[...] błonnik pokarmowy. Błonnik znajduje się głównie w owocach, warzywach, produktach pełnoziarnistych i roślinach strączkowych. I żeby była jasność — błonnik zapewnia nam wiele korzyści zdrowotnych. Należy do nich obniżanie „złego” cholesterolu, kontrolowanie poziomu cukru we krwi, wspieranie zdrowia jelit. Problem wzdęć pojawia się, ponieważ nagle, [...]
[...] względu na to, że większość zawartych węglowodanów to laktoza, nawet spożycie niewielkich ilości suszonej serwatki może skończyć się szybką wizytą w toalecie, bez większych korzyści dla naszego organizmu. Koncentrat vs serwatka Jak więc widzimy w powyższych akapitach, jedyne co mają wspólne oba produkty, to część składowa w nazwie, która [...]
Tran jest wspaniałym, jednakże bardzo niedocenianym suplementem diety w gronie sportowców. Nie tylko wzmacnia organizm i wspomaga procesy myślowe, ale ma również szereg innych bardzo pozytywnych właściwości. Korzyści płynących ze stosowania kwasów omega 3 w naszej diecie, są niezliczone. Jedną z ogromnych zalet, w szczególności dla sportowców jest [...]
Dieta wegetariańska kojarzy nam się przede wszystkim z jedzeniem produktów pochodzenia roślinnego. I jakiś czas temu pewnie taka definicja by wystarczyła. Dzisiaj, kiedy ten sposób żywienia stał się bardzo popularny, możemy się zapoznać z kilkoma różnymi rodzajami tejże diety. Powody przejścia na dietę opartą na roślinach Istnieją trzy główne [...]
[...] prawda zbyt dużo białka, bo ok. 6,8 g w 100 g produktu, ale nie zmienia to faktu, że jest ciekawą alternatywą dla osób, które nie jedzą lub chcą ograniczyć mięso. Jakie są korzyści zdrowotne chlebowca? Jackfruit jest bogatym źródłem witaminy C, która jest nieobecna w mięsie, oraz beta-karotenu, prekursora witaminy A. To właśnie beta-karoten [...]
[...] Panie karmiące piersią chudną nieco szybciej niż panie, które z różnych powodów chcą lub muszą karmić mlekiem modyfikowanym. Ponadto karmienie piersią zapewnia wiele korzyści zdrowotnych, zarówno kobiecie, jak i dziecku. Korzyści dla niemowląt: wspomaga funkcję odpornościową dostarcza niezbędnych składników odżywczych zmniejsza ryzyko [...]
Gdy zbliża się lato, z niecierpliwością wyglądamy pięknych, czerwonych i słodkich truskawek. Czy to z warzywniaka, czy z ogródka — bierzemy każdą ilość. Najlepiej smakują na surowo, ale wielu miłośników tych owoców wzbogaca nimi swoje desery, koktajle, a nawet sałatki. Podsumowanie Truskawki skradły serce wielu ludziom. Niektórzy z wytęsknieniem [...]
Bez względu na to, jak ciężko trenujesz, ważne jest również, to co robisz po treningu. Trening sam w sobie działa tylko jako bodziec do przyrostu siły i mięśni. Aby został on odpowiednio wykorzystany, ciało musi być prawidłowo odżywione, składnikami odżywczymi/związkami potrzebnymi nie tylko do ułatwienia regeneracji, ale także do zapewnienia [...]
Kto powiedział, że poranki muszą być trudne? I kto powiedział, że każdy poranek musi się zacząć od litrów kawy, by jako tako zacząć funkcjonować? Szukasz alternatywy dla czarnego napoju, który ma równie dużą moc? Takiego, co Cię pobudzi i rozkręci umysł do pracy? Popijanie tej pachnącej herbaty (także w ramach aromaterapii) może potencjalnie [...]
Czy rzeczywiście makroskładniki, ich skrupulatne wyliczanie i przestrzeganie to klucz do sukcesu, zdrowia i dobrego samopoczucia? Dobry wygląd i dobre samopoczucie nie są tym samym i nie muszą iść w parze. Różnica między nimi to coś więcej niż liczba makroskładników. Fast-foody, ciasteczka i ciasta nie są najlepszym źródłem minerałów, witamin, [...]
Niedawno pisałem o tym, jak manipuluje się danymi naukowymi. W artykule na jednym z portali zachęcano do picia wódki: „Wódka jest dobra dla zdrowia. Ma aż 7 niezwykłych korzyści!” Czy umiarkowane spożycie alkoholu ma negatywny wpływ na zdrowie? Okazuje się, iż krótkoterminowo bardzo niewielka ilość etanolu ma korzystny wpływ np. na [...]
[...] terapie zdrowotne” zalecają lub aplikują lekarze, zwykle ludzie sami wyszukują podobne rozwiązania w Internecie. Renesans przeżywa morsowanie, które przynosi znikome korzyści i prawie same straty, szczególnie dla sportowca. Równie popularne są diety głodowe lub utrzymywanie całkowitego postu. Podsumowanie i komentarz Głodzenie powoduje, [...]
[...] iż dieta bogata w białko jest zalecana w przypadku wystąpienia nowotworów przewodu pokarmowego. Modulacja spożycia białka może znacząco przyczynić się do osiągnięcia korzyści żywieniowych i klinicznych w tej grupie osób. Co to jest dieta wysokobiałkowa? Uwaga, w kulturystyce kiedyś uznawano, iż wysokie spożycie protein to więcej niż 2 g [...]
Włączenie do codziennych jadłospisów dodatkowej ilości białka może przynieść wiele korzyści odżywczych. Jest to jeden z najczęściej stosowanych „zabiegów” dietetycznych, kiedy poprawić się chce stosunek beztłuszczowej masy ciała do masy tkanki tłuszczowej, czy wydolność organizmu oraz stan zdrowia przy niektórych schorzeniach. Nie są to jedyne [...]
[...] Z reguły znacznie ich brakuje lub spora część osób ogranicza się do kilku wybranych. Bez wątpienia urozmaicanie i spożywanie różnego rodzaju warzyw przyniesie nam wiele korzyści i pozwoli uniknąć możliwych problemów. Co jednak wybrać jako jedno z głównych warzyw, gdy nie chcemy aby było ich zbyt wiele w posiłkach. Przeanalizujmy dwa [...]
[...] że używają wyłącznie ekologicznej soi uprawianej w Stanach Zjednoczonych, co eliminuje czynnik wylesiania Amazonii. I choć soja może wymagać dużej ilości ziemi, oferuje inne korzyści — pomaga wiązać azot w glebie, co zmniejsza potrzebę stosowania nawozów azotowych. Mleko migdałowe Mleko migdałowe jest jednym z najbardziej "wodochłonnych" mlek [...]
[...] 1,4 do 2,0 g białka / kg m.c. (gramów białka na każdy kilogram masy ciała) Sportowcy siłowi i sylwetkowi oraz osoby podczas redukcji/odchudzania się odniosą najwięcej korzyści, sięgając po białko w ilości nawet od 2,5 do 3,0 g / kg m.c. Szczegółowe stanowisko Międzynarodowego Stowarzyszenia Żywienia Sportowego dotyczące dawkowania i [...]
[...] ludzi także brak snu wpływa destrukcyjnie. Osoby cierpiące na chorobę zwaną śmiertelną bezsennością umierają w ciągu 18 miesięcy, ponieważ nie mogą w pełni czerpać korzyści, związanych ze snem. Na "szczęście" jest to rzadka choroba, zwykle dziedziczona. Nie znaczy to jednak, że dużo mniejsze problemy ze snem możemy traktować obojętnie, [...]
[...] różnic w sile między grupami. Ogólnie rzecz biorąc, wyniki tego badania pokazują, że spożywanie wysokiej jakości źródeł białka z mięsa lub WPC prowadzi do znaczących korzyści w składzie ciała w porównaniu z podawaniem samych węglowodanów. Komentarz: koncentrat białka serwatkowego – WPC okazał się lepszy od protein pochodzących z [...]
[...] wegetariańskie są zdrowe, a mięso niesie za sobą sporo zagrożeń. Oczywiście mowa tu przede wszystkim o produktach przetworzonych, które zalały rynek spożywczy. Jakie są korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia mięsa? Mięso jest bogate w białko i witaminę B-12, a także jest dobrym źródłem żelaza, więc łatwo sprawdzić, jak włączenie mięsa do [...]