SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

chleb na zakwasie

  • Co zamiast chleba pszennego?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Istnieje kilka powodów, dla których ludzie unikają albo chociaż ograniczają spożycie pszennego chleba. Do grona tych osób należą m.in. osoby chorujące na celiakię, chorobę autoimmunologiczną, w której organizm reaguje problemami trawiennymi, w odpowiedzi na spożywanie produktów zawierających gluten (takich, jak produkty na bazie pszenicy).  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2865 Data: 2020-01-13 08:40:28
  • W dzisiejszym artykule znajdziesz porady żywieniowe, które mogą odmienić Twoje życie na lepsze. Dzięki nim poczujesz się zdrowszy, silniejszy, będziesz mieć więcej mięśni i mniej tkanki tłuszczowej. Cztery kroki do "zdrowej kupy" Po przebudzeniu wypij szklankę wody. W ciągu dnia jako przekąskę lub dodatek do posiłku zjedz 3-4 śliwki. O poranku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4176 Data: 2018-05-01 09:09:34
  • Pieczywa chrupkie - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] w pieczywie znajdziemy różnego rodzaju nasiona, ziarna, pestki czy płatki bądź otręby. Zdecydowanie łatwiej znaleźć pieczywo chrupkie z dobrym składem niż tradycyjny chleb, gdyż do wyrobu chrupkiego pieczywa nie potrzeba zbyt wielu dodatków i polepszaczy. Porównanie produktów Chaber Pieczywo chrupkie lekkie Skład: ryż 93%, woda, sól 1%. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13523 Data: 2017-12-06 11:05:15
  • Hormony pełnią w naszym ciele rolę przekaźników, regulują i kontrolują aktywność narządów i komórek. Mogą koordynować wiele działań metabolicznych jednocześnie. Dlatego utrzymywanie równowagi hormonalnej jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nawet niewielkie zaburzenia w równowadze mogą powodować chaos. Zrezygnuj z fastfoodów, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6191 Data: 2018-05-10 10:40:34
  • Jednym z najbardziej widocznych problemów XXI wieku jest żywność o wysokim stopniu przetworzenia. Wiele osób pisze oburzone komentarze i zadaje pytania, jak to możliwe, iż np. napoje energetyczne, produkty bogate w sól, cukier (lub syrop glukozowo-fruktozowy) czy tłuszcze trans są nadal w sprzedaży? Gdzie instytucje, które na to zezwalają? Cóż, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1965 Data: 2022-11-05 16:15:33
  • [...] z wysokiego przemiału. Lepiej jest również wykorzystywać płatki owsiane, pieczywo żytnie na zakwasie, czy makarony z pełnego ziarna, niż słodzone płatki śniadaniowe, jasny chleb tostowy, czy „jasne” makarony. Wartościowym źródłem węglowodanów są również ziemniaki, jednak optymalnie jest unikać rozgotowywania ich (zwłaszcza pokrojonych w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1397 Data: 2021-08-04 18:28:07
  • Domowy chleb na zakwasie

    Temat
    Szybkie pytania bez logowania
    PRO

    Piekę domowy chleb na zakwasie np orkiszowy albo pszenno-owsiany albo pszenno-orkiszowy. Chciałabym go wliczać sobie w makro, ale szczerze mówiąc nie chce mi się za każdym razem ważyć wszystkich składników, potem chleba itd. Zastanawiam się, czy jak mam policzony chleb, który kiedyś upiekłam to czy mogę podstawiać pod niego wartości pozostałych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 305 Data: 2020-02-23 21:04:47 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Domowy chleb na zakwasie

    Temat
    Szybkie pytania bez logowania
    PRO

    Jak obliczyć kaloryczność i makroskładniki całego chleba a potem jednej kromki? Wiadomo że muszę wliczyć wszystkie mąki, ziarna, a co z zakwasem? Robie chleb na zakwasie - z poprzedniego pieczenia chleba zawsze odkładam troszkę ciasta potem dodaję szklanke mąki żytniej, wodę i mam zakwas na następny chleb. Czy muszę wliczać też to ciasto z [...]

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 566 Data: 2019-07-30 19:56:41 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Chleb na zakwasie

    Temat
    Szybkie pytania bez logowania
    PRO

    Czy 100g chleba na jeden posiłek to dużo? Jem chleb domowej roboty pszenno-orkiszowy na zakwasie. Jem 2 kromki tego chleba na śniadanie i 2 kromki na kolację - na jeden posiłek mam około 100g chleba czyli na dwa posiłki wychodzi mi około 200g chleba w ciągu dnia. Czy to jest dużo czy wystarczająco? Dodam, że jestem dziewczyną :-)

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 404 Data: 2019-09-29 20:23:28 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Chleb na zakwasie

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Odrazu mowie ze szukalem ale nic nie znalazlem Ostatnio kupuje chleb na zakwasie, bardzo mi smakuje zdecydowanie lepiej niz razowy. Co mozecie o nim powiedziec ? Wartosci itp ? Lpeszy/gorszy od razowca? Pozdro

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3053 Data: 2008-05-30 10:35:35 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • widziałem tu różne tematy jeśli chodzi o chleb... jednak wszędzie jest mowa o mące pszennej i faktycznie żeby drożdże rosły potrzebna jest pszenna, no ale tutaj pokażę wam alternatywę... w sensie żeby wyrósł chleb nie jest potrzebna ani pszenna ani droższe... mianowicie... jak w temacie - chleb jest robiony na zakwasie... zakwas robi się 4-5 [...]

    Odpowiedzi: 51 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2010-11-23 18:41:02 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Chleb z czekoladą i rodzynkami na zakwasie Składniki: 170 g aktywnego zakwasu pszennego 250 g ciepłej wody 330 g mąki pszennej chlebowej 200 g rodzynek 8 g soli 5 g gorzkiego kakao 15 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: W dużej misce dokładnie wymieszać zakwas z wodą, najlepiej przy pomocy trzepaczki. Dodać mąkę, sól i posiekaną gorzką czekoladę, [...]

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 1252 Data: 2014-02-25 00:25:13 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] Składniki: Ciasto zakwaszone: 30 g zakwasu żytniego 100% hydracji 140 g mąki żytniej razowej 115 g wody Ciasto właściwe: całe ciasto zakwaszone 225 g mąki pszennej chlebowej 90 g mąki żytniej razowej 200 g letniej wody 12 g soli 9 g drożdży świeżych (myślę, że można pominąć, jak macie mocny zakwas-ew. zastąpić 2,5 g drożdży instant) [...]

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 1187 Data: 2014-02-10 22:16:59 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] pomieszać w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 12-18h. Ciasto właściwe: całe ciasto zakwaszone (500 g) 200 g mąki żytniej razowej 460 g mąki pszennej chlebowej 370 g letniej wody 17 g soli 100 g uprażonych ziaren słonecznika (+ 20 g na posypkę) 20 g kleiku z mąki żytniej i wody Przygotowanie: Ciasto zakwaszone dokładnie [...]

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 1058 Data: 2014-02-13 21:36:14 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • /ObrazkiSFD/ZdjeciaSFD3_large/d574317ebbee4b8fa17876cc26eed858.JPG Chleb żytni razowy na zakwasie Najpyszniejszy żytni chlebek,kombinacja kilku przepisów ,wypracowana własna wersja;-) Składniki: -700g.mąki żytniej razowej typ2000 -600g. czynnego zakwasu (dokarmionego 12h.wcześniej) -700g.przegotowanej wody -1 łyżka soli -2 łyżki miodu -po dużej [...]

    Odpowiedzi: 15 Ilość wyświetleń: 5221 Data: 2014-10-13 20:39:27 Szacuny postu: 1 (cały temat: 0)
  • Chleb orkiszowy na zakwasie

    Temat
    Kuchnia SFD

    Chleb orkiszowy na zakwasie Składniki: - 500 g mąki orkiszowej typu 630 - 250 ml ciepłej wody - 150 ml kefiru - 15 g drożdży świeżych - 10 g soli - 200 g zakwasu żytniego Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać w misce drewnianą łyżką lub za pomocą miksera. Konsystencja ciasta powinna być lekko lejąca. Po wymieszaniu ciasto odstawić na około [...]

    Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 2128 Data: 2020-01-07 13:44:33 Szacuny postu: 4 (cały temat: 0)
  • [...] błyskawiczne zbożowe i mleczno – zbożowe, makaron pszenny, makaron żytni, pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki. pieczywo – każde – jeśli nie jest oznaczone jako bezglutenowe (chleb biały i razowy, bułki, bagietki, maca, pumpernikiel, pieczywo chrupkie, precle), pieczywo cukiernicze suche (herbatniki, ciastka, wafle, biszkopty, pierniczki, [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 10984 Data: 2013-04-27 20:19:06 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • Często tutaj pada pytanie - dlaczego mam piec chleb na zakwasie a nie mogę użyć drożdży? I ja też zadałam sobie takie pytanie ;-) Czym różni się pieczywo na drożdżach od tego na zakwasie? No i się dowiedziałam, że zakwas to cud natury :-D i na dodatek robi się sam :-)) A jak to się dzieje? Po prostu potrzebujemy mąkę, wodę i … czas /-) Co to [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 4721 Data: 2012-11-16 11:13:00 Szacuny postu: 4,72 (cały temat: 0)
  • Alhambra-nowe wyzwania

    Temat
    Ladies SFD

    [...] tragicznie, ale dopiero od ponad trzech lat jem bardziej świadomie, jesli chodzi o jakościowy dobór produktów. Nie używam cukru, unikam przetworzonej żywności. Sama piekę chleb na zakwasie, przeważnie żytnio-orkiszowy, ale lubię także dodatek innych mąk, jak amarantusowa – polecam !!!, jęcznienna, gryczana. Czasem domowe bułeczki- te już na [...]

    Odpowiedzi: 355 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2014-08-10 20:34:24 Szacuny postu: 4 (cały temat: 0)
  • [...] piersi i krzyża jest mycie podłóg oburącz i klęcząc. Zamiatanie wzmacnia mięśnie łopatek, noszenie wiader jest wybornym ćwiczeniem lekkoatletycznym. Kobieta, która piecze chleb i rozczynia ciasto, osiągnie wspaniały rozwój kończyn górnych. Również godnym zalecenia ćwiczeniem jest pranie - godzina przy balii znaczy więcej niż popołudnie przy [...]

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2010-11-11 15:36:48 Szacuny postu: 4,9 (cały temat: 0)