Zdecydowanie. Natomiast u mnie brak problemów z laktozą, ale kiedyś...ktoś mądry kazał mi odstawić nabiał (z racji laktozy) i po powrocie do jedzenia nabiału (bardzo rzadko) mam kuku...bo nawet małe porcje wywoływały ból brzucha, teraz już ok. Więc, jeśli ktoś problemów nie ma - to nie widzę potrzeby korzystania z produktów bezlaktozowych. [...]
Zdecydowanie. Natomiast u mnie brak problemów z laktozą, ale kiedyś...ktoś mądry kazał mi odstawić nabiał (z racji laktozy) i po powrocie do jedzenia nabiału (bardzo rzadko) mam kuku...bo nawet małe porcje wywoływały ból brzucha, teraz już ok. Więc, jeśli ktoś problemów nie ma - to nie widzę potrzeby korzystania z produktów bezlaktozowych. [...]
Zresztą wiecznie Ci coś dolega, to chyba problem psychologiczny. Pewnie przed tym jak zaczęłaś trenować to nic Ci nie było %-) a teraz nagle laktoza, gluten, fruktany, białka mleczne zaczęły szkodzić. Zmieniony przez - dudee w dniu 2018-04-25 09:59:10
Dokładnie nie jedz nigdy surowych jaj. Zrób na twardo, miękko, omlet itp. Co do mleka po treningu to też odradzam, bo laktoza w nim zawarta spowalnia większość procesów i nie nadaje się do szybkiego dostarczenia składników odżywczych po wzmożonym wysiłku.
raczej watpie, ze to laktoza, bo po takiej ilosci wiekszosc doroslych czulabby juz nieco rewolucje na zoladku, to moze byc po prostu dodatek komponentow smakowych, jak substancje slodzace np maltodekstryna
[...] produktem. Poza tym to nasz rodzimy produkt a nie sprowadzany z chin (w mojej ocenie to też jakaś zaleta). Co do wmawianych wcześniej bólów brzucha nie było. Co do ilości węgli wersja econo z SFD bądź z Ostrovity mają tyle samo. Twierdzenie że w jednym to laktoza ale w drugim już nie jest lekko śmieszne. Ogólnie co do białka nie mam zastrzeżeń.
[...] duzo lepsza jakosc danego produktu, a do konca nie wiemy czemu zostalo wspomagane cos, co powinno byc dla nas lekkostrawne i nie stawiac wymagan dla ukladu pokarmowego. chyba ze bialko jest robione typowo pod osoby majace problem z laktoza, jednak to beda naprawde przypadki skrajne, a gdy problem na laktoze wystepuje to znaczy ze surowiec kiepski
Po prostu odstaw gluten. Na jakiś czas, wtedy będziesz wiedział. Z tego co wiem to nietolerancje na gluten pogłębiają się, gdy np. właśnie jadamy owsiane z mlekiem, czyli laktozą. Dobrze byłoby zrobić taki eksperyment.
Zakladajac ze pije maslanke to juz opakowanie 500g, w maslance jest chyba 4,7g ww wiec w sumie bedzie 23g ww, a jesli to laktoza to doliczajac jeszcze cukier z litra mleka to chyba juz troszke za duzo tego bedzie. Ja tu tylko sprzatam ale z tego co sie orientuje to cukry proste nie sa mile widziane nawet w masowie no chyba ze po treningu. Wiec [...]
[...] może nieść za sobą konsumpcja tego składnika. Mleko zawiera dobrej jakości białko serwatkowe i kazeine oraz elektrolity. Jedynym problemem może być cukier mleczny, czyli laktoza, na którą wiele osób ma nietolerancje. Jeśli jednak nie należymy do tej grupy ludzi to powinnismy pić mleko regularnie. Według niektórych opracować mleko może być [...]
Proste to ryboza (nie wiem gdzie to jest ;D), glukoza (miód, owoce), fruktoza (owoce - szczegolnie winogron). Niezapomnij o dwucukrach (np. laktoza z mleka, ps. Blizej jej do cukru prostego niz zlozonego wiec uwazaj ;D ), ponadto sacharoza i maltoza. A zlozone to skrobia (zboża, kłącza, bulwy roślin), glikogen (wątróbki ;D) i celuloza (raczej [...]
[...] powodują takie problemy skórne. Zresztą wiecznie Ci coś dolega, to chyba problem psychologiczny. Pewnie przed tym jak zaczęłaś trenować to nic Ci nie było %-) a teraz nagle laktoza, gluten, fruktany, białka mleczne zaczęły szkodzić. To nie jest problem psychologiczny, bo faktycznie mam brzydką cerę - mnóstwo zaskórników na policzkach, niby [...]
[...] bialko odpowiada za budowe tkanek a kiedy wykorzystywane jest jako zrodlo energii? A co jezeli w serwatce jest duza ilosc laktozy? Tyka: nic, o ile nie masz problemów z jej trawieniem - poza tym, w dobrej serwatce jej ilości są tak małe że bez znaczenia Chodzilo mi o to, ze laktoza to cukier. Zmieniony przez - koos w dniu 2005-04-22 13:11:24
[...] maksymalizacja spalania tłuszczu to nie należy niczego w ich trakcie spożywać poza wodą i tyle. W 100 gramach białka serwatkowego może być z 5 gram węglowodanów total, więc jak bierzesz 30-50 gram takiego białka to dostarczasz mniej niż 3 gramy węgli łącznie, z których jedynie część to laktoza - ilość bez absolutnie żadnego praktycznego znaczenia
[...] Jak to sie dzieje? W momencie zjedzenia posiłku, do organizmu dostarczamy znaczną ilość cukrów, w większości złożonych - takich jak skrobia (materiał zapasowy roślin), laktoza (cukier zawarty w mleku), a także cukrów prostych (słodycze, ciastka,owoce). Wszystkie one są w układzie pokarmowym rozkładane do najprostszego związku energetycznego [...]
Moim zdaniem lepiej zastapić twaró innymi źródłami białka, które wcale nie muszą być drogie. Pomimo wysokiej zawartości białka w twarogu chudym, najlepszym wyborem jest jednak twaróg pełnotłusty. Wiąże się to nie tylko z cennymi kwasami tłuszczowymi zawartymi w twarogu ale również ze stopniem przetworzenia. Nabiał ogólnie nie jest zbyt dobrym [...]
[...] dzieciom jak najbardziej jest potrzebne jak byles maly i mama dawala Ci mleko nie powinienes miec nietolerancji na bialka mleka ma je 0,8% populacji, gorszym problemem jest laktoza cukier ktory jest slabo przyswajalny szczegolnie przez osoby starsze i to on wywoluje tzw czyszczenie kiszek Wracjac do mleka to warto je pic tak samo jak i [...]
Według powszechnej opinii nabiał jest świetnym źródłem wapnia, dostarcza nam sporych ilości białka i ma pod wieloma względami prozdrowotne właściwości. Ze spożyciem nabiału, a zwłaszcza krowiego mleka, wiąże się wiele kontrowersji. Plusy: Nabiał od lat jest uważany za podstawowy składnik zbilansowanej diety, zawiera łatwo przyswajalne przez [...]