[...] wywołują stan zapalny, cukrzycę, pośrednio choroby układu krążenia i nowotwory. Podobnie pokarmem wysokiego ryzyka są batoniki czekoladowe, wafle, czekolady, drożdżówki, cukierki, żelki. Wyroby cukiernicze są źródłem cukrów o szybkiej kinetyce i na dodatek niekorzystnych dla ustroju tłuszczów, w tym trans (w nadmiarze tłuszcze nasycone [...]
Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]
Artykuł podobnej treści pojawił się w jednym z serwisów angielskojęzycznych dotyczących kulturystyki. Przede wszystkim zabawne są sformułowania, iż „odeszło tylu kulturystów”. Jeszcze w gorszej sytuacji są osoby, które nie stronią od alkoholu (wywołuje stłuszczenie wątroby, włóknienie), stosowania niektórych leków np. paracetamolu (akrylacja [...]
Na początku warto wyjaśnić, iż kryterium czy dany związek ma pochodzenie naturalne, czy syntetyczne, ma drugorzędne znaczenie. W ostatnich kilkudziesięciu latach poznaliśmy setki naturalnych trucizn, niektóre są równie skuteczne, jak opracowana przez człowieka broń masowego rażenia (np. chemiczna). Wspomniany termin jest eufemizmem. Podsumowanie [...]
[...] pojęcia o dietetyce: „Spożycie cukrów może być zredukowane poprzez: Ograniczenie konsumpcji pokarmów i napojów zawierających dużo cukru, takich jak słodkie przekąski, cukierki i słodzone napoje. Te ostatnie to wszystkie napoje zawierające cukry proste, gazowane i niegazowane, owocowe lub warzywne, płynne i w koncentracie w postaci proszku, [...]
[...] gdzie zdobyłem kartę pro. W tamtych czasach była przyznawana tylko 1 karta w ciągu roku dla absolutnego zwycięzcy, więc wydawali się być wartościowi. Teraz rozdają je jak cukierki… LOL” Być może “starsi” kulturyści po prostu tęsknią za tym, jak było kiedyś i wyrażają swoje obawy co do ważności i prestiżu karty PRO. Czy naprawdę rozdano ich [...]
Najsilniejszym anabolikiem, jaki masz do dyspozycji, nie jest insulina, hormon wzrostu, sterydy anaboliczno-androgenne, lecz odpowiednio zbilansowana dieta. Farmakologia pozwala maskować skutki błędnej diety, ale uciekniesz od problemu i „oszukasz” organizm, tylko na chwilę. W łatwy sposób możesz uzupełnić w ten sposób niedobory energetyczne, np. [...]
[...] Jeśli chodzi o suplementację „osłonową”, najważniejsze jest, by zachować złoty środek i nie przesadzać z dawkowaniem. W nadmiarze szkodzi nawet woda, a witaminy to nie „cukierki”. Referencje: Gabriele Pizzino i wsp. „Oxidative Stress: Harms and Benefits for Human Health” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5551541/ Krzysztof [...]
Internet jest pełen cudownych diet oraz wymyślnych sposobów na redukcję tkanki tłuszczowej. Istnieją tysiące poradników i niektóre z nich są naprawdę wartościowe, np. wydana kilka lat temu publikacja Brada Schoenfelda. Niestety, w Internecie jest równie dużo dezinformacji. Nie jest sztuką znaleźć „coś”, ale umieć zweryfikować podawane treści, [...]
Kofeina może doraźnie złagodzić bóle głowy. Zdarza się, że bóle są powiązane z obniżeniem ciśnienia krwi, w związku z czym dobrze napić się w takiej sytuacji choćby małej kawy. Są jednak sytuacje odwrotne, kiedy to osoba pijąca kawę regularnie nagle ją odstawia lub ogranicza, i zaczyna się skarżyć na bóle głowy. Podsumowanie Bóle głowy związane z [...]
[...] oxandrolonu nastąpiło potężne odbicie, wzrost o 94,5%! Czyli terapia oxandrolonem ma wpływ na ryzyko sercowo-naczyniowe. A niektórzy zawodnicy traktują „oksę” jakby to były cukierki. Na zakończenie Ryzyko związane z SAA jest trudne do oszacowania i należy dobrze przemyśleć stosowanie tych środków. Długofalowe ryzyko jest nieznane, zależy od [...]
Niedawno pojawiło się badanie kliniczne I fazy, które wskazuje, iż SARM (RAD 140) jest bezpieczny dla zdrowia nawet podawany w dawkach 50, 100 i 150 mg dziennie. Zazwyczaj bierze się od 20 do 40 mg tego środka dziennie w celach wspomagania budowy sylwetki. To nie znaczy, że polecam tego typu preparat. Stwierdzam jedynie fakt jego nadużywania w [...]
Praktycznie od zawsze, zarówno pomiędzy specjalistami do spraw żywienia, jak i również wśród zwykłych ludzi, wynikają spory dotyczące tego, co należy jeść, a czego należy unikać, aby lepiej wyglądać i zdrowiej żyć. Co do niektórych produktów nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że są dobre lub złe, ze względu na podzielone opinie, jak również [...]
Stajemy się coraz bardziej świadomymi konsumentami i coraz więcej z nas skupia się bardziej na jedzeniu pełnowartościowych, nieprzetworzonych pokarmów i unikaniu jedzenia i przekąsek mocno przetworzonych, paczkowanych. Powód? Paczkowane i przetworzone produkty spożywcze często zawierają dużo cukru, sodu i tłuszczów utwardzonych. Dla miłośników [...]
Dane dotyczące osób z nadwagą sugerują, że zwiększa się odsetek osób, których masa ciała znacznie przekracza przyjęte normy, co sprawia, że służba zdrowia na świecie staje przed ogromnym wyzwaniem. Jak wskazują badania, około 26% osób na świecie ma nadwagę, a ponad 600 milionów to ludzie otyli. Tłuszcze, kwasy tłuszczowe trans, są to składniki, [...]
[...] są tylko niektóre przypadki śmierci, inne przechodzą bez echa i medialnego odzewu. Na zakończenie Wiele młodych kobiet traktuje agonistów receptora GLP-1 jakby to były cukierki, a są to silne leki, mogące mieć poważny wpływ na zdrowie. Nie są tak szkodliwe, jak DNP, ale dopiero zaczynamy je poznawać, nie są długo na rynku. Być może za kilka [...]
[...] mniej niż 4-9 kcal / g. Pokarmy z tej grupy należy bardzo ostrożnie umieszczać w menu. Nie powinny tam gościć zbyt często. W tej grupie znajdują się smażone przekąski, cukierki, ciastka, orzechy i inne źródła m.in. tłuszczów (masło, oliwa, majonezy pełnotłuszczowe, ser parmezan, croissanty, chipsy, pączki itd.). Autorka zakłada, iż osoby [...]
Przekąski odgrywają istotną rolę w naszej diecie. Przemyślany dobór przekąsek może pomóc w dostarczeniu ważnych składników odżywczych, zaspokoić głód oraz zapewnić energię i koncentrację na część dnia. Niestety wiele popularnych przekąsek jest bogatych w tłuszcze trans, cukry proste i sztuczne dodatki, które mogą wpływać negatywnie na nasze [...]
Próbowałaś już wielu diet i straciłaś nadzieję, że kiedykolwiek schudniesz? Nie wierzysz już, że nadmiar tkanki tłuszczowej z brzucha zniknie, bez względu na to, jak bardzo się starasz? Możesz być pewna, że nie jesteś sama! Pomijając w tym momencie nadmiar jedzenia, nieprawidłowy dobór składników odżywczych i brak aktywności - na naszej drodze [...]
Wypadanie włosów może być spowodowane przez czynniki genetyczne, stosowanie niektórych rodzajów środków dopingujących (np. sterydów anaboliczno-androgennych), leków (chemioterapia), nadmiernego układania i nadużywania produktów do pielęgnacji włosów, stresu i wielu innych przyczyn. Naukowcy wzięli pod lupę wpływ suplementów diety na wypadanie [...]