[...] kolejnych etapach badań zespół zamierza określić poziom kwasów omega-3 u pacjentów z chorobami zapalnymi przewodu pokarmowego. Autor: Anna Błońska http://kopalniawiedzy.pl/oleje-rybie-doza-dawka-zalecenia-kwasy-tluszczowe-omega-3-kwas-dokozaheksaenowy-DHA-rak-jelita-grubego-Jenifer-Fenton-11545.html Zmieniony przez - aree1987 w dniu 2010-10-06 [...]
Zespół dr Jennifer Fenton z Michigan State University donosi, że w przeprowadzonych przez nich badaniach oleje rybie wywołują u myszy laboratoryjnych poważne stany zapalne jelita grubego a także raka jelita grubego. Myszom, którym podano duże dawki tłuszczów rybich, wystarczały 4 tygodnie na rozwinięcie się raka jelita grubego na podłożu stanu [...]
Oleje, ciecze lub łatwo topliwe ciała stałe, nierozpuszczalne w wodzie. Oleje pochodzenia roślinnego (np. olej lniany, olej sojowy, olej konopny, olej makowy, olej rzepakowy, olej kukurydziany) są mieszaniną estrów gliceryny i kwasów tłuszczowych. Oliwa, olej oliwkowy, olej roślinny jadalny o bladożółtej barwie i specyficznym, łagodnym smaku i [...]
Oleje, ciecze lub łatwo topliwe ciała stałe, nierozpuszczalne w wodzie. Oleje pochodzenia roślinnego (np. olej lniany, olej sojowy, olej konopny, olej makowy, olej rzepakowy, olej kukurydziany) są mieszaniną estrów gliceryny i kwasów tłuszczowych. Oliwa, olej oliwkowy, olej roślinny jadalny o bladożółtej barwie i specyficznym, łagodnym smaku i [...]
[...] na low-carbach a lubię czasami po główkować i po experymentować. Mam nadzieję, że wam się spodoba, do olejów, które próbowałem dołożyłem własny komentarz. Pamiętajcie, że oleje niżej przedstawione to takie frykasy-rarytasy, które w naszych sztywnych dietach brakuje. A modowie prosili o jakieś ciekawe artykuły, więc mam nadzieje, że się przyda. [...]
Poniżej pragnę wam zaprezentować większość najbardziej przydatnych oleji i oliw przydatnych w kuchni każdego kulturysty i nie tylko ze względu na swe prozdrowotne właściwości. Mam nadzieje, ze ułatwi to co poniektórym osobom dobór źródła tłuszczy w swojej diecie OLEJ Z PESTEK DYNI Wyróżnia się on spośród wszystkich olejów charakterystyczną [...]
Cześć, w diecie skupiam się przede wszystkim na liczeniu ilości białka i węgli. Jeśli brakuje mi kcal to prawie zawsze z powodu zbyt niskiej podaży tłuszczy (chociaż w diecie ich nie unikam specjalnie). Czasami za bardzo do posiłku nie mam jak tych T dodać np. dzisiaj na obiad mam indyka smażonego z makaronem. Czy dobrym pomysłem jest [...]
Czego potrzebujemy: 2 średnie cukinie - około 600 g 50 g komosy ryżowej 5 g oleju 50 g suszonych pomidorów 20 g oliwek 50 g fety Jak przygotować: Rozgrzewamy na małej patelni olej. Wsypujemy sucha komosę i prażymy około minuty uważając by nie przypalić. Następnie gotujemy ją zgodnie z instrukcja podaną na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i [...]
Czego potrzebujemy: 500 g polędwiczki wieprzowej 500 g pieczarek 20 g oliwy - lub więcej 3 ząbki czosnku łyżeczka tymianku sól, pieprz łyżka zmielonych na pył suszonych borowików 400 ml śmietany 30 % Jak wykonać: Polędwiczkę kroimy w plastry, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek i 10 g oliwy. Dokładnie nacieramy mięso i odkładamy [...]
Czego potrzebujemy: 150 g piersi z kurczaka 2 całej jaja 50 g papryki 100 g pieczarek 25 g sera 25 g czarnych oliwek szczypiorek dowolne przyprawy Jak wykonać: Jak widać na obrazku....wszystkie produkty kroimy i wkładamy do miseczki. Dokładnie mieszamy, przyprawiamy i przekładamy do foremki. Ser dodajemy na samą górę. Foremkę wkładamy do [...]
Pierogi to jedno z ulubionych dań wielu z nas. Jest to danie, które może mieć niemal dowolne nadzienie, zatem nie jest też wcale ciężko zrobić wersję wegańską. Widząc w sklepie taką gotową pozycję, pomyślałam, że będzie to fajny obiad na szybko. Szczególnie w dzień, kiedy można trochę zaszaleć z kaloriami. Plusem pierogów wegańskich jest brak [...]
[...] jest czytanie etykiet. O ile wegetarianie jedzący jaja będą mogli korzystać z filecików, tak weganie zapewne odpuszczą. Skład Woda, białko sojowe 12,5%, białko pszenne 8,1%, oleje roślinne w zmiennych proporcjach (rzepakowy, słonecznikowy), puree jabłkowe, białko jaja w proszku, ekstrakt z drożdży w proszku, majonez (olej słonecznikowy, ocet [...]
Czego potrzebujemy: 200 g cukinii 40 g marchewki 1 jajko 20 g żółtego sera 30 g dowolnej mąki pół małej cebuli 2 ząbki czosnku sól, pieprz, ostra papryka Dzika oliwa czosnkowa Jak wykonać: Cukinie i marchewkę ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Solimy, zostawiamy na kilka minut. Jeśli cukinia puści wodę - odciskamy. Dodajemy jajko, mąkę, [...]
Czego potrzebujemy: 450 g piersi z kurczaka 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 15 g oleju kokosowego 400 g cukinii 400 g papryki 250 g pieczarek 700 g passaty pomidorowej około 300 ml wody przyprawy : sól, pieprz, papryka słodka, ostra, kurkuma, curry, zioła prowansalskie, oregano Jak wykonać: Pierś z kurczaka, warzywa, pieczarki kroimy w kostkę. [...]
[...] Teoretycznie tak, o ile dopuszczasz w swojej diecie jedzenie jajek. Swoją drogą uważam, że dodanie tego składnika do pulpetów jest zupełnie bez sensu. Skład Woda, oleje roślinne w zmiennych proporcjach (rzepakowy, słonecznikowy), marchew 10,2%, groszek 9%, kukurydza 7,2%, białko sojowe 6,5%, białko pszenne 6%, seler, białko jaja w [...]
[...] w kuchni, jak i kosmetyce. Wiele osób korzysta z niego w celu nawilżenia skóry. Czy może on pomóc również w walce z cellulitem? Bezpieczeństwo i zagrożenia związane z olejem kokosowym Jeśli jesteś uczulony na kokos, możesz być również uczulony na jego olej. Pamiętaj, aby zawsze wykonać test na niewielkiej powierzchni skóry, aby sprawdzić, [...]
Ludzie bardzo często przywiązują ogromną wagę do swojego wyglądu, w tym szczególnie do kondycji włosów. Z tego powodu, wiele osób odczuwa znaczny niepokój, gdy zaczynają się pierwsze problemy z ich przerzedzaniem, wypadaniem, słabszą kondycją. Problemy ze zdrowiem włosów są jedną z najbardziej uciążliwych przypadłości znacznej liczby kobiet i [...]
Podroby to grupa produktów spożywczych, która nie cieszy się szczególną popularnością wśród konsumentów, nawet tych, którzy nie stronią od mięs. Mimo że w cywilizacjach starożytnych były najcenniejszym pokarmem, to obecnie ustępują pierwszeństwa produktom najszybszym i najprostszym w obróbce kulinarnej, czyli np. mięsu mielonemu wieprzowemu i [...]
[...] tłuszczach szybko dostarczających energii (krótko- i średniołańcuchowe, nasycone kwasy tłuszczowe). „Najczystszym”, dostępnym na sklepowych półkach źródłem tych ostatnich są oleje MCT. Stanowią doskonały przykład na to, że dietetyka nie jest czarno-biała, ponieważ mimo zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych mogą być wsparciem prozdrowotnym. [...]