[...] w obecności tzw. czynnika krwiotwórczego wewnętrznego. Bogatym źródłem kobalaminy (powyżej 20 µg w 100g) są ryby (szczupaki), wątroby i nerki: wieprzowe, wołowe, cielęce i drobiowe. Witamina B6 Inne nazwy: pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina, adermina Witamina B6, rozpuszczalna w wodzie, obejmuje grupę trzech naturalnych związków [...]
[...] cholesterolu jest około 90 mg/100g, chuda wieprzowina, surowa zawiera około 69mg/100g, a wołowina chuda, surowa - 59 mg/100g. Podobną ilość cholesterolu zawiera chude mięso drobiowe i chude wędliny. Najwięcej cholesterolu znajduje się w podrobach np. w wątrobie wieprzowej -370mg/100g, drobiowej - 380mg/100g. W codziennych posiłkach należy [...]
Przeplanowuję sobie odrobinę dietę, i na tą okazję naskrobałem taką prymitywną ściągawkę wartości odżywczych wybranych produktów, bo nie lubię korzystać z często wątpliwej jakości suplementów witaminowo-minerałowych, skoro można z diety. Kolorkami się nie sugerujcie, bo to jedynie info dla mnie w tej konkretnej sytuacji. Może komuś się przyda [...]
[...] spożytych pokarmów dla sprawnego działania narządu wzroku i układu nerwowego prawidłowego funkcjonowania skóry i błon śluzowych Główne źródła: mięso i wędliny wieprzowe oraz drobiowe mleko i sery jaja kasza gryczana pełnoziarniste produkty zbożowe (chleb, musli) drożdże Objawy niedoboru: zapalenie błony śluzowej jamy ustnej i nosa zmiany skórne [...]
[...] 1 kromkę będą 2 małe kromki. Warzywa mrożone/na patelnie 1 opakowanie to 450-500g. Sos Knorr to ten do rozrobienia z wodą i oliwą/olejem. Wędlinę najlepiej wybierać chudą - drobiowe/z indyka/polędwica sopocka, polędwica łososiowa, chude gotowane szynki. 1 szklanka to ok. 250g, 1 kubek to 1½ szklanki (300ml). Sos jogurtowy to majonez wymieszany z [...]
[...] na wierzchu ziarnami sezamu - Piecz w piekarniku w temperaturze 250 stopni około 25 minut. III POSIŁEK GOŁĄBKI Z PIECZARKAMI I PAPRYKĄ Składniki: - 200 g mielonego mięsa drobiowego ( z fileta z piersi kurczaka) - 1 duża papryka (około 100g) - 120 g ryżu białego - 2 papryczki chili - 300 g pieczarek - liście kapusty (3-4 większe i 3-4 [...]
[...] tluszcze odkladamy na bok. Jemy dziennie 5-6 posilkow, zgodnie z zasada "malo ale czesto" przyspieszy to nasz metabolizm. Co powinno znalezc sie w naszej diecie: mieso (drobiowe, ryby, wolowina), nabial, produkty zbozowe, warzywa i owoce. Im pozniejsza godzina tym mniej weglowodanow w posilku powinno sie znajdowac, przed snem powinnismy jesc [...]
[...] rezygnujemy z wędlin, kiełbas, parówek, kabanosów oraz produktów wędzonych na rzecz lepszego źródła białka jakim jest mięso czerwone chude, mięso tłuszcze/chude wieprzowe/drobiowe, jaja kurze wraz żółtkami, oraz na ser biały najlepiej w ostatnim posiłku. Przy schodzeniu do niższego %bf eliminuje się nabiał w diecie ze względu na cukier mleczny [...]
[...] w pożywieniu występuje wszędzie tam gdzie jest białko. Szczególnie bogate w argininę są: - produkty mleczne: serki twarogowe, mleko, jogurty - wołowina, wieprzowina - mięso drobiowe - łosoś, tuńczyk, halibut - zboża, mąki - płatki owsiane - orzechy - soja, słonecznik Zapamiętaj! Pożywienie to pozwoli Ci na efektywne dostarczanie argininy bez [...]
[...] w pożywieniu występuje wszędzie tam gdzie jest białko. Szczególnie bogate w argininę są: - produkty mleczne: serki twarogowe, mleko, jogurty - wołowina, wieprzowina - mięso drobiowe - łosoś, tuńczyk, halibut - zboża, mąki - płatki owsiane - orzechy - soja, słonecznik Zapamiętaj! Pożywienie to pozwoli Ci na efektywne dostarczanie argininy bez [...]
[...] i samemu je obrabiać kulinarnie. Jeśli sięgasz po szynkę – wybieraj te o wysokiej jakości. Prócz mięsa, uwzględniaj w diecie także podroby zwierzęce, ryby, jaja drobiowe, owoce morza. Węglowodany – dostarczane są z produktów roślinnych. Składniki te można podzielić ze względu na budowę. Głównym źródłem węglowodanów w diecie jest [...]
[...] parboiled/ makaron durum 35g olej lniany/z pestek winogron/oliwa 15ml (1 łyżka) warzywa B 31g T 18g W 27g 392 kcal III pierś kurczaka 110g lub serca drobiowe/indycze/wieprzowe 170g kasza jęczmienna perłowa/gryczana/ryż parboiled 35g warzywa oliwa z oliwek/olej z pestek winogron/lniany 15ml B 27g T 17g W [...]
[...] W tym przypadku posiłek po treningowy powinien zawierać jak najmniej przedłużających trawienie tłuszczy, za to duża porcje lekko strawnego białka zwierzęcego( mięso drobiowe, ryba, chude mięso czerwone), oraz węglowodany o IG, powyżej 50, czyli biały ryż, makaron, ziemniaki. Dlaczego odradzam picie gainerów po [...]
[...] , oliwa z oliwek nie jest niezbędna ! ). f). Rybi ,, barszcz" z wołowiny lub z rybiego mięsa ( zamiast śmietany używa się jogurtu ). MIĘSO a). Pieczone lub duszone rybie, drobiowe i królicze mięso z duszonymi warzywami ( mięso można dusić razem z warzywami ). Innym odpowiednimi rodzajami mięsa są - mięso strusia, sarny i przede wszystkim [...]
[...] urozmaicić dietę i zwiększa możliwość dostarczenia organizmowi wielu składników pokarmowych w odpowiednich ilościach. W zbilansowanej diecie mięso, w tym również mięso drobiowe, wystarczy jeść kilka razy w tygodniu, 2 razy w tygodniu poleca się zastąpienie mięsa tłustymi rybami morskimi i raz w tygodniu daniem z nasion roślin strączkowych. [...]
Dolegliwości i schorzenia przy niedoborach w organiźmię, które możemy zapobiegać / zwalczać za pomocą Witamin i Minerałów. Jak wiadomo, z Witaminami i Minerałami (w postaci tabl. / kaps.) trzeba postępować ostrożnie, jak i z każdym Lekiem, czy Suplementem, który może doprowadzić do nadmiaru w organizmie, dzięki któremu mogą pojawić się [...]