Arginina jest aminokwasem z grupy aminokwasów proteogennych, czyli takich, które budują białka naszego organizmu, w tym białka mięśniowe. Nazywana jest aminokwasem względnie niezbędnym, co oznacza, że wprawdzie może być wytwarzana w organizmie z innych aminokwasów, to jednak zapotrzebowanie na nią jest na tyle duże, że nie może zostać pokryte na [...]
[...] przygodzie z piciem soków zaczną się potem zdrowo odżywiać i w konsekwencji schudną. Czy nie lepiej odpuścić ten pierwszy etap i od razu zacząć jeść zdrowo? Czy istnieją korzyści z detoksykacji? Zwolennicy detoksykacji twierdzą, że może ona eliminować toksyny, pomagać w kontrolowaniu wagi lub odchudzaniu oraz zmniejszać stany zapalne, a także [...]
Istnieją dwa główne modele dietetyczne stosowane u sportowców, jeden z nich polega na ograniczeniu dowozu węglowodanów (lowcarb mniej niż 150 g węglowodanów dziennie, dieta ketogeniczna mniej niż 50 g węglowodanów dziennie). W tego rodzaju dietach zamiast węglowodanów stosuje się tłuszcze. Podaż białka jest tu zwykle niższa, szczególnie w diecie [...]
[...] w czerwonym mięsie. Głównym efektem przyjmowania kreatyny jest zmniejszenie zmęczenia i poprawa wydajności podczas aktywności fizycznej. Nie można pominąć wzrostu siły i korzyści dla masy mięśniowej. Co jeszcze warto wiedzieć o kreatynie? Pora przyjmowania kreatyny Przyjmowanie kreatyny powinno stać się rutyną. Możesz ją stosować rano albo [...]
Witamina A to jedna z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, do której to grupy zaliczamy również witaminę D, E i K. Witamina A nie jest związkiem jednorodnym. Pod nazwą witaminy A rozumiane są trzy związki z grupy tzw. retinoidów: retinol, retinal i kwas retinowy. Do grupy witaminy A zaliczane są również roślinne barwniki karotenoidowe, takie jak [...]
Właśnie zdecydowałeś, że chcesz przejść na weganizm. Niezależnie od tego, czy powodem są Twoje przekonania, korzyści zdrowotne czy wpływ na środowisko, to z pewnością masz wiele pytań i wątpliwości. Oto kilka wskazówek, które pozwolą Ci zmienić styl odżywiania bez większych przeszkód. Jedz potrawy, które lubisz Jeżeli cokolwiek ma się udać, to [...]
[...] białym i fioletowym. W Polsce najczęściej spotkać można bataty pomarańczowe o różnych, nieregularnych kształtach, najczęściej podłużnych. Czy bataty są zdrowe? Jakie dają korzyści zdrowotne? Bataty są bardzo pożywne Słodkie ziemniaki to znakomite źródło błonnika, witamin i minerałów. Zawierają dużą dawkę witamin A, C, E, K oraz witamin z grupy [...]
[...] badanymi grupami. Twierdzi się, że białko z grochu jest tak samo skuteczne, jak białko pochodzenia mlecznego. Sportowcy wybierający proteiny z grochu będą czerpać podobne korzyści z treningu, jak osoby stosujące białka serwatkowe. Przeczytaj także: Czy warto jeść więcej białka? Białko, trawienie i praca jelit Źródło: Sports (Bazylea). 4 [...]
[...] i wagę, zmniejszając w ten sposób ryzyko otyłości i chorób serca oraz innych chorób przewlekłych. Okazuje się jednak, że nie musisz być ścisłym wegetarianinem, aby czerpać korzyści. Jedzenie ryb dodaje niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 do diety i utrzymuje zdrowy mózg i serce. Co więcej, zapobiega to także niektórym nowotworom. Nawet [...]
[...] i tłuszczu. Odpowiadając na zadane pytanie, oczywiście dieta jest potrzebna. Gdy wraz z treningami włączymy ukierunkowane odżywianie, możemy oczekiwać następujących korzyści: szybsza redukcja tkanki tłuszczowej, gdy jest ona głównym celem szybsza budowa masy mięśniowej, gdy zależy nam na jej wzroście efektywniejsze treningi więcej [...]
[...] biegania na beztłuszczową masę ciała, wskaźnik masy ciała (BMI), stężenie cholesterolu całkowitego i stężenie cholesterolu transportera LDL. Wnioski Bieganie zapewnia liczne korzyści zdrowotne pod względem redukcji masy ciała, obniżania tętna, poprawy VO2 max, spadku trójglicerydów i wzrost cholesterolu HDL. Im dłużej trwa program biegowy, tym [...]
[...] (po prostu związana z wiekiem i dłuższą ekspozycją na szkodliwe czynniki), tego rodzaju badania są cenne, aby wiedzieć, co robić w przyszłości. Celem tego badania była ocena korzyści z suplementacji izolatem białka serwatkowego (WPI) w połączeniu z poradnictwem żywieniowym u niedożywionych pacjentów z zaawansowanym nowotworem, poddawanych [...]
[...] badań potwierdza, że forsowne ćwiczenia mogą nasilać stan zapalny i wywołać powstawanie uszkodzeń wywołanych przez wolne rodniki, tym samym kładąc cień na niezaprzeczalne korzyści płynące z regularnej aktywności fizycznej. Ponieważ reaktywne formy tlenu powstają w wielkiej ilości podczas ćwiczeń o wysokiej intensywności, są znane z wpływu na [...]
Każdego dnia jesteśmy zasypywani różnymi informacjami o dietach, ich potencjalnych korzyściach zdrowotnych i odchudzających. Są wśród nas zwolennicy diety niskowęglowodanowej, a także tacy, którzy wierzą, że dieta roślinna jest kluczem do zdrowia i długowieczności – ale kto jest bliżej optymalnego wyboru? Jednym z planów żywieniowych, o którym [...]
[...] dane z kilku badań, wykazały również, że dieta uboga w mięso wiąże się z długowiecznością i że im dłużej dana osoba trzyma się diety bezmięsnej, tym większe ma z tego korzyści. Są jednak i takie badania, które nie wykazują żadnej spektakularnej różnicy. Przyjmuje się jednak, że dieta bezmięsna może zmniejszyć ryzyko wystąpienia problemów [...]
[...] Potrzebne są dalsze badania, aby dokładnie określić, w jakim stopniu cytrulina wspomaga budowę białek mięśniowych. Z drugiej strony jednak, połączenie diety wysokobiałkowej, z suplementacją l-cytruliną powinna dać nam wymierne korzyści nie tylko w odczuciach pompy mięśniowej, ale i budowie nowych białek. Źródło: Clin Nutr. 2015; 34 (3): 449-56.
[...] Przeciwutleniacze z tego owocu wspomagają walkę z chorobami neurodegeneracyjnymi, chronią układ sercowo-naczyniowy oraz wspierają układ odpornościowy. Patrząc na korzyści, jakie płyną ze spożycia tego egzotycznego owocu, warto rozważyć wprowadzenie ananasa do diety. Ananasy idealnie komponują się jako część deseru, owsianki, czy też [...]
[...] na wersję "ciężko/lekko". Pull Through może być nie tylko ćwiczeniem bazowym, jeżeli wyciąg na waszej siłowni na to pozwoli, ale również uzupełniać klasyczne ciągi. Jakie korzyści otrzymamy z wykonania PT? Wzmacnia biodra i kontroli mięśniowej. Pomimo, że wykorzystanie odpowiedniego obciążenia, które serwuje nam wyciąg, jest mocno ograniczone, [...]
Kiedy pojawiło się masło orzechowe, świat zwariował. Niewiele jest osób, które na jego widok przejdą obojętnie. A jeśli są, to szczerze mówiąc podziwiam... Coś w tym jest, że orzeszki arachidowe i wszystko, co z nich powstaje, jest tak wciągające, że ciężko tylko lekko skubnąć dla smaku i powiedzieć sobie dość. Jak jeść NUTLOVE? Najlepiej to [...]
[...] tylko. Jej działanie wspomaga regenerację mięśni, utrzymuje układ immunologiczny w nienagannej kondycji, jak i zapobiega katabolizmowi mięśniowemu. Często stosowana jest w przypadku kuracji antybiotykami czy farmakologią z grupy SAA. W przypadku IBS potencjalne korzyści glutaminy upatruje się w jej działaniu wspomagającym "uszczelnienie" jelit.