitującym w kwasy tłuszczowe - sądzę że 30 g będzie ich wystarczającą ilością. Dobrym pomysłem może być również spożywanie witaminy D łącznie z produktami nabiałowymi. Zawarty w nich wapń doskonale współgra z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4403 Data: 2021-01-04 20:17:12
  • Cukrzyca jest powszechną plagą, dziesiątkującą ludzkość. Dotyczy kilkuset milionów ludzi, a statystyki mówią o ciągłym przyroście liczby osób chorych i poddawanych leczeniu. Nadmierny poziom cukru we krwi potrafi doprowadzić do poważnych powikłań i zniszczyć wzrok, nerki, serce, mózg (powikłania sercowo-naczyniowe), a nawet wpływać na system [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2917 Data: 2021-12-04 09:31:42
  • Dynia - pyszna i zdrowa

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wielu osobom mogłoby się wydawać, że dynia to warzywo, które nadaje tylko smak potrawom i jedyne gdzie można ją zastosować to zupa krem. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Warzywo to posiada liczne właściwości, które w znacznym stopniu pomóc mogą nam w różnego rodzaju problemach zdrowotnych. Poznajmy najważniejsze z nich. Silny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1972 Data: 2017-04-20 08:08:25