SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

smażone białko

  • Dieta na masę: Co jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] poziomy akryloamidu w gotowanym pokarmie zależą w dużym stopniu od warunków gotowania i stopnia „wysmażenia” mierzonego poziomem brązowienia powierzchni. Na przykład frytki smażone w temperaturze 150-190 stopni C przez 10 min miały poziomy akryloamidu od 55 do 2130 mikrogramów / kg (masa mokra). Najwyższe stężenia związku bezpośrednio zależały [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28604 Data: 2018-10-09 12:10:47
  • Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6692 Data: 2018-12-04 08:58:17
  • [...] cukru obejmuje bielenie zwęgleniem kostnym, a to jest zdecydowanie niewegańskie. (dotyczy to cukru trzcinowego, cukier z buraków jest odpowiedni dla wegan) Potrawy smażone na głębokim tłuszczu - krążki cebulowe mogą być obtoczone ciastem jajecznym lub zanurzone w tłuszczu zwierzęcym. Żelki, galaretki, pianki - choć mogą kusić [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1142 Data: 2021-06-28 19:57:51
  • [...] tak i śródziemnomorska muszą być oparta o jak najmniej przetworzone produkty. Powinny występować tam zdrowe źródła tłuszczów, węglowodanów i protein. Przykładowo: parówki, smażone w panierce mięso, kiełbasa, alkohol i słodzone napoje, są dla wielu ludzi kamieniem węgielnym diety, a to przyczynia się do późniejszego wystąpienia wielu chorób, np. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2718 Data: 2020-04-08 18:21:12
  • Białko jest niesamowicie zmitologizowanym elementem diety, wiele osób przypisuje mu wręcz cudowne właściwości. Jak naprawdę wygląda kwestia ilości protein w diecie, czy mają one niesamowity wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej i budowy mięśni? Cóż, sprawa nie jest taka prosta. Stało się tak w największej mierze przez naukowców, którzy nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4119 Data: 2020-07-20 13:16:57
  • Co jeść przed, a co po treningu? Najnowsze zalecenia

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Okres okołotreningowy jest bardzo ważny. Niewłaściwe postępowanie dietetyczno-suplementacyjne może spowodować, że jakość treningu drastycznie się pogorszy lub odnotujemy spadek osiągów. Prosty przykład Przedstawiony model możemy rozłożyć na 3-5 posiłków (ze względu na huśtawkę insulinową korzystniejsze są większe przerwy między posiłkami, czyli [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2551 Data: 2021-04-16 19:14:04
  • Wiele osób szuka problemów z przyrostem siły, masy, mocy czy szybkości w treningu, niektórzy w diecie. Czasem te osoby nie dostrzegają, iż problem leży zupełnie gdzie indziej. Wiele osób wierzy, iż nie należy jeść na noc – być może byłaby to prawda, jeśli nosiłbyś 20-25% tkanki tłuszczowej (ale i tak kwestia byłaby dyskusyjna, np. w kontekście [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 62146 Data: 2017-06-30 23:49:20
  • Schab czy kurczak?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W świecie sportów siłowych wiemy, jak ważna jest dieta oraz dostarczenie wszystkich makro- i mikroelementów. Nikt nie zaprzeczy, że ilość i jakość białka jest szczególnie ważna u osób aktywnych, a w szczególności w branży kulturystycznej. Najczęściej w naszej diecie to właśnie mięso gra istotną rolę, dzięki niemu możemy w łatwy sposób dostarczyć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28094 Data: 2017-11-18 12:47:11
  • [...] potwierdzają zwiększenie ryzyka raka okrężnicy i(lub) odbytnicy oraz raka gruczołu krokowego”. Nie, po prostu warto się dobrze zastanowić, zanim sięgniemy po długotrwale smażone czy grillowane mięso, szczególnie czerwone. Skażenie mięsa nielegalnymi środkami jest rzadko spotykane, szczególnie w UE, pozostają pytania o wpływ na zdrowie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10861 Data: 2018-03-03 11:07:13
  • W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 777 Data: 2023-04-08 20:15:43
  • Dieta a McDonald's?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Będąc na diecie, często jesteśmy w sytuacji, gdzie otaczają nas fast-foody. Wyjścia ze znajomymi na miasto, wakacje, wczasy. Co wtedy wybrać, żeby nie wyjść mocno poza bilans kaloryczny, jedząc niezdrowe dania? Jakie produkty wybrać z menu popularnej restauracji McDonald's?

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 40272 Data: 2017-10-26 09:02:27
  • Dieta a Burger King?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Burger King powstał w 1954 roku w Miami dzięki Jamesowi McLamore i Davidowi Edgerton. W Polsce pierwsza restauracja została otwarta w 2007 roku, aktualnie jest ich około 100.  Następnym mocno kalorycznym burgerem i dobrą alternatywą dla Big Kinga XXL jest Double Whopper (836 kcal, białko 45 g, tłuszcz 50 g, węglowodany 50 g), zawiera ponad 100 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17885 Data: 2017-11-11 12:57:34
  • Jednym ze sposobów na odchudzanie jest przestawienie się na zdrową żywność. Wiedza na temat tego, jakich pokarmów warto unikać, może się okazać bardzo wartościowa w kontekście kontroli wagi i poprawy zdrowia. Duże zmiany w diecie nie zawsze pozwalają wytrwać w postanowieniach, dlatego część osób powinna zacząć od małych kroków.  Przetworzone [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4662 Data: 2020-01-02 22:18:30
  • [...] wartość energetyczna, mniej niż 4-9 kcal / g. Pokarmy z tej grupy należy bardzo ostrożnie umieszczać w menu. Nie powinny tam gościć zbyt często. W tej grupie znajdują się smażone przekąski, cukierki, ciastka, orzechy i inne źródła m.in. tłuszczów (masło, oliwa, majonezy pełnotłuszczowe, ser parmezan, croissanty, chipsy, pączki itd.). Autorka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2185 Data: 2020-06-23 16:40:36
  • [...] Podsumowanie Sushi może być częścią zdrowej diety odchudzającej, o ile jest spożywane umiarkowanie i z uwzględnieniem kaloryczności dodatków i sosów. Wybierając warianty z rybami o niskiej zawartości tłuszczu, unikając nadmiernych ilości sosów oraz omijając smażone dodatki, można cieszyć się smakiem sushi, jednocześnie dbając o linię.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 612 Data: 2023-10-29 18:54:46
  • Jak być “fit”, jedząc na mieście?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Udając się na urlop czy wychodząc gdzieś ze znajomymi lub rodziną często znajdujemy się w trudnej sytuacji, którą jest jedzenie na mieście. Dbając o naszą sylwetkę i zdrowie, to normalne, że staramy się unikać tłustych, obfitujących w cukry czy chemię, kalorycznych, bezwartościowych posiłków. Niestety w dzisiejszych czasach większość restauracji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7762 Data: 2017-08-11 09:19:17
  • Statystyczny Polak zjada w tłusty czwartek 3 pączki, dostarczając tym samym około 800-1200 kcal. Czy tyle wystarczy, aby przytyć? Pączki twarogowe Na 6 porcji: ser twarogowy półtłusty – 250 g mąka owsiana/ mąka orkiszowa – 100 g dżem owocowy – 60 g jajko kurze  syrop klonowy – 50 g proszek do pieczenia – 3 g czas przygotowania: 30 minut. Przepis: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8982 Data: 2020-02-20 07:27:19
  • Poznaj cudowny świat fasoli i soczewicy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jak często dodajesz fasolę lub inne rośliny strączkowe do swojego menu? I dlaczego tak rzadko? Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z różnorodności, jakie dają nam do wyboru strączki. Rośliny strączkowe są bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie są stosunkowo niskokaloryczne. Co zrobić, by strączki były łatwiejsze do strawienia? Pomimo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1823 Data: 2019-03-23 09:53:50
  • Dietetyczne białkowe chipsy - jakie chipsy na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Chociaż chipsy należą do najmniej zdrowych produktów spożywczych, jakie wymyślił człowiek, to po dekadach produkcji ukierunkowanej na tanie surowce coraz częściej spotkać w sklepach można zdrowsze alternatywy z lepszych surowców. Słona, chrupka przekąska, która kojarzy się ze spotkaniami ze znajomymi czy oglądaniem filmów, dostępna jest na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1352 Data: 2023-03-01 06:31:41
  • Dieta na masę - 80kg

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Rozpoczęcie treningów siłowych jest zazwyczaj pierwszym krokiem, jaki podejmujemy, aby zmienić swoją sylwetkę. Zbierając doświadczenie poprzez zasięgnięcie informacji np. z Internetu czy u starszych stażem kolegów, szybko dowiadujemy się, że bez odpowiednio zbilansowanej diety pod nasze cele trudno jest osiągnąć wymierne rezultaty. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14824 Data: 2017-06-07 09:26:33