SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

chleb na zakwasie

  • Domowy chleb na zakwasie

    Temat
    Szybkie pytania bez logowania
    PRO

    Piekę domowy chleb na zakwasie np orkiszowy albo pszenno-owsiany albo pszenno-orkiszowy. Chciałabym go wliczać sobie w makro, ale szczerze mówiąc nie chce mi się za każdym razem ważyć wszystkich składników, potem chleba itd. Zastanawiam się, czy jak mam policzony chleb, który kiedyś upiekłam to czy mogę podstawiać pod niego wartości pozostałych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 257 Data: 2/23/2020 9:04:47 PM Liczba szacunów: 0
  • Domowy chleb na zakwasie

    Temat
    Szybkie pytania bez logowania
    PRO

    Jak obliczyć kaloryczność i makroskładniki całego chleba a potem jednej kromki? Wiadomo że muszę wliczyć wszystkie mąki, ziarna, a co z zakwasem? Robie chleb na zakwasie - z poprzedniego pieczenia chleba zawsze odkładam troszkę ciasta potem dodaję szklanke mąki żytniej, wodę i mam zakwas na następny chleb. Czy muszę wliczać też to ciasto z [...]

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 483 Data: 7/30/2019 7:56:41 PM Liczba szacunów: 0
  • Chleb na zakwasie

    Temat
    Szybkie pytania bez logowania
    PRO

    Czy 100g chleba na jeden posiłek to dużo? Jem chleb domowej roboty pszenno-orkiszowy na zakwasie. Jem 2 kromki tego chleba na śniadanie i 2 kromki na kolację - na jeden posiłek mam około 100g chleba czyli na dwa posiłki wychodzi mi około 200g chleba w ciągu dnia. Czy to jest dużo czy wystarczająco? Dodam, że jestem dziewczyną :-)

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 351 Data: 9/29/2019 8:23:28 PM Liczba szacunów: 0
  • Chleb na zakwasie

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Odrazu mowie ze szukalem ale nic nie znalazlem Ostatnio kupuje chleb na zakwasie, bardzo mi smakuje zdecydowanie lepiej niz razowy. Co mozecie o nim powiedziec ? Wartosci itp ? Lpeszy/gorszy od razowca? Pozdro

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3019 Data: 5/30/2008 10:35:35 AM Liczba szacunów: 0
  • widziałem tu różne tematy jeśli chodzi o chleb... jednak wszędzie jest mowa o mące pszennej i faktycznie żeby drożdże rosły potrzebna jest pszenna, no ale tutaj pokażę wam alternatywę... w sensie żeby wyrósł chleb nie jest potrzebna ani pszenna ani droższe... mianowicie... jak w temacie - chleb jest robiony na zakwasie... zakwas robi się 4-5 [...]

    Odpowiedzi: 51 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 11/23/2010 6:41:02 PM Liczba szacunów: 0
  • Chleb z czekoladą i rodzynkami na zakwasie Składniki: 170 g aktywnego zakwasu pszennego 250 g ciepłej wody 330 g mąki pszennej chlebowej 200 g rodzynek 8 g soli 5 g gorzkiego kakao 15 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: W dużej misce dokładnie wymieszać zakwas z wodą, najlepiej przy pomocy trzepaczki. Dodać mąkę, sól i posiekaną gorzką czekoladę, [...]

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 1207 Data: 2/25/2014 12:25:13 AM Liczba szacunów: 0
  • [...] Składniki: Ciasto zakwaszone: 30 g zakwasu żytniego 100% hydracji 140 g mąki żytniej razowej 115 g wody Ciasto właściwe: całe ciasto zakwaszone 225 g mąki pszennej chlebowej 90 g mąki żytniej razowej 200 g letniej wody 12 g soli 9 g drożdży świeżych (myślę, że można pominąć, jak macie mocny zakwas-ew. zastąpić 2,5 g drożdży instant) [...]

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 1129 Data: 2/10/2014 10:16:59 PM Liczba szacunów: 0
  • [...] pomieszać w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 12-18h. Ciasto właściwe: całe ciasto zakwaszone (500 g) 200 g mąki żytniej razowej 460 g mąki pszennej chlebowej 370 g letniej wody 17 g soli 100 g uprażonych ziaren słonecznika (+ 20 g na posypkę) 20 g kleiku z mąki żytniej i wody Przygotowanie: Ciasto zakwaszone dokładnie [...]

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 1016 Data: 2/13/2014 9:36:14 PM Liczba szacunów: 0
  • /ObrazkiSFD/ZdjeciaSFD3_large/d574317ebbee4b8fa17876cc26eed858.JPG Chleb żytni razowy na zakwasie Najpyszniejszy żytni chlebek,kombinacja kilku przepisów ,wypracowana własna wersja;-) Składniki: -700g.mąki żytniej razowej typ2000 -600g. czynnego zakwasu (dokarmionego 12h.wcześniej) -700g.przegotowanej wody -1 łyżka soli -2 łyżki miodu -po dużej [...]

    Odpowiedzi: 15 Ilość wyświetleń: 4979 Data: 10/13/2014 8:39:27 PM Liczba szacunów: 1
  • Chleb orkiszowy na zakwasie

    Temat
    Kuchnia SFD

    Chleb orkiszowy na zakwasie Składniki: - 500 g mąki orkiszowej typu 630 - 250 ml ciepłej wody - 150 ml kefiru - 15 g drożdży świeżych - 10 g soli - 200 g zakwasu żytniego Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać w misce drewnianą łyżką lub za pomocą miksera. Konsystencja ciasta powinna być lekko lejąca. Po wymieszaniu ciasto odstawić na około [...]

    Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 2074 Data: 1/7/2020 1:44:33 PM Liczba szacunów: 4
  • kwas fitynowy jest w pełni unieszkodliwiany przez dzikie drożdże - czyli chleb na zakwasie, mimo że pełnoziarnisty groźny nie jest

    Odpowiedzi: 33 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 3/24/2017 11:59:54 AM Liczba szacunów: 0
  • ZDJĘCIA NASZEJ SZAMY vol 4 !!!

    Post
    Kuchnia SFD
    PRO

    Pełnoziarnisty chleb na zakwasie domowej roboty. 500g mąki pszennej razowej 250g mąki żytniej razowej 1/2 szklanki otrębów owsianych prażonych 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki słonecznika łuskanego 3 łyżeczki soli 750 mm wody zakwas. całość posypana płatkami owsianymi górskimi Na zdjęciu chleb z 100g serka wiejskiego 10g orzechów [...]

    Odpowiedzi: 16977 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 9/4/2016 7:14:19 PM Liczba szacunów: 4
  • Jaki chleb najzdrowszy i najlepszy przy redukcji?

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Najlepiej piec chleb na zakwasie samemu, z dobrej mąki (co nie oznacza unikania z zasady pszenicy, bo pszenica nie każdemu szkodzi). Wtedy można się przekonać, jak powinno wyglądać i smakować porządne pieczywo. 99% chlebów w sklepach imo go nie przypomina... Co do właściwości sycących, to uważam, że dobry chleb jest bardzo sycący - w [...]

    Odpowiedzi: 45 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 3/7/2017 12:04:41 PM Liczba szacunów: 0
  • Domowy chleb na zakwasie

    Post
    Szybkie pytania bez logowania
    PRO

    Witaj, jeśli się przyjrzysz kaloryczności chlebów na zakwasie, czy to z mąki orkiszowej czy pszenno-żytniej, owsianej itd., to większość z tych chlebów ma bardzo zbliżoną do siebie wartość kaloryczną. Chyba, że zawierają dodatki typu suszone owoce, pestki dyni, słonecznika, to wtedy z pewnością kaloryczność takiego chleba będzie nieco wyższa. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 257 Data: 2/25/2020 9:49:03 AM Liczba szacunów: 0
  • ZDJĘCIA NASZEJ SZAMY vol 4 !!!

    Post
    Kuchnia SFD
    PRO

    100% żytni chleb na zakwasie, z żurawiną i ziarnami /SFD/2020/5/17/76fe0d6f2b6b4bf2901f1fa2ab3e8d45.jpg /SFD/2020/5/17/a0afb82fa2a44892b20bd5a965461c02.jpg

    Odpowiedzi: 16977 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 5/17/2020 8:59:54 PM Liczba szacunów: 2
  • DT - Kettle i inne :-)

    Post
    Po 35 roku życia
    PRO

    [...] Ciekawe ile razy taką 24 bym pocisnął.. Kontakt z kulami niemal nie istnieje, ale siły mam nadzieję przybywa, a przynajmniej - nie ubywa! Pochwalę się - robiłem w sobotę chleb na zakwasie i nie wyszedł.. :-( Wczoraj zacząłem robić nowy zakwas (100g mąki żytniej razowej typ 2000 + 100g letniej przegotowanej wody; zamieszać odstawić; po 12h [...]

    Odpowiedzi: 5575 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 5/19/2018 10:30:16 PM Liczba szacunów: 0
  • Probiotyki - kilka pytań

    Post
    Zdrowie i Uroda
    PRO

    [...] właśnie dlatego, że są przekonani, że nie warto jeść warzyw, nie dbają o ich jakość, nie chce im się ich przyrządzać zdrowymi, tradycyjnymi sposobami. Kto piecze i jada chleb na zakwasie (kolejny probiotyk)? Kisi ogórki, robi co dzień lub kilka razy na tydzień surówki? Ja na forum widzę generalnie : MROŻONKI , GOTOWANE WARZYWA (oczywiście [...]

    Odpowiedzi: 108 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 8/31/2016 9:23:03 AM Liczba szacunów: 0
  • Troche o kapuście kiszonej

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    [...] w 48g: http://www.tsgera.pl/img/nm.pdf Niby to lepsze, ale czy ostateczny produkt jest taki sam? Wątpię... Teraz wszystko próbują robić na skróty i w przyspieszonym tempie: chleb na zakwasie, kiszonki... Imo nie ma opcji, by to odzwierciedlało oryginał i jego wartość prozdrowotną. Moi znajomi wychowani na dobrej kapuście z drewnianej beczki i [...]

    Odpowiedzi: 37 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 1/31/2017 4:23:08 PM Liczba szacunów: 0
  • Chleb słonecznikowy z Biedronki OPINIE!!!

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Chleb z samej swojej natury jest kiepskim produktem. To jadło dla biedoty dla zapchania brzucha. Nawet domowy chleb na zakwasie pozostanie tylko zlepkiem cukru i glutenu, czymś co warto wyeliminować z diety i zastąpić czymś zdrowym. Np jajkami.

    Odpowiedzi: 11 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 3/20/2015 1:43:10 PM Liczba szacunów: 2
  • Probiotyki - kilka pytań

    Post
    Zdrowie i Uroda
    PRO

    Chleb na zakwasie zawiera znacznie mniej glutenu, ale nadal go posiada ;) . Z owsem o tyle problem, że posiada białko o budowie podobnej do białek glutenu/należącej do tej samej grupy - i organizm hmm - może uznać coś za gluten co nim nie jest :) . Jeżeli nie jest się celiakowcem, czy osobą mocno nadwrażliwą na gluten - nie ma co popadać w [...]

    Odpowiedzi: 108 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 10/5/2016 10:01:27 PM Liczba szacunów: 0