[...] korzyści. Niektóre badania sugerują, że ograniczenie sodu może zmniejszać wrażliwość insulinową i zwiększać poziom cholesterolu u zdrowej osoby. Może także niekorzystnie dla nas zmniejszać ciśnienie we krwi. Spożycie soli jest zatem indywidualną potrzebą – dla jednych osób wskazane będzie jej ograniczenie, dla innych nie. Z pewnością [...]
[...] można pewne fakty, które wskazują, że ich wpływ na organizm człowieka bez wątpienia istnieje i jest niezbędny, aby zachodziło wiele reakcji biochemicznych korzystnych dla naszej muskulatury. Jak dawkować BCAA? Przyglądając się temu, co wyczytać możemy w publikacjach, dawkowanie BCAA powinno być wykorzystane głównie w dni treningu [...]
Przyglądając się planom suplementacyjnym sportowców, zauważyć można, że najczęściej korzystają oni z aminokwasów rozgałęzionych. Jest to jedna z metod, która ma na celu wspomóc wysiłek osób trenujących, co przekłada się bezpośrednio na uzyskane wyniki. Ciężki wysiłek siłowy powoduje, że nasz organizm potrzebuje dodatkowego wsparcia w postaci [...]
[...] Podsumowanie Jak widzisz, wszystkie te produkty są zdrowe, ale których nie wystarczy po prostu zjeść. Warto wiedzieć, co zrobić, by z danego produktu korzystać jak najwięcej dla własnego zdrowia i dobrego samopoczucia. References: National Institutes of Health. “Choline” Harvard Health Publishing. “Flavonoids: The secret to health benefits of [...]
Wspólną nazwą witaminy E określanych jest 8 podobny cząsteczek, podzielonych na 2 kategorie – tokoferole i tokotrienole. Wszystkie te formy są aktywne biologicznie, chociaż za najbardziej bioaktywną formę i prawdziwą niezbędną witaminę uznawany jest jedynie alfa tokoferol, ponieważ tylko ta postać wiąże się preferencyjnie z odpowiednim białkiem [...]
Odpowiednia podaż witaminy C jest niezwykle istotna dla wielu tkanek organizmu. Jako związek o silnym działaniu antyoksydacyjnym odgrywa rolę m.in. w ochronie komórek wątroby. Dzięki zdrowej wątrobie można z kolei liczyć na sprawny przebieg procesów metabolicznych, trawiennych i wydalniczych czy immunologicznych. Zdrowa dieta Odpowiednio [...]
[...] pobudza wydzielanie androgenów, w szczególności testosteronu w komórkach Leydiga, w jądrach. Co ciekawe, jedynym hormonem posiadającym zdolność pobudzania receptora dla FSH jest ... FSH (hormon folikulotropowy). Jeśli chodzi o leki to takie właściowości wykazuje HMG. hCG to jeden z najczęściej stosowanych preparatów pozwalających na [...]
Betaina posiada wiele ciekawych właściwości, mimo to nie wydaje się być zbyt znana wśród bywalców klubów fitness. Większość nie analizuje składu produktów, a od wielu lat betaina bywa częstym składnikiem preparatów przedtreningowych. Homocysteina: ma wpływ na występowanie np. niedokrwiennego udaru mózgu wywołuje stres oksydacyjny np. wpływając na [...]
Termogeneza jest procesem bezustannie zachodzącym w naszym organizmie. Proces ten poza zadaniem, którym jest utrzymanie należytej temperatury ciała, może również w dużym stopniu pomóc nam w pracy nad sylwetką. Wykorzystując termogenne właściwości pewnych składników pokarmowych, można zwiększyć wydatek energetyczny i ułatwić redukcję tłuszczu. [...]
BCAA to izoleucyna, leucyna, walina. Są to aminokwasy rozgałęzione kluczowe dla wzrostu mięśni, największe działanie jest przypisywane leucynie. Funkcjonuje nawet termin progu leucynowego (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). W niektórych opracowaniach pojawiła się sugestia, iż te aminokwasy są związane z opornością insulinową. [...]
[...] aby znacznie zwiększyć stężenie BPA w organizmie. Dwie porcje z kolei sprawiają, że pojawia się istotny, mierzalny wzrost ciśnienia krwi. Wynika z tego, że korzystniejsze dla zdrowia jest picie napojów z butelek niezawierających BPA. Podsumowanie Pomimo faktu, że badanie to wykazało, że ekspozycja na BPA może powodować ostre zmiany ciśnienia [...]
Zdrowy przewód pokarmowy potrafi przerobić wiele różnorodnych substancji na drobniejsze cząsteczki, a następnie wchłonąć lub wydalić. Niestety z wiekiem lub na skutek różnych schorzeń, a także przez kiepską dietę i niezdrowy styl życia, wydajność trawienia i wchłaniania może ulec obniżeniu. Zaburzenia tych procesów wiążą się z pogorszeniem [...]
[...] surowe warzywa sfermentowane pożywienie nie wykazywało znacznej różnicy w poziomie histaminy po ugotowaniu Podsumowanie Czy histamina faktycznie stanowi aż takie zagrożenie dla człowieka? Każdy musi sam odpowiedzieć na to pytanie, z pewnością warto pamiętać, iż może wywołać różnorakie powikłania zdrowotne. Osoby wrażliwe powinny unikać pokarmów [...]
[...] 51 dni. Kreatyna zmniejszała stężenie cholesterolu (o 5% po 8 tygodniach), stężenie trójglicerydów i VLDL o 22% po 8 tygodniach. Na zakończenie Nie są to wszystkie badania, dlatego nie należy postrzegać kreatyny tylko jako „środka dla pakerów”, ponieważ spektrum jej działania jest niezmiernie szerokie. Coraz częściej znajduje ona zastosowanie u [...]
[...] zdolność różeńca górskiego do zwiększania zdolności do pracy oraz skrócenia czasu regeneracji po wystąpieniu wyczerpującego wysiłku fizycznego. Inne, szczególnie cenne dla sportowców dyscyplin wytrzymałościowych, odkrycie dotyczące różeńca górskiego wskazuje na możliwą poprawę zdolności do dalszego wykonywania treningów, pomimo [...]
Święta to z pewnością nie czas na trzymanie rygorystycznej diety i dokładne liczenie kalorii. Z drugiej jednak strony warto zdawać sobie sprawę z tego, ile kalorii mają poszczególne potrawy. Okazuje się bowiem, że wiele z tradycyjnych, polskich potraw Bożonarodzeniowych zalicza się do dań zdrowych i niskokalorycznych. Co do picia? W czasie [...]
[...] wzrost roślin pomaga w walce ze stresem oksydacyjnym. W sumie istnieje ponad 5000 rodzajów flawonoidów. Przynoszą one korzyści nie tylko roślinom, ale także ludziom — dlatego tak często mówi się o konieczności jedzenia warzyw i owoców. Gdzie znajdę flawonoidy? Dobrą wiadomością na temat flawonoidów jest to, że znajdują się one w prawie [...]
[...] wątroby zakłóca metabolizm wszystkich związków energetycznych w ustroju człowieka i zaburza glikemię (wątroba jest magazynem glikogenu, który podtrzymuje kluczowe dla życia stężenie glukozy we krwi). Poza tym owoce są źródłem glukozy oraz mogą być także skrobi. Przykładowo, im banany dostarczają więcej glukozy i fruktozy, tym szybciej [...]
[...] wykonania całkowitej pracy przy maksymalnym wysiłku – aż o 13%, po zaledwie 4 tygodniach suplementacji i o 16% po 10 tygodniach. Wyniki są bardzo imponujące dla niesterydowej suplementacji. Z tego powodu beta-alanina zasługuje na miano naturalnego dopingu. Działanie beta-alaniny Głównym działaniem beta-alaniny jest zwiększenie [...]
[...] że podobnie jak inne sfermentowane pokarmy, pu-erh może mieć mocniejszy wpływ na trawienie, czasami wręcz powodując różne dolegliwości. Organizm musi się przystosować, dlatego lepiej zacząć od jednej filiżanki i stopniowo oswajać organizm. Pamiętaj też, że herbata zawiera kofeinę, chociaż rzeczywista jej zawartość może się znacznie różnić w [...]