Kreatyna i białko serwatkowe są fundamentem suplementacji większości sportowców amatorskich i zawodowych. Przeglądając literaturę fachową, szybko zauważysz, że zarówno kreatyna, jak i WPC (koncentrat białek serwatkowych), są najczęstszym przedmiotem badań naukowych na sportowcach, a ich efektywność jest dowiedziona i nie podlega dyskusji. Co [...]
[...] ludzi odnotowuje się wzrost stężenia cholesterolu całkowitego, mimo iż 90% populacji odnotuje spadek stężenia cholesterolu (stosowaniu oliwy z oliwek w części przypisuje się korzyści ze stosowania diety śródziemnomorskiej). Niemniej wyniki tego badania sugerują, że trzeba zjadać więcej niż 2,5 jajka dziennie, aby wzrosło ryzyko śmierci z powodu [...]
Jabłko to ukochany owoc wielu Polaków. Nic dziwnego, ponieważ jest to bardzo smaczna przekąska i do tego dostępna przez cały rok. Czy wiesz, że Polska jest liderem w Europie, jeśli chodzi o ilość zbieranych co roku owoców? Zajmuje także wysokie czwarte miejsce na świecie, tuż zaraz za Chinami, Stanami Zjednoczonymi i Turcją. Czy jabłka można [...]
[...] każdym wieku i w każdym stanie fizjologicznym, w tym w ciąży, chorobach sercowo-naczyniowych, przewodu pokarmowego, zakaźnych czy metabolicznych, takich jak cukrzyca. Inne korzyści Oprócz tego badacze zauważyli również pozytywny wpływ magnezu na obniżenie aktywności CRP (białka C-reaktywnego), co jest uznawane za korzystne w licznych [...]
[...] poziom lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) i podnieść poziom lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL). Podsumowanie Włączenie białka serwatkowego do diety niesie za sobą wiele korzyści. Okazuje się, że białka serwatkowe mogą być pomocne w zmniejszeniu zachcianek na podjadanie, pomagają regulować gospodarkę insulinową, poprawiają lipidemię, [...]
[...] picie odpowiedniej ilości wody, która zapewni nam podtrzymanie efektu anabolicznego. Utrzymanie optymalnego stanu nawodnienia pozwoli zadbać nam o to, aby wyciągnąć maksimum korzyści z suplementacji kreatyną. Po czym rozpoznać, że kreatyna działa? Suplementacje jesteśmy w stanie "wyczuć" po około miesiącu stosowania. Zazwyczaj objawia się tym, że [...]
[...] mogą mieć wpływ na kontrolę masy ciała niezależnie od zawartości wapnia i białka. Podsumowując Spożywanie produktów mlecznych może być pomocne, jeśli próbujesz schudnąć, ale korzyści z samego faktu włączenia nabiału do diety będą prawdopodobnie niewielkie. Najlepszym podejściem jest skupienie się na trzymaniu dobrze zbilansowanej i różnorodnej [...]
Wielu młodych mężczyzn stosuje hasło: „najpierw masa, potem rzeźba”. Wszystko byłoby w porządku, gdyby nie fakt, iż rosnące zatłuszczenie organizmu wywołuje wiele skutków ubocznych. Zwykle budowanie masy niskiej jakości wiąże się ze szkodą dla zdrowia. Dlaczego? Podsumowanie O wiele lepszym posunięciem wydaje się powolne budowanie umiarkowanej [...]
[...] względu, że na rynku, dostępnych jest wiele przetworzonych produktów wegańskich, które ze zdrowiem nie mają nic wspólnego. Nie musisz całkowicie rezygnować z produktów odzwierzęcych. Możesz czerpać korzyści z diety, opartej na roślinach jedząc więcej białka roślinnego i zastępując przetworzone węglowodany większą ilością świeżych owoców i warzyw.
Czy przekąski mięsne mają szansę pokonać rynek chipsów? To raczej nie nastąpi szybko, jednak rynek przekąsek mięsnych rośnie w bardzo szybkim tempie i to właśnie kosztem tych wymienionych wcześniej. Od jakiegoś czasu widoczny jest trend polegający na odchodzeniu od węglowodanów w kierunku białka. Suszona wołowina — zawartość cynku Wołowina [...]
Jabłczan kreatyny to cząsteczka zbudowana z kwasu jabłkowego i aminokwasu kreatyny. Kreatyna pełni w komórkach funkcję głównego dystrybutora energii. Z tego powodu jest molekułą najwyższej wagi dla komórek zużywających najwięcej energii biologicznej, takich jak włókna mięśniowe. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
Wraz z nadejściem cieplejszych dni oraz rezygnacji z obostrzeń siłownie zaczną pękać w szwach. Jeśli w ciągu 2-3 miesięcy chcesz zrobić „formę”, to jest na to trochę za późno, co nie oznacza, iż nie warto zacząć treningu siłowego. Trenować siłowo warto zawsze, szczególnie jeśli ktoś chce wpłynąć na poprawę stanu swojego zdrowia, obniżyć ryzyko [...]
[...] powinny spożywać średnio od 1,4 do 2,0 g białka / kg m.c.; osoby zdrowe, jednak dążące do redukcji masy ciała i / lub trenujące sporty siłowe mogą odnieść dodatkowe korzyści przy podaży sięgającej nawet 2,5 - 3,0 g / kg; ilości te powinny być podzielone na równe porcje w ciągu dnia zawierające od 20 do 40 g dobrze przyswajalnego białka. [...]
Sportowcy, w szczególności młodzi, którzy są na początku rozwijania swojego potencjału, dążą do osiągnięcia optymalnej wydolności sportowej, w związku z czym często sięgają po różnego rodzaju pomoce. Aby wesprzeć swój organizm w dążeniu do celów, wielu z nich zwraca uwagę na suplementację diety. Przed suplementacją Pamiętać należy, że każdy [...]
Najczęściej wymienianym minerałem w kontekście zdrowia kości jest wapń. Jest to absolutnie prawdą. Z drugiej strony, wapń jest tylko jednym z minerałów, który wpływa na zdrowie Twoich kości. Badania pokazują, że wiele składników odżywczych działa synergistycznie w kontekście utrzymania gęstości kości i zmniejszenia ryzyka osteoporozy. [...]
Białko stanowi główny budulec naszego ciała. Znajdziemy je w mięśniach, układzie nerwowym, a także we krwi. Białka biorą udział w syntezie hormonów i enzymów niezbędnych do prawidłowego trawienia, zapewniają biosyntezę ciał odpornościowych. Białka pochodzenia zwierzęcego zawierają składniki, takie jak witamina B12, D3, żelazo hemowe, cynk oraz [...]
[...] podrobów nie tylko wprowadza do diety interesujące smaki, ale także dostarcza organizmowi niezbędnych elementów, które mogą przyczynić się do poprawy zdrowia. Jakie są korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia podrobów? Nadmiar witaminy A Podroby są również bogate w witaminę A, a jej nadmiar jest magazynowany w wątrobie, a nie wydalany z [...]
[...] przemęczę i znowu będę mógł jeść. Rzeczywistość jest jednak taka, że wszystkie te diety cud, które są oparte na drastycznym obcięciu kalorii, przynoszą więcej problemów, niż korzyści. Zadbaj także o swój nastrój oraz pozytywną relację z jedzeniem. Jeśli nie czujesz się w tym temacie zbyt dobrze, nie obawiaj się skorzystać z pomocy specjalisty, [...]
W ostatnim czasie dość popularne stały się produkty, do których wykorzystuje się albo bezpośrednio nasiona konopi albo np.: mąkę z konopi. Czy warto korzystać z takich produktów? Jakie właściwości posiadają konopie? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule. Konopie z bliska Konopie i produkty z nich wytworzone [...]
[...] żywności, produktów bogatych w cukier i ubogich w wartości odżywcze. Ciężko to nazwać dietą, bo są to jedynie nawyki, które każdy może wprowadzić do własnej diety. Najwięcej korzyści przyniesie wprowadzenie do diety produktów o dużej gęstości odżywczej i zróżnicowanym składzie. Warto pamiętać o dobrych źródłach tłuszczu i białka, spożywać warzywa [...]