[...] kilkadziesiąt lat nagonka na kwasy tłuszczowe nasycone powoli zamiera i nie okazały się one tak groźne, jak sądzono w latach 70. XX wieku, ale nie przynoszą też zbytnich korzyści zdrowotnych. Tłuste, a niekoniecznie zdrowe produkty mogą przyczyniać się do wzrostu masy ciała, a więc ryzyka sercowo-naczyniowego, raka czy cukrzycy. Nie są to [...]
Po przeprowadzeniu wszechstronnej analizy badań zespół naukowców opublikował w 2020 roku charakterystykę potencjalnych korzyści zdrowotnych wynikających ze stosowania odżywek białkowych na bazie białek serwatkowych przez osoby z cukrzycą i stanami przedcukrzycowymi oraz zespołem metabolicznym. Wyniki te mogą stanowić cenną wiedzę dla dietetyków, [...]
[...] tak potrzebnych do funkcjonowania mięśni i nerwów. Niektóre choroby uzasadniają ograniczenie sodu, ale spożywanie go mniej niż ok. 2-3g dziennie nie każdemu przyniesie korzyści. Niektóre badania sugerują, że ograniczenie sodu może zmniejszać wrażliwość insulinową i zwiększać poziom cholesterolu u zdrowej osoby. Może także niekorzystnie dla [...]
[...] pobudzają metabolizm nawet po zakończeniu treningu. Korzyści z większej ilości mięśni Nie ma co do tego wątpliwości - posiadanie większej ilości mięśni przynosi korzyści na dłuższą metę. Dlatego wyższy stosunek treningu siłowego do cardio może w efekcie dać lepsze efekty, niż koncentracja głównie na cardio dla utraty tłuszczu. Nie [...]
[...] Jednak nowe badanie z Washington University School of Medicine pokazuje zupełnie co innego. Według tego badania nawet niewielka utrata masy ciała może przynieść wymierne korzyści zdrowotne. Ćwiczenia również zmniejszają stan zapalny! Ćwiczenia o charakterze aerobowym, podobnie jak utrata tkanki tłuszczowej, zmniejszają stan zapalny [...]
Czy obserwowałeś kiedyś, jak długo po zjedzeniu posiłku ponownie jesteś głodny? Zdecydowanie za szybko? Być może warto przeanalizować skład tego posiłku. Wiele badań wskazuje, że sytość posiłków zależy nie tyle od samej wartości kalorycznej, ale też od wartości odżywczej. Jedne składniki są bardziej sycące, inne mniej. Podsumowanie Białka [...]
Bycie w formie przez cały rok wymaga sporej samodyscypliny i poświęcenia. Większość ludzi w ciągu tych 12 miesięcy się zmienia – raz jest to lepsza forma, smuklejsza sylwetka, a raz trochę więcej ciała. U części osób wynika to z różnych cykli treningowych i świadomego działania, a u innych większej lub mniejszej samodyscypliny związanej z [...]
[...] kości. Podsumowanie Zastosowanie kolagenu w diecie sportowca jest dość powszechnym działaniem, mającym na celu utrzymanie sprawność układu ruchu. Jego potencjalne korzyści są jednak dużo szersze. Stanowi on element suplementacji wspomagającej urodę, dba o skórę, włosy i paznokcie. Jego działanie prozdrowotne również stanowi znaczącą [...]
[...] w wystarczającej odległości od posiłków (uwzględniając podniesienie stężenia insuliny 4-5 h od ostatniego posiłku). Dla większości ludzi trening na czczo przynosi pewne korzyści np. szybsze adaptacje wytrzymałościowe, ale jest obarczony ryzykiem nasilenia stanu zapalnego i utraty muskulatury (co niweczy sens tego rodzaju eksperymentu). [...]
Chociaż mleko i jego przetwory stanowią podstawę diety wielu ludzi na świecie, to nie każdy może lub chce po nie sięgać. Powodem może być na przykład nietolerancja laktozy albo awersja smakowa do mleka. Każdy, kto chce zapewnić sobie cenną dla organizmu dawkę aminokwasów niezbędnych, ale ma problem z produktami mlecznymi, z pewnością zainteresuje [...]
[...] pyszne, niskokaloryczne i zdrowe. Nie wszystkie owoce są jednak tak samo dobre i wartościowe oraz tak samo pożądane w diecie redukcyjnej. Właściwie każdy owoc przynosi korzyści zdrowotne, są jednak lepsze i gorsze. Wybieraj zwłaszcza te bogate w błonnik i witaminy, z małą ilością kalorii oraz cukru. Jabłka świetnie sprawdzają się jako [...]
Jak w każdej innej dziedzinie życia, również i w redukcji tkanki tłuszczowej, jeśli chcesz osiągnąć sukces, musisz planować z wyprzedzeniem swoje działania, a potem przestrzegać określonego planu. W dzisiejszy artykule poznasz 10 przykazań udanego spalania tkanki tłuszczowej. Jeśli sumiennie się do nich zastosujesz, z pewnością zobaczysz [...]
[...] mało czasu, ale również spala tłuszcz i zwiększa zarówno wydolność tlenową, jak i beztlenową. Podsumowując Trening interwałowy o wysokiej intensywności przynosi ogromne korzyści dla zdrowia i składu ciała. Jednak nadal musisz zwracać uwagę na to, ile i co jesz, zwłaszcza jeśli zależy Ci na redukcji tkanki tłuszczowej. Prowadź przez kilka [...]
Wzrost ma ogromny wpływ na budowanie sylwetki. Wiele osób używa różnych argumentów jako wymówek do niećwiczenia. Jedni twierdzą, iż są ektomorfikami i dlatego nie osiągają sukcesu. Inny człowiek opowiadał mi, że nie może uzyskać waskularyzacji na rękach (tzn. widocznych żył na bicepsie). Podsumowanie Wydaje się, iż niski wzrost ma pewne zalety w [...]
[...] spadek stężenia glukozy we krwi na czczo o 15,58 mg na dl, a HbA1c o 0,48%. Według naukowców trzeba większej ilości badań, jednak biorąc pod uwagę wcześniej wymienione korzyści z suplementacji magnezem, raczej nie ma się nad czym zastanawiać. Wystarczy powiedzieć, iż dla niektórych osób różnica między np. 105 mg na dl i 90 mg na dl może [...]
W ostatniej dekadzie wielokrotnie zdarzało mi się słyszeć nieprawdopodobne teorie wygłaszane przez osoby, które posiadają imponującą masę ciała. Nie tak dawno wybitny polski zawodnik sugerował, iż dieta wysokotłuszczowa, niskowęglowodanowa chroni przed nabieraniem zbędnej tkanki tłuszczowej! Tak, stwierdził, że przy stosowaniu tego modelu [...]
[...] zdrowie metaboliczne na najwyższym poziomie. Jest to również okazja na to, aby budować czystą masę mięśniową i zachować estetykę sylwetki jak najdłużej, podczas okresu budowy masy. Zastosowanie ośmiu opisanych wskazówek pozwoli na to, aby podtrzymać wysoką wrażliwość tkanek na działanie insuliny, co tylko przyniesie wiele korzyści dla sylwetki.
[...] krewetkach Bubba z filmu „Forest Gump”: „możesz je grillować, gotować, dusić, piec, smażyć…”. To niesamowicie wszechstronny kulinarnie produkt. Pamiętaj jednak, że wszelkie korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania krewetek stracą sens, jeśli przygotujesz je w nieodpowiedni sposób, dodając zbędnych, kalorycznych dodatków. Unikaj smażenia na [...]
W dobie plagi otyłości istnieje kilka mitów, które są silnie zakorzenione w świadomości i powielane w Internecie. Czasem ogólnie dane stwierdzenie jest prawdziwe, ale tylko dla wybranej, wąskiej grupy osób. Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Oto przegląd trzech wybranych przeze mnie mitów dotyczących tego problemu. Otyłość i nadwaga to problem [...]
Jeśli chcesz osiągnąć przyrost masy mięśniowej lub siły, to od tego, co robisz na sali treningowej, paradoksalnie może być ważniejsze to, co się dzieje później. Co jesz i kiedy? Ile i jak śpisz? Czy pijesz alkohol? Czy sięgasz po środki zmieniające długość i jakość snu? Po czwarte odpowiednio długi i jakościowy sen Alkohol i stymulanty wpływają [...]