Istnieje kilka powodów, dla których ludzie unikają albo chociaż ograniczają spożycie pszennego chleba. Do grona tych osób należą m.in. osoby chorujące na celiakię, chorobę autoimmunologiczną, w której organizm reaguje problemami trawiennymi, w odpowiedzi na spożywanie produktów zawierających gluten (takich, jak produkty na bazie pszenicy). [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 3074Data: 1/13/2020 8:40:28 AM
W dzisiejszym artykule znajdziesz porady żywieniowe, które mogą odmienić Twoje życie na lepsze. Dzięki nim poczujesz się zdrowszy, silniejszy, będziesz mieć więcej mięśni i mniej tkanki tłuszczowej. Cztery kroki do "zdrowej kupy" Po przebudzeniu wypij szklankę wody. W ciągu dnia jako przekąskę lub dodatek do posiłku zjedz 3-4 śliwki. O poranku [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 4763Data: 5/1/2018 9:09:34 AM
[...] w pieczywie znajdziemy różnego rodzaju nasiona, ziarna, pestki czy płatki bądź otręby. Zdecydowanie łatwiej znaleźć pieczywo chrupkie z dobrym składem niż tradycyjny chleb, gdyż do wyrobu chrupkiego pieczywa nie potrzeba zbyt wielu dodatków i polepszaczy. Porównanie produktów Chaber Pieczywo chrupkie lekkie Skład: ryż 93%, woda, sól 1%. [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 14324Data: 12/6/2017 11:05:15 AM
Hormony pełnią w naszym ciele rolę przekaźników, regulują i kontrolują aktywność narządów i komórek. Mogą koordynować wiele działań metabolicznych jednocześnie. Dlatego utrzymywanie równowagi hormonalnej jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nawet niewielkie zaburzenia w równowadze mogą powodować chaos. Zrezygnuj z fastfoodów, [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 6635Data: 5/10/2018 10:40:34 AM
Jednym z najbardziej widocznych problemów XXI wieku jest żywność o wysokim stopniu przetworzenia. Wiele osób pisze oburzone komentarze i zadaje pytania, jak to możliwe, iż np. napoje energetyczne, produkty bogate w sól, cukier (lub syrop glukozowo-fruktozowy) czy tłuszcze trans są nadal w sprzedaży? Gdzie instytucje, które na to zezwalają? Cóż, [...]
Dzieci ze względu na to, że się szybko rozwijają, potrzebują optymalnego poziomu energii w ciągu dnia. Aby móc utrzymać lub poprawić pewne wyniki w wybranych obszarach, muszą z pomocą rodziców, zapewnić sobie do tego odpowiednie warunki. Dieta jest czynnikiem, który w największym stopniu odpowiada za poziom energii zarówno na poziomie komórkowym [...]
Piekę domowy chleb na zakwasie np orkiszowy albo pszenno-owsiany albo pszenno-orkiszowy. Chciałabym go wliczać sobie w makro, ale szczerze mówiąc nie chce mi się za każdym razem ważyć wszystkich składników, potem chleba itd. Zastanawiam się, czy jak mam policzony chleb, który kiedyś upiekłam to czy mogę podstawiać pod niego wartości pozostałych [...]
Jak obliczyć kaloryczność i makroskładniki całego chleba a potem jednej kromki? Wiadomo że muszę wliczyć wszystkie mąki, ziarna, a co z zakwasem? Robie chleb na zakwasie - z poprzedniego pieczenia chleba zawsze odkładam troszkę ciasta potem dodaję szklanke mąki żytniej, wodę i mam zakwas na następny chleb. Czy muszę wliczać też to ciasto z [...]
Czy 100g chleba na jeden posiłek to dużo? Jem chleb domowej roboty pszenno-orkiszowy na zakwasie. Jem 2 kromki tego chleba na śniadanie i 2 kromki na kolację - na jeden posiłek mam około 100g chleba czyli na dwa posiłki wychodzi mi około 200g chleba w ciągu dnia. Czy to jest dużo czy wystarczająco? Dodam, że jestem dziewczyną :-)
Odrazu mowie ze szukalem ale nic nie znalazlem Ostatnio kupuje chleb na zakwasie, bardzo mi smakuje zdecydowanie lepiej niz razowy. Co mozecie o nim powiedziec ? Wartosci itp ? Lpeszy/gorszy od razowca? Pozdro
widziałem tu różne tematy jeśli chodzi o chleb... jednak wszędzie jest mowa o mące pszennej i faktycznie żeby drożdże rosły potrzebna jest pszenna, no ale tutaj pokażę wam alternatywę... w sensie żeby wyrósł chleb nie jest potrzebna ani pszenna ani droższe... mianowicie... jak w temacie - chleb jest robiony na zakwasie... zakwas robi się 4-5 [...]
Chleb z czekoladą i rodzynkami na zakwasie Składniki: 170 g aktywnego zakwasu pszennego 250 g ciepłej wody 330 g mąki pszennej chlebowej 200 g rodzynek 8 g soli 5 g gorzkiego kakao 15 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: W dużej misce dokładnie wymieszać zakwas z wodą, najlepiej przy pomocy trzepaczki. Dodać mąkę, sól i posiekaną gorzką czekoladę, [...]
[...] Składniki: Ciasto zakwaszone: 30 g zakwasu żytniego 100% hydracji 140 g mąki żytniej razowej 115 g wody Ciasto właściwe: całe ciasto zakwaszone 225 g mąki pszennej chlebowej 90 g mąki żytniej razowej 200 g letniej wody 12 g soli 9 g drożdży świeżych (myślę, że można pominąć, jak macie mocny zakwas-ew. zastąpić 2,5 g drożdży instant) [...]
[...] pomieszać w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 12-18h. Ciasto właściwe: całe ciasto zakwaszone (500 g) 200 g mąki żytniej razowej 460 g mąki pszennej chlebowej 370 g letniej wody 17 g soli 100 g uprażonych ziaren słonecznika (+ 20 g na posypkę) 20 g kleiku z mąki żytniej i wody Przygotowanie: Ciasto zakwaszone dokładnie [...]
Chleb orkiszowy na zakwasie Składniki: - 500 g mąki orkiszowej typu 630 - 250 ml ciepłej wody - 150 ml kefiru - 15 g drożdży świeżych - 10 g soli - 200 g zakwasu żytniego Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać w misce drewnianą łyżką lub za pomocą miksera. Konsystencja ciasta powinna być lekko lejąca. Po wymieszaniu ciasto odstawić na około [...]
Często tutaj pada pytanie - dlaczego mam piec chleb na zakwasie a nie mogę użyć drożdży? I ja też zadałam sobie takie pytanie ;-) Czym różni się pieczywo na drożdżach od tego na zakwasie? No i się dowiedziałam, że zakwas to cud natury :-D i na dodatek robi się sam :-)) A jak to się dzieje? Po prostu potrzebujemy mąkę, wodę i … czas /-) Co to [...]
[...] tragicznie, ale dopiero od ponad trzech lat jem bardziej świadomie, jesli chodzi o jakościowy dobór produktów. Nie używam cukru, unikam przetworzonej żywności. Sama piekę chleb na zakwasie, przeważnie żytnio-orkiszowy, ale lubię także dodatek innych mąk, jak amarantusowa – polecam !!!, jęcznienna, gryczana. Czasem domowe bułeczki- te już na [...]
[...] piersi i krzyża jest mycie podłóg oburącz i klęcząc. Zamiatanie wzmacnia mięśnie łopatek, noszenie wiader jest wybornym ćwiczeniem lekkoatletycznym. Kobieta, która piecze chleb i rozczynia ciasto, osiągnie wspaniały rozwój kończyn górnych. Również godnym zalecenia ćwiczeniem jest pranie - godzina przy balii znaczy więcej niż popołudnie przy [...]