Wegański styl życia może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Wynika to przede wszystkim z dużej ilości witamin i minerałów, jakie zjadamy wraz z roślinnymi pokarmami, ale przyczynia się do tego również unikanie produktów pochodzenia zwierzęcego. Wiele z nich to produkty wysokoprzetworzone i często zawierają szkodliwe dla naszego zdrowia dodatki. [...]
[...] wykorzystuje się je do produkcji mleka migdałowego, oleju, masła, mąki czy marcepana. Zawierają witaminy, minerały, przeciwutleniacze i błonnik, a spożywanie ich ma szereg korzyści zdrowotnych. Czy wiecie, jak migdały wpływają na nasze jelita? Bogactwo witamin w migdałach Migdały są bogate w witaminy i minerały. Zawierają potas, cynk, mangan, [...]
[...] zdrowego stylu życia, który wymaga od nas co prawda zaangażowania, ale jest to zdecydowanie warte czasu i energii. Oprócz utraty wagi prawdopodobnie odczujesz dodatkowe korzyści, takie jak więcej energii, lepsze trawienie i lepszy sen. Źródła: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5320410/ [...]
Dla osób redukujących utrata wagi to ogromny sukces. A raczej połowa sukcesu, bo wyzwaniem jest jeszcze jej utrzymanie. Badania wykazują, że tylko 20% redukujących 10% lub więcej masy ciała, utrzymuje nową wagę maksymalnie przez rok. Brzmi to dość ponuro. Podsumowanie Utrata wagi to spore wyzwanie, ale wydaje się, że jej utrzymanie jest jeszcze [...]
Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]
Chrom jest niezbędnym do życia pierwiastkiem z grupy mikroelementów. Wchodzi w skład enzymów, kwasów nukleinowych oraz białek krzepliwych krwi. Pełni istotne funkcje w metabolizmie cukrów, tłuszczów i białek oraz uczestniczy w procesach antyoksydacyjnych, w syntezie RNA i DNA, w odpowiedzi immunologicznej, a także wpływa na wydzielanie niektórych [...]
[...] ich ilości. Zakup kreatyny może być również wart rozważenia nie tylko dzięki właściwościom wspierającym wysiłek sportowy, ale także z powodu potencjalnych wielorakich korzyści dla naszego zdrowia. Jeśli dieta nie dostarcza wszystkich wymaganych witamin i minerałów oraz kwasów omega-3 (EPA+DHA), warto również zastanowić się nad celowością [...]
Jeśli miałbym komuś polecać nawet symboliczną suplementację, to z pewnością zalecałbym magnez i potas. A im ktoś jest bardziej aktywny fizycznie, tym większe może być zapotrzebowanie na składniki mineralne. Norma magnezu dla mężczyzny to 400-420 mg dziennie, jednak sportowcy mogą potrzebować go o wiele więcej. Magnez a ryzyko raka Wystarczające [...]
[...] wiosenno-letnim postaw na większą ilość sałatek. Podsumowanie Dieta wegańska może mieć bardzo dobry wpływ na Twoją skórę głównie dzięki ogromnej ilości witamin i minerałów. Nie musisz przechodzić w 100% na dietę wegańską, żeby korzystać z dobrodziejstw produktów roślinnych. Już samo zwiększenie ich ilości w diecie może przynieść sporo korzyści.
[...] widzenia dietetycznego, to można je „ugryźć” w nieco bardziej prozdrowotny sposób. Odpowiednio przygotowane mogą nie tylko uprzyjemnić dietę, ale również przynieść pewne korzyści odżywcze. Zarówno słone, jak i słodkie przekąski mogą być dobrym rozwiązaniem m.in. u bardzo aktywnych dzieci, które mają trudność z dostarczeniem odpowiedniej [...]
Polska jest znaczącym producentem warzyw i owoców w Europie. Niestety Polacy jedzą ich zdecydowanie za mało. Według zaleceń IZŻ powinniśmy spożywać dziennie minimum 400 g warzyw i owoców. Tymczasem przeciętny Polak zjada mniej niż 280 g warzyw i owoców dziennie. Co daje średniej wielkości jabłko i kilka plasterków pomidora. Podsumowując Możemy [...]
[...] odżywianie przed treningiem to jeden ze sposobów na zwiększenie swojej wydajności podczas ćwiczeń. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci uzyskać z treningu jeszcze więcej korzyści. Jedzenie przed treningiem - na co warto zwrócić uwagę? Często pada pytanie, czy trzeba zjeść posiłek przed treningiem? Dużo zależy od tego, kiedy jedzony był [...]
[...] białka (ok. 6 g w porcji 25 g), a także miedzi, magnezu, fosforu, cynku, żelaza i witaminy E. Podsumowanie Jak widzisz, każda powyższa opcja/wariant może dać sporo korzyści zdrowotnych w postaci zdrowych tłuszczy, błonnika, białka czy różnych witamin i minerałów. Masła te różnią się też walorami smakowymi. Warto sięgnąć po masło [...]
Zastanówmy się najpierw, dlaczego nie można zjeść śniadania... Czy wynika to z tego, że wstajesz bardzo późno i pędzisz szybko do pracy (lub szkoły) i nie masz przez to czasu, przygotować posiłku? Czy też być może nie masz rano zupełnie apetytu i sama myśl o tym, że musisz coś przełknąć, odrzuca cię… Rozpatrzmy zatem każdy z tych punktów. [...]
[...] sobie odpowiednie składniki odżywcze, sprawisz, że nie będzie on się ich domagać, np. zwiększonym apetytem na dane produkty. Podsumowanie Dieta roślinna oferuje wiele korzyści zdrowotnych, w tym także tych związanych z utratą wagi. Jedząc więcej produktów roślinnych, będziesz spożywać mniej kalorii, co wcale nie będzie oznaczać „biedy” na [...]
[...] bazujące na mieszankach maltodekstryny i glukozy. Ilość 50-70g odżywki będzie ilością optymalną. Tłuszcze - dodatek tłuszczy w okresie powysiłkowym, niesie za sobą pewne korzyści, wspomagające uzupełnienie energii w postaci trójglicerydów wewnątrzmięśniowych. Doskonałym dodatkiem jest tutaj olej kokosowy, który zawiera pewną ilość kwasów [...]
Trening siłowy powinien być wzmożoną aktywnością psychofizyczną, która pozwoli nam na przeprowadzenie efektywnego wysiłku. Ma on skutkować poprawą parametrów wysiłkowych organizmu oraz wizualnych sylwetki. Powinniśmy się przygotować do tego typu wysiłku, aby wyciągnąć z samego treningu jak najwięcej. Czego należy unikać przed treningiem, aby był [...]
[...] od nas lub trenera personalnego na siłowni, aby pokazał i nauczył nas wyciskać w sposób prawidłowy. Samodoskonalenie z filmikami na YT nie zawsze przynosi wymierne korzyści. Dużym ułatwieniem jest wprowadzenie łamania sztangi, aby nasze ciało odpowiednio ustawiło się pod ruch wyciskania. Jeżeli uda się Wam opanować tego typu zabieg [...]
Kolagen to białko w organizmie człowieka odpowiedzialne za strukturę skóry, kości, ścięgien i więzadeł. Można go również znaleźć w zębach, rogówkach lub naczyniach krwionośnych. Jest głównym składnikiem strukturalnym tkanki łącznej, stanowiąc około jednej trzeciej białka w ludzkim organizmie. Podsumowanie Jak widać, kolagen to istotne białko, [...]
[...] mocno rozpropagowany wśród sportowców, pomimo że jego zastosowanie nosi bardziej znamiona odżywcze, aniżeli funkcyjne. Przyjrzyjmy się środkowi bliżej i poznajmy potencjalne korzyści, które przemawiają za zastosowaniem suplementu. Czego możemy oczekiwać od suplementu? Wykorzystanie BCAA w sporcie głównie ma na celu zapobieganie wykorzystania [...]