[...] szkieletowych. Kinaza kreatynowa może być miernikiem uszkodzeń, jakich doznały mięśnie w trakcie treningu (mikrourazy). Także czynniki stanu zapalnego były na dużo wyższym poziomie u biegaczy niż u kolarzy (CRP o 87%, IL-6 o 256%, IL 8 o 61%, IL-10 o 32%, MCP o 29%). Jeśli chodzi o „pojemność tlenową”, parametr opisuje zdolność przenoszenia [...]
[...] proteinami) ze skróconym życiem, kancerogenezą i cukrzycą. Czy IGF-1 jest kancerogenny? GH, IGF-1 i insulina mają działania wspierające rozwój raka, a podwyższony poziom IGF-1 w surowicy jest związany ze zwiększonym ryzykiem raka gruczołu krokowego, piersi i jelita grubego. Steuerman i wsp. przeprowadzili duże ogólnoświatowe badanie, [...]
[...] stężenie aminokwasów (i nieznacznie insuliny) utrzymuje się wiele godzin po zakończeniu posiłku (stężenie leucyny rośnie do 3 godzin po posiłku i utrzymuje się na stabilnym poziomie przez kolejne godziny). Niemniej bardziej korzystne wydaje się regularne dostarczanie protein niż bombardowanie ciała 400 g porcjami np. wołowiny czy 100 g białka [...]
[...] hiperprolaktynemię i w efekcie odnotowano: 58% spadek DHT, 39% spadek ilości testosteronu, 43% wzrost DHEAS, 2% wzrost ilości estradiolu problemy z erekcją (obniża ona poziom testosteronu poprzez hamujący wpływ na GnRH) odkładanie tkanki tłuszczowej na brzuchu bezpłodność obniżenie libido mlekotok zmniejszenie gęstości włosów niepokój [...]
Jest kilka powodów, dla których proces odchudzania u kobiet może różnić się od redukcji masy ciała u mężczyzn. Niezwykle ważnym aspektem jest choćby funkcjonowanie układu hormonalnego, który w przypadku płci żeńskiej bywa trudny do „opanowania”, jeśli pojawią się tam jakieś nieprawidłowości. Forskolina, pochodząca z pokrzywy indyjskiej, zwiększa [...]
[...] kortyzolu 1860.2 nmol/L (wzrost o ~418% w stosunku do stężeń w spoczynku, czyli gdy się nie trenuje). Dla przypomnienia po 30 minutowych aerobach (z odcinkami interwałowymi) poziom kortyzolu po zakończeniu pracy wynosił 16.3 nmol/L. Norma stężenia kortyzolu o godzinie 16:00 dla osoby dorosłej to max. 359 nmol/L. Co to znaczy? Im większe tętno, [...]
[...] Ze względu na brak sensu w tłumaczeniu całości, przytoczę i omówię tylko najważniejsze wnioski z eksperymentu. Wyniki w skrócie osoby mające problem z glikemią: zaburzonym poziomem glukozy na czczo (ang. impaired fasting glucose) lub upośledzoną tolerancją glukozy (ang. impaired glucose tolerance) powinny unikać podawania węglowodanów w [...]
[...] zagadnień szeroko i często błędnie interpretowane przez wielu z trenujących mężczyzn. Od razu zaznaczę, iż liczne badania naukowe są prowadzone na osobach mających niski poziom androgenów lub niewytrenowanych. A to zupełnie inna sytuacja niż ta, z jaką mamy do czynienia w przypadku trenujących, młodszych mężczyzn. Podsumowanie Nie można [...]
[...] a właściwie kulturystami. Niestety wyniki badań naukowych nie dostarczają nam jednoznacznej odpowiedzi, czy duże spożycie soi będzie miało pozytywny, czy negatywny, wpływ na poziom testosteronu. Gdy w jednym badaniu podawano mężczyznom duże dawki soi, obserwowano niewielki wzrost SHBG, a co za tym idzie niewielki spadek poziomu wolnego [...]
[...] naszej tkanki mięśniowej, pomagają spalać tkankę tłuszczową, a niektóre z nich odpowiedzialne są za nasze efekty podczas redukowania zbędnych kilogramów. Aby poprawić poziom insuliny: obserwuj swój organizm, jak reaguje na węglowodany wprowadź regularne ćwiczenia zadbaj o odpowiednią dietę wprowadź dobrej jakości węglowodany, białka oraz [...]
[...] 30% tłuszczu); REE wynosił 18 kcal dziennie. Dieta VLCHP spowodowała utratę masy mięśniowej, ale to nie koniec złych informacji – spoczynkowy wydatek energetyczny osiągnął poziom ujemny 37 kcal dziennie (czyli nie wydatkowano energii w spoczynku, a wręcz ją magazynowano np. w postaci tkanki tłuszczowej!). Podobne negatywne efekty odnotowano w [...]
Diety, w których radykalnie obniża się ilość węglowodanów, są jednymi z chętniej stosowanych diet wśród zawodników, ale także amatorów sportów siłowych. Wielu ludzi rekomenduje ten system żywieniowy, jakby węglowodany były sprawcami otyłości, a także utrudniały redukowanie tkanki tłuszczowej. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]
[...] w korpusie, szczury z grupy tłuszczowej 46 ± 2%, a szczury na diecie zróżnicowanej (karma) tylko 33 ± 2%. Aby pokazać punkt odniesienia, 18% u szczura uważa się za niski poziom tkanki tłuszczowej, z kolei 61% za bardzo wysoki. Gainery i różne inne węglowodany dla sportowców. Tak, zgadza się. Nie przynoszą one wielkiego uszczerbku osobom [...]
[...] się tkanki tłuszczowej (o ile reszta diety będzie sensowna, a Twój trening będzie prowadzony przynajmniej 3 x w tygodniu). Ogólnie przyjmuje się, iż dla sportowców minimalny poziom podaży protein wynosi 1.5-1.8 g na kg masy ciała. „Minimalny” to nie znaczy optymalny! Im więcej ważysz i im ciężej trenujesz, tym możesz pozwolić sobie na [...]
[...] gospodarki żelaza, niedobór erytropoetyny, choroba szpiku kostnego lub niedobór witaminy B12 oraz kwasu foliowego. Już zupełnie abstrah**ąc od kwestii żelaza, niski poziom erytrocytów skutecznie zwiększą sterydy anaboliczno-androgenne (szczególnie oxymetholone/anapolon, testosteron), a także hormon wzrostu. Wydaje się, iż interwencje [...]
[...] spędzania wolnego czasu. Doustne podawanie kemferolu znacząco obniża stężenie HbA1c we krwi (wskaźnik obrazuje stężenie cukru we krwi w ostatnich 2-3 miesiącach), poziom glukozy we krwi na czczo i zmniejsza insulinooporność. Izorhamnetyna - O-metylowany bioaktywny związek występuje powszechnie w roślinach leczniczych, takich jak [...]
[...] wspomóc nasz słabszy dzień w działaniach wysiłkowych. Oznacza to, że z powodzeniem możemy nieco podkręcić nasze możliwości, gdy przydarzy nam się gorsza chwila, podnosząc poziom pobudzenia i nabierając chęci do wysiłku. Elita wśród preparatów do stosowania przed treningiem i to nie tylko dla kobiet! Słowo elita zobowiązuje, dlatego [...]
[...] (38-69) u mężczyzn z zaburzeniami erekcji i 53.1 roku (34-69) w grupie kontrolnej. Mężczyźni z zaburzeniami erekcji mieli wyższy wskaźnik masy ciała (BMI), wyższe stężenia poziomu trójglicerydów (TG), większy obwód w pasie (WC) i niższe stężenia lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL-C). Pod względem wskaźnika trzewnej tkanki tłuszczowej, [...]
[...] może być podniesiona nawet do 48 h po zakończeniu treningu, a dodatkowe porcje protein mogą zwiększać efekty hipertroficzne (oczywiście do pewnego ściśle określonego poziomu). W badaniach naukowych Juliena Bohé i wsp. sprawdzono, jak dożylne podawanie aminokwasów wpływa na syntezę białek mięśniowych (MPS). Podawano dożylnie 6 [...]