[...] dopingu ma uzasadnienie. Z pewnością musisz liczyć się z niebagatelnym wpływem kuracji na zdrowie. Dla większości ludzi potencjalne ryzyko i skutki uboczne przewyższają korzyści. Do najgorszych rozwiązań należy sięganie po doping przez nastolatków. Wtedy całkiem prawdopodobny scenariusz, to trwałe uszkodzenie wydzielania testosteronu przez [...]
[...] wiele zaburzeń metabolicznych, w tym podwyższone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Należy zatem rozważyć prowadzenie suplementacji testosteronem nie tylko ze względu na korzyści psychologiczne, ale także ze względu na potencjalne działanie poprawiające ogólną przeżywalność chorych i poprawiającą stan ich układu krążenia”. Jednak ta sama [...]
Białko jest niezbędnym składnikiem procesu kształtowania sylwetki. Wiele kobiet jednak rezygnuje z konsumpcji odpowiedniej ilości białka. Dlaczego tak się dzieje? Część pań myśli, iż osiągnie w ten sposób redukcję podaży kalorycznej (wartości energetycznej spożywanego pokarmu). Inne boją się, że wskutek dużej podaży białka uzyskają nadmierny [...]
[...] wcześniej prostowali nogi siedząc (użyli techniki wstępnego zmęczenie mięśni). Wniosek Wstępne zmęczenie mięśni daje spadek osiągów w boju głównym, nie przynosząc żadnych korzyści, jeśli chodzi o większą aktywację mięśni. Takie same wyniki przyniosło obszerne badanie z 2014 roku. 39 wytrenowanych osób (9 mężczyzn, 30 kobiet) ukończyło [...]
[...] poczuć, że mięśnie są pełniejsze, a efekt uzyskania pompy mięśniowej łatwiejszy w osiągnięciu. 19. Wykorzystaj tyrozynę Tyrozyna jest aminokwasem, który niesie szereg korzyści dla układu nerwowego, jak i gospodarki związanej z funkcją neuroprzekaźników. Od 1g do 4g tyrozyny na dobę skutecznie podtrzymuje aktywność układu nerwowego [...]
Bikini fitness to dość młoda kategoria zawodów sylwetkowych dla pań. Women’s Bikini-Fitness – wprowadzono w 2011 r. (w IFBB) i jest przeznaczona dla pań odżywiających się zdrowo oraz utrzymujących ciało w formie. Oceniane są zarysy sylwetki, proporcje, napięcie mięśni, zdrowy wygląd. Niepożądane są tu twarde, zarysowane mięśnie oraz zbytnie [...]
Aktualizacja 16.01.2023 Wiemy doskonale, że aby optymalizować procesy budowy mięśni, redukcji tkanki tłuszczowej, aby zachować zdrowe ciało, aby stale poprawiać swoje osiągi w ulubionej dyscyplinie sportowej, musimy zadbać o właściwy sposób odżywiania. Bezpowrotnie minęły czasy, gdy białko w proszku było zarezerwowane wyłącznie dla siłaczy. Dziś [...]
[...] pochodzącej z tej jednej porcji. Ci sami specjaliści od „odtruwania” sugerują, aby: „spożywać ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu”. Wniosek wyciągnij samodzielnie. Jakie korzyści ma przynosić dieta oparta na sokach owocowych i warzywnych? Na jednej ze stron promującej takie diety napisano: "Co zyskujesz, przechodząc na naszą kurację? [...]
[...] spadł do wartości wyjściowych po 42 dniach (ze 107% ± 25% do 89% ± 25% (norma wynosi od 45 do 155%) Nie ma żadnych dowodów na to, iż stosowanie aspiryny da jakiekolwiek korzyści w trakcie cyklu na SAA. Bez wątpienia, hamowanie aktywności COX-1 wywołuje lawinę skutków ubocznych (krwawienia, wrzody, uszkodzenie błony śluzowej żołądka). Na [...]
[...] składniki odżywcze bez wyrzutu insuliny. Wrażliwość insulinowa pogarsza się w ciągu dnia, a niektóre badania (np. Kathariny Kessler i wsp.) potwierdzają, iż największe korzyści odnosi się przy ograniczeniu podaży węglowodanów w godzinach popołudniowych (jeśli ktoś ma problemy z glikemią, np. wstępną fazę insulinooporności). Nie można [...]
[...] IF ogranicza transformację makrofagów w komórki piankowate (tworzą blaszkę miażdżycową) i innych procesów zapalnych. Podsumowanie Każdy rodzaj diety przynosi określone korzyści i zagrożenia. Najważniejsze, by pamiętać, że nie liczy się tylko stosowany model żywieniowy, proporcje makroskładników, ale też jakość żywności. Różne źródła [...]
[...] tłumaczyć zbyt niskimi dawkami tj. 3–4 g na dzień witaminy C. Trzy kontrolowane badania wykazały, że witamina C zapobiega zapaleniu płuc. Dwa kontrolowane badania wykazały korzyści z podawania witaminy C u pacjentów z zapaleniem płuc. W jednym kontrolowanym badaniu odnotowano korzyści terapeutyczne u pacjentów z tężcem. Wpływ witaminy C na [...]
Dieta wegańska jest coraz popularniejsza. Wiele restauracji oferuje dania dla wegan, w sklepach znajdziemy dedykowane działy, a w Internecie mnóstwo inspiracji kulinarnych. Mimo to niektórzy nadal uważają, że "wegański" to skrót od "wegetariański" albo że bycie weganinem oznacza jedzenie tylko sałatek. Warto by było wyjaśnić niektóre kwestie. [...]
Do dzisiaj istnieją kontrowersje odnośnie diet zalecanych dla sportowców. Najgorsze, że wszystkie portale beztrosko cytują badanie, które jest ewidentnie zmanipulowane. Praca Volek JS. i wsp. jest sponsorowana przez fundację Roberta C. i Veroniki Atkins. Na dodatek dr Volek i dr Phinney otrzymują pieniądze za sprzedaż książek dotyczących treningu [...]
[...] glikogenu, ale obiektywnie rzecz biorąc nie są to szalone treningi na dużych ciężarach. Czy warto ładować mięśnie glikogenem? Jak w każdym przypadku, należy rozważyć korzyści i zagrożenia płynące z dostarczania dużych ilości węglowodanów. Przede wszystkim warto pamiętać, iż w trakcie wysiłków o długości trwania do 90 minut niespotykane [...]
Z dietami bazującymi na dostarczaniu większości energii z tłuszczu jest związanych wiele kontrowersji. Niektórzy sugerują, iż powodują one miażdżycę, że konsumpcja cholesterolu zawartego w pożywieniu jest szkodliwa dla zdrowia, że wskutek stosowania tych diet wzrasta ilość LDL itd. Na chwilę obecną brak przekonujących dowodów na temat [...]
[...] są częścią posiłków bogatych w proteiny i/lub tłuszcze. W każdym przypadku ta sprawa wygląda inaczej, gdyż dieta każdego zawodnika się różni. W trakcie, największe korzyści z ich stosowania odczują zawodnicy sportów bazujących na pracy długotrwałej, czyli biegacze, pływacy, triatloniści, kolarze itd. Ale z badań wiemy, iż w trakcie [...]
Jeśli trenujesz brzuch z wielką intensywnością i częstotliwością marząc o uzyskaniu efektownych mięśni prostych i skośnych, to jest to droga donikąd. Dlaczego? Nawet gigantyczna praca mięśni brzucha (i pobocznych partii angażowanych w dany ruch) nie ma aż takiego znaczenia dla redukcji tkanki tłuszczowej. Jak wygląda efektywność pozostałych [...]
[...] latach 80., zwłaszcza w zastosowaniach związanych z napojami. Jego porównywalna słodkość (HFCS-55) pozwoliła na stosowanie go zamiast sacharozy, jego ciekła postać oferowała korzyści podczas produkcji, a jego kompozycja monosacharydowa zapewniała stabilność w stosunku do sacharozy w kwaśnych napojach. W latach 90. XX wieku HFCS był już dobrze [...]
[...] wątrobowy w tempie 3,6 g / h. Gdy poda się glukozę i fruktozę tempo wynosi ~7.3 g glikogenu wątrobowego / h. Jeśli chodzi o glikogen mięśniowy, raczej nie odnotowuje się korzyści z dodatkowego cukru, fruktozy (można o tym obszernie przeczytać w tekście: Javier T. Gonzalez “Glucose Plus Fructose Ingestion for Post-Exercise Recovery - Greater [...]