[...] pokarmów, w których proteiny mogą być dwojakiego pochodzenia: — zwierzęcego; dużą ilość tego typu białek zawierają: mięso, ryby, sery, jaja, nabiał; — roślinnego: soja, migdały, orzechy laskowe, zboża pełno-ziarniste oraz niektóre rośliny strączkowe (groszek, soczewica...). Ideałem byłoby spożywanie takiej samej ilości protein [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] z białka a to z aminokwasów. Wybierając swoją pierwszą odżywkę białkową zwróćcie uwagę na skład a nie tylko na cenę (!!) – łatwo nadziać się na produkty sojowe czy mixy soja-pszenica, których nie polecam. Najlepszy profil aminokwasowy znajdziecie w białkach pochodzenia zwierzęcego (najczęściej są to WPC/WPI/WPH pochodzące z serwatki). [...]
[...] jogurty, chude szynki, ryby, itd. Białko: Co jeść ryby (najlepiej mórz północy),jajka (cale lub białka, polecam cale),drób (szczególnie piersi kurze i indycze),wołowina, soja(od czasu do czasu nie zaszkodzi a dietę trzeba urozmaicać),chudy nabiał,odzywki białkowe, cielęcina,dziczyzna,chude wędliny dobrej jakości Czego unikać wieprzowiny, [...]
[...] takie jak chryzyna występująca w męczennicy oraz apigenina (rumianek), wykazują zdolność do hamowania aktywności estrogenowej, podczas gdy inne, takie jak genisteina (soja) działają proestrogenowo. Flawonoidy mają szerokie spektrum zdrowotne takie jak: działalność przeciwzapalna, przeciwutleniająca, przeciwwirusowa i antynowotworowa. [...]
[...] pokarmowego procesów wzrostu Główne źródła: wieprzowina, kasza gryczana i jaglana, pełnoziarniste produkty zbożowe (chleb, musli) nasiona roślin strączkowych: fasola, soja, groch drożdże Objawy niedoboru: choroba Beri-beri: porażenie nerwów i zanik mięśni kończyn, utrata apetytu, zaparcia, bóle oraz mrowienie rąk i nóg (objaw niedoboru [...]
[...] działanie hamujące centralny układ nerwowy, przez co zmniejsza napięcie nerwowe i podatność na stres, działa więc uspokajająco i relaksująco. Najwięcej tryptofanu zawierają soja, kasza manna, sery żółte); KWAS GLUTAMINOWY przekształca się w GABA (gamma-aminobutric acid).Wywołuje podobny efekt co serotonina. Dopamina i serotonina to substancje [...]
Rozstępy są to blizny-pasma ścieńczałej pomarszczonej skóry, na początku wyniosłe jednak z czasem ulegające zanikowi.. Najczęściej predysponowanymi miejscami do pojawienia się rozstępów są: pośladki, górna część ud, okolice brzucha i bioder, okolice stawów ( kolanowych i barkowych ). W czasie ciąży zmiany umiejscawiają się w obrębie skóry [...]
[...] sojowe (745 kJ,23g wegle, 18.2g bialko, 1.5g tluszcz)(GeniSoy, Fairfield, CA) wyniki: poziom glukozy i insuliny we krwi: bez wiekszych roznic poziom aminokwasów we krwi: soja-białe kólko mleko-czarne kólko ale: synteza białka: po spozyciu mleka synteza bialka bylo o 34% wieksza! poziom tętniczo-żylni aminokwasów soja-białe kólko mleko-czarne [...]
Witam, Jestem nowozarejestrowanym użytkownikiem forum, aczkolwiek śledzę tę stronkę od dawna. Chciałbym się przywitać i przejść do rzeczy. Mój kolega był u dietetyczki polecaną przez wielu moich znajomych. Zmierzyła mu poziom tłuszczu, wody, mięśni, wagę i wzrost. Ogólnie jakieś 185cm wzrostu i 130kg wagi. Woda i tłuszcz, a sylwetka jak dzwon. Pod [...]
[...] faktów powoduje, że nie powinno być nam do śmiechu. - Do tego celu służą takie wynalazki jak antykoncepcyjne nasiona roślin GMO, masowo stosowany preparat roundup10 czy soja masowo wciskana producentom żywności na całym świecie - wyjaśnia prof. Wiąckowski. - Soja obok swoich zalet zawiera genistynę, która ma negatywny wpływ na ruchliwość [...]
[...] tylko układ krwionośny. Soja nie jest źródłem żelaza, tylko prawdziwe mięso. A bardzo dużo jest w społeczeństwie niedokrwistości i żelazo jest potrzebne. Ponadto europejska soja jest bogata w fitoestrogeny. Ich nadmiar powoduje hamowanie wytwarzania hormonów własnych, zwłaszcza testosteronu. To dobre dla kobiet w menopauzie. Czy to nie przez tę [...]
[...] zwykle powyżej 2000mg może powodować zaparcia i zwiększa ryzyko infekcji dróg moczowych. Źródła: Znaczne ilości wapnia zawiera m. in. mleko i produkty mleczne, sery, soja, sardynki, łosoś, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, nasiona słonecznika, jarmuż, fasola, brokuły, jaja, szpinak, buraki i rabarbar. Należy pamiętać, że kwas szczawiowy [...]
[...] uzupełniasz dodanymi zdrowymi tłuszczami (dla kobiety statystycznie ok 60-80g tłuszczu) i jeżeli zajdzie potrzeba węglowodanami z owoców i zbóż pełnoziarnistych. Dlaczego soja nie powinna być źródłem białka? - " Soy is not a health food, does not prevent disease and has not even been proven safe.--Epidemiological, clinical and laboratory [...]
Mam zaszczyt poinformować wszystkich sympatyków wyciskania sztangi leżąc, że IV OTWARTE MISTRZOSTWA ZŁOTORYI W WYCISKANIU SZTANGI LEŻĄC odbędą się 7 listopada 2009 roku. Dzięki nawiązaniu współpracy z naszym nowym strategicznym sponsorem - Hurtownia i Sklep z Odżywkami TRICEPS.PL - postanowiliśmy rozszerzyć liczbę rozgrywanych i tym samym [...]
[...] oraz kwasów tłuszczowych. Zawiera także fitoestrogen, który reguluje poziom hormonów produkowanych przez przysadkę mózgową . Okazuje się, że mieszkańcy krajów Wschodu, gdzie soja jest podstawą codziennego menu znacznie rzadziej chorują na raka. SZPARAGI - CHIŃSKI LEK Te delikatne warzywa były od wieków stosowane w medycynie wschodniej. Witaminy [...]
[...] W okresie ciąży pomaga we wchłanianiu żelaza i zapobiega niedokrwistości. Źródła: Ryby morskie i produkty pochodzenia morskiego, czarna herbata, orzechy włoskie, wątroba, soja, mleko, rośliny strączkowe, woda mineralna. Zapotrzebowanie: Fluor wyraża się w tabelach żywieniowych w miligramach . Zalecane normy dietetyczne na Fluor dla [...]
O d ż y w i a n i e. ODżYWIANIE -------------------------------------------------------------------------------- Najbardziej niedocenianym elementem współdecydującym o nabieraniu masy jest prawidłowe odżywianie. Wielu początkujących kulturystów wybiera suplementy białkowe (tj. odżywki) zapominając o prawidłowym żywieniu. Należy [...]