SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

soczewica

  • Dieta redukcyjna nigdy nie jest prostym procesem. Gdyby tak było, nie byłoby ogromnego społecznego problemu z postępującą otyłością. Oczywiście nie u każdego problem z utrzymaniem wymogów diety redukcyjnej jest identyczny. Między każdym odchudzającym się różnić się mogą nie tylko główne przyczyny, występowania problemów z utrzymaniem diety [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2774 Data: 2021-06-08 18:04:43
  • Najlepsze białko

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Które białko jest najlepsze? Na to pytanie można udzielić odpowiedzi. Ze względu na modę na rynku upowszechniły się produkty zawierające białka pochodzenia roślinnego (np. sojowe, ryżowe, konopne, z grochu itd.). Nagle wszyscy pragną żyć bez mięsa, niektórzy wybierają nawet modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7514 Data: 2018-09-07 13:31:57
  • [...] z oliwek 3 g ziemniaki 200 g fasolka zielona 70 g brokuły 80 g koperek 10 g cytryna 10 g Kolacja Papryka nadziewana zieloną soczewicą podana z ryżem papryka czerwona 200 g soczewica zielona 40 g cebula 30 g natka pietruszki 10 g koncentrat pomidorowy 15 g oliwa z oliwek 5 g ryż brązowy 80 g Wartości odżywcze Kcal około 2050  Białko +/-120 g  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3649 Data: 2021-06-09 11:48:25
  • Utrzymanie odpowiedniej do swojego wzrostu masy ciała i odpowiedniej równowagi między masą mięśniową a ilością tkanki tłuszczowej jest kluczowe dla osób starszych dla zapewnienia sobie zdrowia i dobrego funkcjonowania organizmu. Zarówno jednak nadwaga, jak i niedowaga stanowią zagrożenie dla człowieka. W jednym z ostatnich badań przeprowadzonych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 804 Data: 2023-06-01 11:21:29
  • [...] pszenny 0,09 mg/kg) warzywa liściaste (np. sałata, brokuł, cykoria sałatowa, rukola, szpinak) - 0,054 PPM warzywa strączkowe (np. bób, fasola, fasola szparagowa, groch, soczewica, ciecierzyca, soja) - 0.265 PPM, fasola biała 0,20 mg/kg warzywa korzeniowe (np. burak, chrzan, marchew, pietruszka, ziemniaki) - 0,131 PPM, ziemniaki (należą do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3387 Data: 2019-07-23 08:37:56
  • Chociaż wydawać by się mogło, że cholesterol jest substancją dobrze przebadaną, to jednak cały czas spotkać się można z błędnymi informacjami głoszonymi przez osoby bez odpowiedniej edukacji w kierunku żywności, żywienia i zdrowia. Dobrym na to przykładem jest przekonanie o tym, że sama zawartość cholesterolu w diecie jest jedynym czynnikiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 988 Data: 2023-02-01 18:19:54
  • [...] Tortilla pełnoziarnista 2 szt. Filet z piersi kurczaka 300 g Czosnek 1 ząbek Mix sałat z rukolą 50 g Jogurt naturalny 2% tłuszczu 125 g Papryka czerwona 120 g Kolacja soczewica z ryżem Pomidory w puszce 240 g Ryż basmati 100 g Soczewica czerwona nasiona suche 60 g Cebula 50 g Olej rzepakowy uniwersalny 20 g Dzień trzeci Energia 2295 kcal. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1976 Data: 2022-12-11 12:28:37
  • [...] 1,0 serwatka białkowa (białko mleka) 1,0 kazeina (białko mleka) 1,0 izolaty białka sojowego 1,0 wołowina 0,92 soja (nasiona) 0,91 fasola 0,68 groch 0,69 płatki owsiane 0,57 soczewica 0,52 orzechy arachidowe 0,52 ziarno pszenicy 0,40 gluten pszenicy 0,24 Poza tym białka roślinne nie mają często kluczowych aminokwasów. Przykładowo: w mleku, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6713 Data: 2019-04-26 11:43:47
  • Dieta na masę dla początkującego mężczyzny 3000 kcal.

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dla wielu osób, które zaczynają przygodę z kształtowaniem sylwetki, w pierwszej chwili okres budowania masy mięśniowej wydaje się czymś prostym i przyjemnym. Zazwyczaj myśli, jakie przychodzą do głowy, to będę jadł dużo, będę najedzony, będę miał więcej siły. Niestety, mimo iż w pierwszym skojarzeniu wszystko wydaje się proste to niestety okres [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2236 Data: 2022-12-09 07:06:45
  • Każdy rozpoczynający się rok to czas, kiedy wiele osób stawia sobie cele związane z poprawą zdrowia i kondycji fizycznej. Dla niektórych mężczyzn jednym z wybranych postanowień może być przybranie na wadze i zbudowanie ładnej sylwetki poprzez zwiększenie masy mięśniowej. Jednak osiągnięcie tego celu wymaga nie tylko intensywnego treningu, ale [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 744 Data: 2024-01-05 13:52:24
  • [...] pszenny 0.09 mg/kg), warzywa liściaste (np. sałata, brokuł, cykoria sałatowa, rukola, szpinak) - 0.054 PPM, warzywa strączkowe (np. bób, fasola, fasola szparagowa, groch, soczewica, ciecierzyca, soja) - 0.265 PPM, fasola biała 0.20 mg/kg, warzywa korzeniowe (np. burak, chrzan, marchew, pietruszka, ziemniaki) - 0.131 PPM, ziemniaki (należy do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3080 Data: 2019-02-25 10:35:55
  • Jak zwiększyć spożycie białka? 8 prostych wskazówek

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] jakości sycącego białka. Wykres: Ilość białka w wymienionych i innych produktach spożywczych. Jedz więcej roślin strączkowych Rośliny strączkowe, takie jak fasola czy soczewica, należą do bogatych źródeł białka. Są także wyjątkowo bogate w błonnik, który sprzyja uczuciu sytości. Szklanka gotowanej fasoli dostarcza ok. 14 g białka do naszej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 808 Data: 2023-08-07 09:35:45
  • Dieta sokowa, detoks sokowy - czy warto?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] i produktami zbożowymi, warzywami liściastymi (np. sałata, brokuł, cykoria sałatowa, rukola l, szpinak), warzywami strączkowymi (np. bób, fasola, fasola szparagowa, groch, soczewica, ciecierzyca, soja), warzywami korzeniowymi, owocami, olejami i innymi tłuszczami, cukrem, napojami i wodą itd. A więc można oczekiwać, iż jest ciągle odnawiany, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1348 Data: 2022-01-24 20:06:03
  • [...] (w rzeczywistości wiele produktów imitujących kurczaka dostępnych na rynku jest wytwarzanych na bazie tego produktu). Soczewica Tak jak większość roślin strączkowych, tak i soczewica jest bogatym źródłem białka. Ma ciekawy, pieprzny smak i konsystencję, która daje satysfakcję podczas jedzenia. Stanowi świetną podstawę do gulaszu, burgera czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1554 Data: 2021-08-10 15:08:25
  • Najlepsza dieta na 2023 rok

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często wiele z nich dotyczy zdrowia, samopoczucia i co za tym idzie diety. Jednak wybór nowego modelu żywienia, bywa trudny, gdyż zalewają nas w radiu, telewizji, Internecie, czy nawet na mijanych przy ulicach bilbordach konkurujące informacje o dietach i cateringach dietetycznych.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1574 Data: 2022-12-13 20:07:03
  • [...] na masę zazwyczaj jest chude mięso, ryby, chudy nabiał, jajka, a także bardzo często wykorzystuje się odżywki białkowe. Dodatkowo proteiny dostarczają produkty roślinne np. soczewica, soja, tofu, fasola czy orzechy. Dzieje się tak, ponieważ zapotrzebowanie na ten makroskładnik jest stosunkowo wysokie, dlatego poziom białka w diecie u osób [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4076 Data: 2023-01-16 08:00:18
  • [...] rzepakowy 5 g komosa ryżowa 50 g Energia i makroskładniki 611.3 kcal Białka: 37 g Tłuszcze: 27 g Węglowodany: 54 g Kolacja Ryż z potrawką z soczewicy z masłem orzechowym soczewica zielona 40 g cebula 20 g masło orzechowe 20 g sos sojowy 10 g erytrytol 15 g pieczarki 100 g koncentrat pomidorowy 30 g pestki dyni 10 g bulion warzywny wg uznania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1175 Data: 2021-06-28 19:57:51
  • Co zamiast mięsa? 13 najlepszych źródeł białka roślinnego

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Warzywa bogate w białko Warzywa także zawierają białko. Choć nie jest to pełnowartościowe białko, to jednak dodane do innych produktów, takich jak: kasze, komosa ryżowa, soczewica i inne, zwiększają ilość białka w całym posiłku.  Warzywa bogate w białko to: fasola i groszek, szpinak, brokuły, jarmuż, brukselka czy kukurydza. Choć w jednej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6051 Data: 2020-01-27 16:37:04
  • Czy na diecie wegańskiej można budować mięśnie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] intensywne treningi, może być wskazane wybieranie żywności o niskiej zawartości błonnika. Żywność, taka jak: ryż, makaron i gryka, zawiera mniej błonnika, niż owies, soczewica, fasola i pieczywo pełnoziarniste, a usunięcie skóry z bulw i warzyw korzeniowych zmniejsza zawartość błonnika w tych produktach, zachowując przy tym przyzwoity [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2102 Data: 2019-11-04 09:19:07
  • [...] strączkowe – ciecierzycę, w której jest aż 19 g białka na każde 100 g produktu, a także fasolę, która zawiera 7 g protein. 5 g białka ma natomiast groch, podczas gdy soczewica i kukurydza – 9 g. Oczywiście trzeba mieć na uwadze, że warzywa nie są źródłem pełnowartościowego białka, gdyż brakuje w nim wielu aminokwasów egzogennych. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 70874 Data: 2018-08-22 06:14:50