[...] BCAA znajdują się głównie w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Do dobrych źródeł BCAA można zaliczyć: wołowinę, drób, jaja, mleko oraz ryby ( np. łosoś ). BCAA znajdziesz również w produktach roślinnych np. soja, fasola, groch, soczewica. Zawszę dietę możesz uzupełnić suplementami BCAA: https://www.sfd.pl/sklep/BCAA-k109.html
Pierogi -wartości odżywcze /SFD/2017/5/14/dde858fa4c31410eba18259a99ac1f9a.jpg Pierogi to mączną potrawa lubiana przez wielu Polaków. Czy dbając o formę trzeba z nich rezygnować? Czy można przygotować pierogi w wersji dietetycznej i cieszyć się ich smakiem będąc na diecie? Pierogi to kawałki cienkiego, elastycznego i lepkiego ciasta wypełnione [...]
[...] bialka bardzo malo ) - siemie lniane ( wynik 92 czyli bardzo blisko, wykresy aminokwasow w calosci pelne ) - orzechy nerkowce ( wynik 100 ) - orzechy laskowe ( wynik 106 ) - soczewica ( wynik 86, czyli calkiem calkiem ale taki sam wynik ma np. ser mozzarella. Dosc dziwne bo inne sery maja bardzo wysoki wynik ) - i reszty narazie nie chce mi sie [...]
[...] kasze (pęczak, jaglana - nie w woreczkach, więc taniej), - makarony Durum mają w dobrych cenach, - serki wiejski też w korzystnych cenach (mają tez bez laktozy), - strączki (soczewica, ciecierzyca, fasola itd.), - olej lniany, - mieszanki mrożonych warzyw, - warzywa w puszkach, - płatki owsiane (2 zł/500 g), - mleko bez laktozy, jeśli ktoś nie [...]
Co to jest i jakie jest dzienne zapotrzebowanie? Magnez jest jednym z najważniejszych pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze udział w wielu procesach fizjologicznych takich jak przewodnictwo nerwowe, kurczliwość mięśni, regulacja ciśnienia krwi oraz homeostaza organizmu. Odpowiedzialny jest za regenerację żywych [...]
[...] pod względem dietetycznym białka podzielić można na: - pochodzenia zwierzęcego (mięsa, ryby, jaja, nabiał, odżywki białkowe), - pochodzenia roślinnego (soja, ciecierzyca, soczewica, tofu, odżywki białkowe). Warto jednak pamiętać o tym, że białka pochodzenia zwierzęcego stanowić powinny zdecydowaną większość ich puli w diecie. Jak widać po [...]
[...] neutralizujący kwasy żółciowe i zmuszający wątrobę do roli filtru wysysającego cholesterol z krwi. Dużo błonnika zawierają łupiny plesznika, niewiele mniej fasola, groch, soczewica, sporo niektóre kasze, np. jęczmienna, płatki owsiane. Można go tez znaleźć w owocach, a zwłaszcza w suszonych śliwkach, rodzynkach i jabłkach. Liczne badania [...]
[...] - nabiał (twarogi, serki wiejskie, sery dojrzewające, mleczne napoje fermentowane), - jajka (kurze, przepiórcze, strusie), - produkty roślinne (ciecierzyca, soja, soczewica, fasola). Nie każdy jednak ma czas i ochotę na spożywanie sporej ilości wyżej wymienionych produktów. Z tego też względu możemy zastosować odżywkę białkową. Służy [...]
[...] widzenia dietetycznego białka podzielić można na: - pochodzenia zwierzęcego (mięsa, ryby, jaja, nabiał, odżywki białkowe), - pochodzenia roślinnego (soja, ciecierzyca, soczewica, tofu, odżywki białkowe). W przypadku, gdy nie jesteśmy w stanie dostarczyć wraz z dieta odpowiedniej ilości białka warto uzupełnić je dobrej jakości odżywką [...]
[...] tym mnóstwo cennych wartości odżywczych: http://www.sfd.pl/Jajka__wiadomo%C5%9Bci_og%C3%B3lne,_badania,_cholesterol.-t619144.html), ale również ze strączków (ciecierzyca, soczewica, fasola), które są bardzo smaczne, ale osoby o wrażliwych żołądkach powinny spożywać z rozwagą, gdyż są ciężkostrawne. Źródłem białka jest też nabiał (mleko, [...]
[...] powinny być dla Ciebie głównie: produkty zbożowe szczególnie te bogate w błonnik (np: razowe pieczywo, kasza gryczana) oraz nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soczewica). warzywa spożywaj je w ilości 350 - 500 g na dobę. Mają one niewielką wartość energetyczną, dają uczucie sytości, są źródłem witamin, soli mineralnych i błonnika. [...]
[...] mleczne (z mleka krowiego, owczego, koziego) – sery, twarogi, jogurty, maślanki, kefiry, mleko zsiadłe, śmietana - rośliny strączkowe (fasola, ciecierzyca, groch, bób, soczewica), soja Dodatkowo w białko bogate są algi morskie jak np. spirulina i chlorella – jest to suchy proszek do spożywania bardziej jako suplementu niż jedzenia. Orzechy [...]
zrób sobie dzień glodówki niech sie oczyści organizm. wymienię art spoż od których ja mam takie kłopoty: fasola, groch, soja, kapusta, soczewica, bób, białe pieczywo, cebula, chipsy, por, napoje gazowane. może cos z tego? pozdrawiam
[...] tłuszczy najlepiej korzystać? Źródła białka: - mięso (drobiowe, wieprzowe, wołowe i inne – zarówno chude jak i tłuste), ryby, jaja, nabiał, strączki (ciecierzyca, soczewica, fasola) Źródła węglowodanów: - ryż (np. brązowy, basmati), kasza (np. jaglana, gryczana), płatki owsiane, owoce, warzywa, ziemniaki, bataty, pieczywo razowe, [...]
Co sądzicie o białku roślinnym (np. fasola, tofu, soczewica, orzechy itd)? Czy roślinne źródła białka są tak samo wartościowe jak białko zwierzęce (jaja, mięso)? :-)
Co sądzicie o posiłkach wegańskich (np z ciecierzycą, soczewicą, fasolą)? Są to fajne, wartościowe posiłki? Zastanawiam się nad takimi posiłkami, bo już mam dosyć mięsa...
[...] sensownych jego źródeł, takich jak: kasza gryczana i woda wysokozmineralizowana. Kolejne produkty można zaliczyć tylko do średnich źródeł. Są to: pestki, orzechy, awokado, soczewica, ryż brązowy, jarmuż, mąka pełnoziarnista, komosa ryżowa, fasola biała, czy szpinak. Przedawkowanie witaminy B6 i magnezu jest praktycznie niemożliwe. W sytuacji [...]